KıbrısManşet

Fileleftheros: Anastasiadis için halı serdiler

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin müzakerecisi Andreas Mavroyannis ile Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kornilios Korniliyu, kısa süre önce Brüksel’e gerçekleştirdikleri ziyarette, Başkan Nikos Anastasiadis’in Avrupalı liderler ve Avrupa kurumlarının başkanlarıyla yapacağı temaslarla ilgili hazırlık yaptı

Anastasiadis İçin Halı Serdiler”

Fileleftheros gazetesi “Anastasiadis İçin Halı Serdiler” başlıklı haberinde, Mavroyannis ve Korniliyu’nun temel misyonunun, Brüksel’de bir araya geldikleri kurumsal yetkililere, güney yönetiminin önerilerini ve “Güven Yaratıcı Önlemler”in (GYÖ) esas noktasının ne olduğunu izah etmek olduğunu yazdı.

“Çok iyi bilgi edinmiş kaynaklara” dayanarak, iki diplomatın misyonunun, güney yönetiminin yaklaşımının uzantısını izah etmek olduğunu kaydeden gazete, bir diğer ifadeyle yaptırımlar ve önlemlerin kendi başlarına amaç olmadıklarını ve hedeflenen şeyin “kapalı bölge Maraş’taki oldubittilerin tersine çevrilmesi, Türkiye’nin karadaki eylemlerinin sona ermesi ve müzakerelerin yeniden başlaması olduğuna” işaret etti.

“GYÖ’ler herkes için faydalı”

Gazete, Kıbrıs Rum heyetin Avrupalı muhataplarına bu hedeflere Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) gibi başka araçlarla ulaşılabiliyorsa, bunun daha iyi olduğunu izah ettiklerini de aktardı.

Gazete elindeki bilgilere dayanarak, Mavroyannis ile Korniliyu’nun, muhataplarına “Anastasiadis tarafından önerilen büyük GYÖ’lerin herkes için faydalı olabileceğini (win-win) ve oyunu değiştirebileceklerini, ayrıca hem Türkiye hem de Avrupa Birliği’nin bunları ileriye götürmek için her türlü nedene sahip olduklarını izah ettiklerini” de ifade etti.

BM Genel Sekreteri’nin özel danışmanının hemen atanması konusunda AB’nin desteği istendi

Mavroyannis ile Korniliyu’nun temasları çerçevesinde Avrupa unsurunun Kıbrıs sorununa yönelik yardımını ele aldıklarını da yazan gazete, Mavroyannis ile Korniliyu’nun BM Genel Sekreteri‘nin özel danışmanının hemen atanması konusunda AB’nin desteğini istediklerini belirtti.

Kıbrıs’ın güneyinin şu anda “gerek müzakerelerin yeniden başlaması gidişatına yönelik, gerek de kapalı bölge Maraş’taki tersine çevrilmesiyle ilgili olarak, elindeki bütün araçları kullanmaya çalıştığını” kaydeden gazete, Mavroyannis ile Korniliyu’nun temaslarının sonuçlarının tatmin edici olarak değerlendirdiğini ve Avrupa tarafından olumlu bir yaklaşım olduğunu belirtti.

Gazete bu durumun, Anastasiadis ile Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in yakın gelecekte yapacakları temasları kolaylaştıracağını da ekledi.

Rum Basını/Fatma Kişmir











Başa dön tuşu