EkonomiKıbrısManşetSağlık

KTAMS&KAMUSEN: Sağlık Bakanlığı hiçbir adım atmamakta inat ediyor

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), sağlık emekçilerin ek mesailerinin 6 aydır ödenmediğini söyleyerek, Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili harekete geçene kadar, bu işin peşini bırakmayacaklarını açıkladı

“6 aydan beri ödenmiyor, yasal izin haklarını dahi kullanamıyorlar”

Sendikaların ortak yaptığı basın açıklamasında, Covid-19 pandemi sürecinde kendinin ve ailesinin sağlığını büyük riske atarak gecesini gündüzüne katıp fedakarca çalışan sağlık personelinin ödüllendirilmesi gerekirken ne yazık ki yasal hakları nın dahi verilmediği belirtildi.

Açıklamada, Pandemi sürecinin tüm yükünü çeken, hem fiziken hem de psikolojik olarak yıpranan sağlık çalışanlarına emeklerinin karşılığı olan ek mesai ödenekleri altı aydan beri ödenmezken yasal izin haklarını dahi kullanamıyorlar” denildi.

“Sağlık Bakanlığı hiçbir adım atmamakta inat ediyor”

Ortak açıklama şöyle devam etti;

“Ülkemizde pozitif vaka sayısının arttığı bu günlerde hem hastanelerden hizmet alan halkımızı hem de sağlık çalışanlarını korumak ve sağlık sisteminin tamamen çökmesini önlemek adına çok acil tedbirler alınması gerekirken defalarca uyarmamıza rağmen Sağlık Bakanlığı hiçbir adım atmamakta inat etmektedir.

Bizler Kamu sağlık kurumlarında örgütlü sendikalar olarak iki yıldan beri devam eden pandemi sürecinin kahramanları sağlık çalışanlarımızın daha fazla ezilmesine seyirci kalmayacağız.

– Pandemi süreci bir kez daha göstermiştir ki tüm sağlık çalışanları büyük risk altındadır. Bu nedenle tüm kamu sağlık çalışanlarına risk ödeneği verilmesi için gerekli yasal düzenleme geciktirilmeden yapılmalı.

– 7-24 hasta ile temas halinde olan hemşirelere “görev ödeneği” verilmesi için
yasal düzenleme yapılmalı

-Sağlık çalışanlarının altı aydan beri ödenmeyen ek mesaileri en kısa zamanda
ödenmeli

-2017 yılında bakanlıkta teknik kurulda hazırlanan vardiya ve rotasyon tüzüğü ivedi olarak Bakanlar Kurulundan geçirilmeli.

– Üniforma giyme zorunluluğu olan hemşirelere tüzük gereği Sağlık Bakanlığının her yıl üniforma alması gerekmektedir. Ancak Şu ana akdar henüz üniformalar alınmamıştır. Bu ihtiyaç derhal giderilmeli.

– Mağusa ve bölgesinde ikamet edip Lefkoşa Devlet Hastanesinde vardiyalı çalışan hemşirelerin otobüs (servis) sorunu her yıl tekrarlanmaktadır. Ulaşıma yapılacak yardım Sağlık Bakanlığı bütçesine eklenerek kalıcı çözüm bulunmalıdır.

– Özellikle hemşirelerimizin motivasyonunu çok olumsuz etkileyen partizanca görevlendirmelere derhal son verilmeli, ihtiyaç olan yerlere personel istihdamı yapılmalı.
-Hastanelerimizde teknik donanım açısından büyük eksiklikler vardır. Bu eksiklikler acilen giderilmeli.

-Uzun bir süreden beri yaşanan ilaç eksikliği nedeniyle hastalarımız çok büyük mağduriyet yaşamaktadır. Kanser hastalarının ilaçlarının dahi bulunmadığı günler yaşıyoruz. En temel insan hakkı olan sağlıklı yaşam hakkının sağlanması devletin en temel görevidir.

“İki elimizin yakanızda olacak”

Pandemi sürecinin tüm yükünü çeken, hem fiziken hem de psikolojik olarak yıpranan sağlık çalışanlarının hakkının fazlası ile ödenmesi gereken bir dönemde emeklerinin karşılığını dahi alamamaları yönetenlerin ayıbıdır.

Sizler seçilme gailesine düşmüş, çalışanların ve halkımızın dertlerini, sorunlarını umursamıyorsunuz. Çalışanların sendikalar olarak, sağlık çalışanlarımız hak ettikleri çalışma ve yaşam koşullarına kavuşana kadar sizi rahat bırakmayacağımızı, İki elimizin yakanızda olacağını bilmenizi isteriz.











Başa dön tuşu