KıbrısManşet

Altıok: Başbakan’ın yaptığı zam ‘cesaret’ değil ihanettir

Gazetemiz yazarlarından Akademisyen Hasan Ulaş Altıok, kablo ile elektrik projesinin asla olmayacağını ve bununla halk oyalanarak yatırımların önünün kesildiğini belirterek, Başbakan Faiz Sucuoğlu‘nun ‘Zam için cesaret gösterdik’ sözlerine tepki gösterdi, “Cesaret değil, ihanet” dedi

Altıok: Bu zam plansızlık ve tamamen seçim odaklı zamların ertelenmesinden kaynaklıdır

Özgür Web TV’de yayınlanan Özgür Gündem programında Pınar Barut’un sorularını yanıtlayan Altıok, elektriğe zam yapılmasının gerekli olduğunu ancak bunun geç, bir anda ve yüklü şekilde yapıldığını belirterek, birçok işletmenin daha önceki elektrik fiyatlarına dayanarak sözleşmeler de yaptığını ve bir anda bu zammın yapılmasının birçok şeyi değiştireceğini söyledi.

Altıok, “Bırakın sadece alım gücünün düşmesini ve insanların elektrik faturalarını ödemekte zorlanmalarını, ekmek almakta bile zorlanır hale geldiler. Bu da plansızlığın ve tamamen seçim odaklı zamların ertelenmesinden kaynaklıdır. Yani bu zam, zamana yayılıp yapılabilirdi” dedi.

“AKSA’ya her yıl 28 milyon dolar gibi korkunç bir para ödüyoruz”

Zam yapacak olan yönetimin önce bu zammı yapacak yüzü olması gerektiğini vurgulayan Altıok, zam yapılacaksa da bunun yapılmaması için yönetimin maksimum çaba gösterdiğini halka inandırması gerektiğini söyledi.

Elektrik kalemlerini şişiren maliyetlerde 3 temel faktör olduğunu belirten Altıok, bunları şu şekilde açıkladı;

“Birincisi AKSA sözleşmesi; Biz şu an aksaya 3.81 dolar kW başına kira ödüyoruz. Yapılan sözleşme gereği her yıl nisan ayında ABD enflasyonu oranında artış geliyor. Bu yılın ABD enflasyonu 7 buçuk çıktı. Bu rakam kW başına 4.1 dolara gelecek demektir. Yani 28 milyon doların üzerinde bir parayı biz AKSA’ya her yıl kira olarak veriyoruz. Ben iddia ediyorum ki bu parayla birkaç yıl içinde kira ödediğimiz makinelerin sıfırını satın alabiliriz. Biz korkunç bir parayı yapılan anlaşma gereği korkunç bir kârla jest olarak veriyoruz. Yine iddia ediyorum ki bu paranın yarısıyla bile o makineleri alabiliriz. Yani siz bana önce ödevinizi yapacaksınız. Gideceksiniz ve beni AKSA sözleşmesinden kurtaracaksınız. Yatırım yapmadınız ve zamanı geldiğinde aksayı gönderemeyeceksiniz. CTP dönemi de yapılmadı, UBP de yapmadı.

“Başbakan’ın yaptığı zam cesaret değil ihanettir”

İkincisi şudur; elimizdeki diğer santral türleri ekonomi ömürlerini tüketti. Korkunç bir yakıt israfı var elimizdeki teknolojiyi yenilemediğimiz için. Petrol fiyatları arttığında sen bu teknoloji ile üretim yapmaya devam edeceksin. Doğal gaz ile hiçbir projeyi de hayata da geçirmedin. Başbakan da bu zammı yaparken dönüp diyor ki ‘Ben Ubp olarak cesaret gösterdim’. Onun yaptığı cesaret değil, ihanettir.

Zam yapmak için çıkardın ve derdin ki; ‘Bugün itibariyle yaptığımız hatalardan dolayı maliyetimiz 2.7 TL’dir kW başına. Ben şu an 2.7 TL’yi uygulamak zorundayım ama bugünden itibaren yapacağım planın programı budur, bunların ihale dosyaları hazırlandı ve bu tarihte bu hayata geçecek. Ve bu 2.7 bu rakama inecek’. Bunları deseydi ben yapılan zammı kurumu kurtarmak için yaptılar derdim. Ama şu an yaptıkları, ‘Biz geçmişte hatalar yaptık ve şimdi bu yükü size yüklüyorum’ demektir.

“Kabloyla elektrik projesi asla olmaz, halkı kandırmasınlar”

Adaya Türkiye’den kabloyla elektrik getirilmesi konusunda da konuşan Altıok, kabloyla elektrik gelmesi projesinin asla olmayacağını belirterek, “Onayı da yok” dedi.

Altıok, “Ama gelse bile yatırım yapılması gerekir. Birincisi Türkiye AB’nin enterkonnekte sistemine gözlemci üyedir. Gözlemci üye, üye olmayan ve gözlemci olmayan bir ülke ile enterkonnekte olamaz ve zaten izin de verilmedi. En son TC yetkilileri de bunun olmayacağını resmi toplantılarda söyledi. Halkı kandırmasınlar” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu