KıbrısManşet

Soyalan: Cinayetin üstünün kapatılacağı iddialarının aksine çalışmalarımız devam ediyor

Halil Falyalı ve şoförü Murat Demitaş‘ın hayatını kaybettiği suikastle ilgili soru kabul etmeden basın toplantısı düzenleyen Polis Genel Müdürü (PGM) Ahmet Soyalan, cinayetin üstünün kapatılacağı iddialarına cevap verdi, aynı zamanda teşkilatın yıllardır giderilmeyen eksikliklerine dikkat çekti

Soyalan: Kısıtlı sayıda alınan polisleri, suçla mücadelede kullanılmak yerine, kara giriş kapılarında ve açılması planan yeni havaalanı gibi birimlerde kullanmak zorunda kalıyoruz

Polis teşkilatının halkın huzur ve güvenliği için elindeki kısıtlı imkanlarla görev yaptığını, kendini yenileme ve etkinliğini artırma adına, 2021 yılı Nisan ve Eylül aylarında da iki kez çalıştay düzenlenlediğini belirten Soyalan, bu çalıştaylar sonunda çıkan sonuç raporların da, hayata geçirilmek üzere devletin ilgili kademelerine iletildiğini söyledi.

Polis teşkilatıyla ilgili eleştiriler ve teşkilattaki eksikliklerin herkesin malumu olduğunu kaydeden Soyalan bu sorunları şu şekilde sıraladı;

“En baştaki sorun personel sıkıntısıdır. 3 bin kişilik polis kadromuz olmasına rağmen, eksik personelle hizmet veriyoruz ancak bu sayı ile halka verilen hizmetin beklentileri karşıamadığ aşikârdır. Dönem dönem kısıtlı sayıda alınan polisleri, suçla mücadelede kullanılmak yerine, kara giriş kapılarında ve açılması planan yeni havaalanı gibi birimlerde kullanmak zorunda kalıyoruz”

“Teknik imkansızlıklar ve yasa tasarılarının geçmemesi elimizi zayıflatıyor”

Personel eksikliklerin yanında, teknik imkansızlıklar ve araç-gereç eksikliklerin de polisin icraatlarında elini zayıflattığını, bunun yanında teşkilatı güçlendirecek yasaların geçirilmemesinin de sıkıntılara neden olduğunu anlatan Soyalan,  organize suçlarla mücadelede polisin verimlliğini artırmak için 2015 yılından bugüne kadar birçok yasa tasarısı hazırlandığını ancak hiçbiri hayata geçirilmediğini hatırlattı.

Soyalan, hazırlanan ve hayata geçirilmesi gereken yasaları şöyle sıraladı;

> Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi Yasa Tasarısı

> Teknik Araçlarla İzleme Yasa Tasarısı

> Polis Tarafından Kullanılan Muhbirin Ödüllendirilmesi Yasa Tasarısı

> Kontrollü Teslimat Yasa Tasarısı

> Gizli Soruşturmacı İçin Görevlendirilme Yasa Tasarısı

> Etnik Pişmanlık Yasa Tasarısı

> Koruma Hizmetleri Yasa Tasarısı

“Bu cinayetin faillerinin bulunamayacağı ve/veya bulunsa bile olayın üstünün kapatılacağı iddiaları…”

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yerleşmiş bir kanı olarak, “polis suçu öneyebildiği oranda başarılıdır” düşüncesinin geçerli olduğunu söyleyen Soyalan, ancak polisin önleyemediği suçun faillerini meydana çıkarmak ve bundan sonra da ülkede suç işlemeyi tasarlayan kişilere gözdağı verebilmesinin de önemine işaret etti.

Soyalan, “Biz bu konuda kendimizi şanslı olarak görüyoruz. Son zamanlarda meydana gelen bir çok olay aydınlatılmıştır. Ayrıca Falyalı suikasti olayının meydana geldiği andan itibaren, bazı kesimlerin bu cinayetin faillerinin bulunamayacağı ve/veya bulunsa bile olayın üstünün kapatılacağı iddialarının aksine, olayın en kısa sürede aydınlatılması ve suç faillerinin tespiti için TC Emniyet güçleriyle ile çalışmalarımız sonuç vermiştir. Suç faillerinin TC’deki bazı şahıslarla bağlantılı olabileceğine dair bulgularımız da TC ile paylaşılmıştır. İki ülke polisi tarafından müştereken yürüttüğümüz soruşturma devam etmektedir” dedi.











Başa dön tuşu