KıbrısManşet

Maviş: 28 Aralık günü sokakta olmaktan onur duyarız

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş, 28 Aralık günü sokakta olmaktan onur duyacaklarını belirterek, herkesi ‘yok oluşa birlikte isyan etmeye’ davet etti

Maviş: 28 Aralık günü sokakta olmaktan onur duyarız

Sendika adına yazılı açıklama yapan Maviş, kendilerinin bu ülkede sorumluluk almaya, gelecekçin, çocukları için toplum sorunlarına duyarlı olmaya devam edeceklerini belirtti.

Maviş, “28 Aralık günü sokakta olmaktan onur duyarız. Yeni yılda daha güzel bir gelecek ve yaşanabilir bir ülkenin temellerini atmak için 28 Aralık Salı günü Sendikal Platformun düzenleyeceği eylem, yürüyüş ve mitingde okullarımızda greve giderek sokakta olacağımızı toplumla paylaşmaktan onur duyarız” dedi.

“Genç nüfus 10 yıl içerisinde yüzde 60 fakirleşmiş”

Maviş açıklamasında, 10 yıl önce Göç Yasası kapsamında göreve başlayan yeni bir öğretmenin TL maaşı karşılığı 800 Euro iken, bugün 10 yıl sonra göreve başlayan yeni bir öğretmenin TL maaşı karşılığının yaklaşık 350 Euro, 10 yıllık bir öğretmenin TL maaşı karşılığı ise yaklaşık 550 Euro olduğunu belirtti.

Maviş, “Bu miktarlar her geçen gün azalmaya devam etmektedir. Bugün işe yeni başlayan genç bir öğretmenin yıllık brüt kazancı yaklaşık 5,750 Euro iken, Kıbrıs’ın güneyinde işe yeni başlayan genç bir meslektaşımızın yıllık brüt kazancı 23,885 Euro’dur” dedi.

“Zamlara karşı toplumsal gailemiz ve çözümlerimiz var”

Maviş açıklamasına şöyle devam etti;

“Dövize karşısında maaş ve ücretlerin geldiği nokta itibarı ile tüm çalışanlar ‘Göç Yasası’ dahil olmuştur. Özellikle 20-35 yaş arasındaki genç nüfus 10 yıl içerisinde %60 fakirleşmiş, alım gücü neredeyse açlık sınırına dayanmıştır.

Ekonomik ve siyasi anlamda sıkıntılı günler yaşandığımız gerçeğine karşı hükümetin duyarsızlığı bardağı taşırmıştır. Fahiş fiyatları denetim altına alamayan, kur düşerken aynı oranda indirim yapamayan, temel gıda maddelerindeki enflasyona çare üretmeyen Hükümet, toplumdan daha fazla nasıl vergi alırımın peşine düşmüştür.

Türk Lirası’nın değer kaybı ve dalgalı kurlar altında yaşadığımız bilinmezlik, hayat pahalılığının artması, maaşların ve ücretlerin erimesi ve asgari ücretin yoksulluk sınırının altında olmasına karşı toplumsal gailemiz ve çözümlerimiz var.

“Ekonomik krizlere karşı mücadelede çözüm ve barış önemli bir enstrümandır”

Yaşadığımız ekonomik kriz ile doğru enstrümanlarla mücadele edebilme noktasında barış ve çözümün gerekliliğin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Birleşik federal bir Kıbrıs talebi ile Avrupa Birliği Müktesebatı’nın adanın kuzeyinde uygulanması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz.

“Yok oluşa birlikte isyan edelim”

Hayat pahalılığının maaş ve ücretlere iki ayda bir yansıtılması için, stabil bir para birimine geçilmesi için, Göç Yasası’na dahil herkese daha fazla artış verilmesi için, asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenmesi için 28 Aralık günü grev ve eylemde olacağımızı bir kez daha vurgularız.

Zamlardan canı yanmış, çocuklarına istikrarlı bir gelecek arzulayan duyarlı tüm kesimleri greve ve eyleme katılmaya davet ederiz. Yok oluşa birlikte isyan edeceğiz”

Grev şemasına BURADAN ulaşabilirsiniz











Başa dön tuşu