KıbrısManşet

Talat’tan aile çalıştayına katılmayan vekilleri eleştiren Sibel Tatar’a yanıt

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ongun Talat‘tan, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen, dini temelli öğütler ve nefret söylemleri içeren sözde ‘Aile Çalıştayı‘na sert eleştiri geldi

Talat: İnsan Hakları Komitesi, bu ‘muhafazakar’ tertibi bir güzel ”tertipleyiverdi’

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Talat, Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Ersin Tatar‘ın eşi Sibel Tatar‘ın, kendi himayesinde düzenlenen ‘Aile Çalıştayı’na milletvekillerinin fazla rağbet etmemesine pek içerlediğini söyleyerek, kendisinin bu çalıştayın konu başlıklarına bakınca “boş beleş işler” oldukları kanaatine vardığını ve bu nedenle de çalıştaya katılmadığını belirtti.

Talat, “Ancak öyle bir şey oldu ki, bana bu tercihimin yanlış olduğunu gösterdi. K.T. Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi üyesi hukukçulardan müteşekkil bir heyet çalıştaya katıldı ve bu ‘muhafazakar tertibi’ bir güzel ‘tertipleyiverdi’ ” dedi.

“Tek tip aile yapısının ‘norm’ olarak tahakküm edilmesine karşın bireysel özgürlükleri savundular”

Hukukçuların, çalıştaya katılan ahlakçı, gelenekçi zihniyetin temsilcilerine, hak ve özgürlükleri temel alan bir yaklaşımın nasıl olması gerektiğini gösterdiklerini vurgulayan Talat, kadınların evliliklerini korumak için şiddet dahil her şeye katlanmaları gerektiğini savunanlara karşı boşanmanın doğal bir süreç ve bir hak olduğunu savunduklarını kaydetti.

Talat, “Tek tip aile yapısının bir norm olarak dayatılmasına karşı farklı tipteki aileleri anlattılar. Devletin ‘kutsal aile’ adı altında tahakküm ilişkilerini koruma değil, bireylerin farklılıklarını eşitlik ve özgürlük temelinde garanti altına alma görevinin olduğunu hatırlattılar. LGBTİ+ bireylere hakaret edenlerin karşısında ayrımcılığa uğrayan bireylerin haklarını savundular” dedi.

“Benim pasif nitelikteki ‘katılmama’ kararıma karşın anlıyorum ki doğru tavır ‘aktif katılım’ yönünde olmalıydı”

Hukukçuların ayrıca, sosyal hizmetlerin güçlendirilmesini, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin çalıştırılmasını, hak odaklı politikaları, kadınların ekonomik ve sosyal anlamda güçlendirilmesini, çocukların korunmasının önündeki yasal ve kurumsal engellerin aşılmasını talep ettiklerini anlatan Talat, üstelik tüm bunları kayıt altına aldırdıklarını da belirtti.

Talat, “Benim pasif nitelikteki ‘katılmama’ kararıma karşın anlıyorum ki doğru tavır ‘aktif katılım’ yönünde olmalıydı . Bizlere etkin bir aktivist tavrın nasıl olması gerektiğini gösteren meslek örgütümüze ve İnsan Hakları Komitesi’nden Aslı Murat , Sevilay Yıldırımer Candanal , Deniz Düzgün , Melis Türkkal ve Cemre Ipciler ‘e çok teşekkürler.

Ne diyelim, demek ki meslektaşlarımızdan öğrenecek daha çok şeyimiz var” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu