KıbrısManşet

‘Yeni saraya ihtiyacımız var’ imajı için her yol deneniyor

İnşaat Mühendisleri Odası, ‘İnşaat Mühendisi’nin bulunmadığı toplantıda depremin binalara etkisini değerlendiren Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Ersin Tatar‘ın, hangi zihniyet ile ülkeyi yönete(meye)rek bu hale getirdikleri konusunda kendilerini aydınlattığı için teşekkür etti

‘Yeni saraya ihtiyacımız var’ imajı için her yol deneniyor

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  Tatar için kişisel hediyesi olacak olan ve ekonomik darboğazın yaşandığı dönemde tam 586 milyon TL kaynak ayrılan ‘külliye’ yapımının topluma kabullendirilmesi için girişimler devam ediyor.

Son olarak İnşaat Mühendislerinin olmadığı bir grup tarafından Cumhurbaşkanlığı sarayının depreme dayanıklılığının incelenmesi ve halka ‘yeni saraya ihtiyacımız var’ imajının verilmesi çalışmaları da halktan ve meslek odalarından tepki gördü.

İMO: Son deprem bize deprem kuşağında bir ada oluşumuzu bir kez daha hatırlatmıştır

Gürkan Yağcıoğlu’nun İnşaat Mühendisleri Odası adına yaptığı açıklamada, 11.01.2022 tarihinde Kıbrıs adasından da oldukça hissedilen ve 2020-2021 yılında gerçekleşen depremlere oranla daha şiddetli bir depremin meydana geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, “Can kaybının olmaması sevindirici olmakla birlikte bazı evlerde küçük hasarlar oluştuğu bilgimize gelmiştir. Bu da bize deprem kuşağında bir ada oluşumuzu bir kez daha hatırlatmıştır. İnşaat Mühendisleri Odası olarak daha önceki depremlerde de olduğu gibi adanın depremselliği ve yapı stokumuza etkisini görmek adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır” denildi.

“Tatar açıklamasında teknik anlamda daha da ileri gitti ve durum bir o kadar daha trajikomik hal aldı”

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi;

“Ancak, yatırımların can ve mal güvenliğinden sorumlu meslek disiplini olan İnşaat Mühendislerinin olmadığı bir toplantıda Sayın Tatar deprem ve yapılar konusunu değerlendirmiş ve açıklama yapmıştır.

Bu da bizlere ülkenin nasıl yönetilemediğinin, buna bağlı olarak da sağlıktan ekonomiye, eğitimden diğer devlet birimlerine kadar her noktanın nasıl çöktüğünü açıkça göstermektedir.

Hatta Sayın Tatar açıklamasında teknik anlamda daha da ileri giderek deprem yönetmeliklerine uyulması gerektiğini söylemiş ve durumumuz bir o kadar daha trajikomik hal almıştır.

Mühendislerden Tatar’a sorular;

Yönetmelik konularına da hakim olduğunu bizlere gösteren Sayın Tatar’ın kamuoyu önünde İnşaat Mühendisleri Odası’nın aşağıdaki sorularını yanıtlaması da hem görevi hem de vicdani sorumluğudur;

1- Defa kez tarafımızdan uyarılmanıza rağmen dere yatağına usulsüz ve kaçak olarak imal ettirdiğiniz, ayrıca 1 hafta önce Lefkoşa Devlet Hastanesini su basmasına sebep olan Pandemi Hastanesi hangi yönetmeliklere göre yapılmış, onayı nereden alınmış ve sorumlu mühendisleri kimlerdir?

2- Yapımı kaçak olarak imal edilen ancak hala daha kullanıma açılamayan hapishane binası hangi yönetmeliklere göre yapılmış, onayı nereden alınmış ve sorumlu mühendisleri kimlerdir?

3- Her gün tehlike yaşadığımız hatta bazen suçsuz insanları yol güvenliği zaafiyeti nedeniyle kaybettiğimiz yollar hangi yönetmeliklere göre yapılmış, onayı nereden alınmış ve sorumlu mühendisleri kimlerdir?

“Sayın Tatar; bu toplumla daha fazla alay etmenize kimsenin tahammülü kalmadı”

Sayın Tatar;

Örnekleri daha da çoğaltılabilecek bu sorularımızı en erken zamanda cevaplamanızı, cevaplayamaz iseniz de artık ya işleri uzmanlarına danışarak yapmanızı ya da sizleri yanlış yönlendiren danışmanlarınız var ise tespit edip gereğini yapmanızı bekler, daha fazla bu toplumla alay etmenize kimsenin tahammülü kalmadığını da hatırlatır kolaylıklar dileriz”











Başa dön tuşu