KıbrısManşet

YMO: Kurumların göz ardı edilmesi depremden daha fazla zarar vermiştir

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadili, Cumhurbaşkanlığı sarayında depreme dayanıklılık tespiti yapıldığını medyadan öğrendiklerini belirterek, bunun tam da külliye için bütçe ayrıldığı zamana denk gelmesinin takdirini halka bıraktıklarını söyledi

YMO: Kurumların göz ardı edilmesi depremden daha fazla zarar vermiştir

Yapılan yazılı açıklamada, adanın civarında gerçekleşen ve tüm ülkede hissedilen depremin sabahında, Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Ersin Tatar‘ın yaptığı deprem değerlendirmesi sayesinde, Cumhurbaşkanlığı altında deprem komitesi kurduğunu ve komitenin uzun zamandan beridir çalışmalar yürüttüğünü, uyarılar içeren bir açıklama yapma hazırlığı içerisinde olduğunu ilk defa kamuoyu ile aynı anda öğrendikleri belirtildi.

Açıklamada, “Yaptığımız istişareler sonucunda komite toplantısına katılan meslektaşlarımızın Cumhurbaşkanlığı tarafından kendilerine yapılan bireysel davet sonucu orada olduklarını anladık. Tabii ki meslektaşlarımızın kendilerine yapılan davete katılma hakkına ve özgürlüğüne sahiptirler. Cumhurbaşkanlığının toplantıya kurumsal bir davet yerine bireysel daveti seçmiş olması üzülerek söylemek isteriz ki kurumların göz ardı edilmesine olanak sağlamaktadır ve bu bizlere dün akşam gerçekleşen depremden daha fazla zarar vermiştir” denildi.

“Bilime uygun hareket eden kurumlarız”

Açıklamanın devamında da şunlar kaydedildi;

“Davet yapılmamasındaki gerekçeyi anlamamakta güçlük çekmekle beraber odamıza Cumhurbaşkanlığı tarafından kurumsal bir davet gelmiş olsaydı ‘Deprem Komitesi’nin oluşumunda yer alır ve gerekli katkıyı seve seve koyardık.

Deprem bir doğa olayıdır. Kaynağının tespiti ve alınacak önlemler multi-disipliner bir çalışma ürünü ile yapılmaktadır. Bizler KTMMOB çatısı altında var olan Yerbilim Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası bu iş ve güç birliğini başarmış, bilime uygun hareket eden kurumlarız.

Bu medeni ve bilimsel anlayışa sahip oda yönetimimiz kurulan deprem komitesinin basın açıklamasında bilgi verildiği gibi amacına hitap edecek derecede mesleki zenginliğe sahip olmadığını değerlendirmektedir.

“Sn. Tatar’a hatırlatırız; sarayın depreme dayanıklı olup olmadığına yönelik çalışma KTMMOB tarafından kendisinden önceki Cumhurbaşkanı döneminde raporlanmıştır”

Ayrıca basın açıklamasında ‘deprem komitesinin uzun zamandan beridir çalışma yürüttüğü’ yönündeki bilgilendirmeyi katılım gösteren oda üyelerimiz nezdin de sorguladığımızda komitenin ‘ilk defa dün Cumhurbaşkanlığı sarayında toplandığı’ bilgisine ulaştığımızı da söylememiz farz olmuştur.

Yine basına çıkan haberlerde Komitenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın deforme olmuş binasında inceleme yaptıklarına yönelik bilgilendirme yapıldığı görülmektedir.

Sn. Tatar’a hatırlatmak isteriz ki sarayın depreme dayanıklı olup olmadığına yönelik çalışma KTMMOB tarafından kendisinden önceki Cumhurbaşkanı döneminde yetkin mühendisler tarafından gerçekleştirilip raporlanmış ve Cumhurbaşkanlığına teslim edilmiştir.

“Deprem komitesinin incelemeleri ve külliye projesine bütçe ayrılması olayları iç içe”

Tekrardan böyle bir arayış içerisine girilmesinin gereği yoktur.

Sn. Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı sarayının tehlike arz ettiği yönündeki yakın zamandaki açıklamaları, bugün deprem komitesinin yapmış olduğu incelemeler ve külliye projesine bütçe ayrılması olaylarının bu kadar sık ve iç içe gelmesini ise manidar ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz”











Başa dön tuşu