KıbrısManşetSağlık

Gürkut: Bugün hala sağlıkta çağdaş bir sistem kurulamadı

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Dr. Özlem Gürkut, sağlığa ayrılan bütçenin kısıtlı olduğunu ve akılcı ve adaletli kullanılamadığını, ilgili yasaların ya güncelliğini kaybettiğini belirterek, Teşkilat Yasaları, Hekim Yasası, Güzellik Merkezleri Yasası gibi bir çok yasanın çıkmadığını hatırlattı

Gürkut: Bugün hala sağlıkta çağdaş bir sistem kurulamadı

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Hidden Garden‘da düzenlenen törende konuşan Gürkut, dünyada zaten var olan çatışma ve savaşlara yenileri eklenirken, bir yandan da pandeminin devam ettiğini dikkat çekerek, aşıya, ilaca, temiz suya erişemeyen insanlar var olduğunu, yoksulluğun artarak gelir dağılımındaki uçurumun derinleştiğini vurguladı.

Gürkut, “Ülkemizde, uluslararası hukuka dahil olunmamasından dolayı yaşanan sıkıntılar var. Pandemide ekonomi daraldı, bağımlılık arttı, halkın alım gücü açlık sınırına dayandı, işsizlik arttı. Bütün bunlar da halk sağlığını tehdit eden faktörlerdir. Malesef bugün hala sağlıkta çağdaş bir sistem kurulamadı” dedi.

“Birbiri ardına açılan tıp ve diş hekimliği fakülteleri planlamaya dahil olmuyor ve denetlenmiyor”

Sağlığa ayrılan bütçenin kısıtlı olduğunu ve akılcı ve adaletli kullanılamadığını, ilgili yasaların ya güncelliğini kaybettiğini belirten Gürkut, Teşkilat Yasaları, Hekim Yasası, Güzellik Merkezleri Yasası gibi bir çok yasanın çıkmadığını hatırlattı.

Gürkut, “Derme çatma yerlerde tıbbi hizmetler veriliyor ve buralar denetlenmiyor. Birbiri ardına açılan tıp ve diş hekimliği fakülteleri planlamaya dahil olmuyor ve denetlenmiyor. Sağlıkta hizmet sunumu, ‘koruyucu, tedavi ve rehabilite edici’ olarak 3 sınıfta kategorize edilir ancak ülkede sadece tedavi edici hizmetlere odaklanılıyor, koruyucu ve rehabilite edici hizmetler göz ardı ediliyor” dedi.

“Hekim eksikliği olan alanlarda hekimler kendi uzmanlıkları dışında çalıştırılıyor”

Özelde çalışan birçok hekimin iş güvencesiz, kamudaki hekimlerin de kadrolu, sözleşmeli, mecburi hizmetli, hizmet alımı anlaşmalı gibi farklı statülerde çalıştırıldığını belirten Gürkut, bunun da hekimlerin çalışma barışını bozan unsurlar olduğunu vurguladı.

Gürkut, “Hekim eksikliği olan alanlarda hekimler kendi uzmanlıkları dışında çalıştırılıyor. Uzmanlık eğitimlerinin ikinci yarısı için Türkiye’ye giden asistan hekimler de yabancı uyruklu statüsünde maaşsız ve güvencesiz çalıştırılıyor. Sağlıkta çağdaş, adil ve ulaşılabilir bir hizmet için gerekenler acilen yapılmalıdır” dedi.

“Kıbrıs’tan dayanışma duygularımız ve selamlarımızı gönderiyoruz”

Gürkut son olarak Türkiye’de doktor ve sağlık çalışanlarının uğradığı haksız uygulamalara da değinerek, “2 yıldır pandeminin zorlu şartlarında canları pahasına çalışan meslektaşlarımızın gördüğü muameleyi kabul etmiyor ve Kıbrıs’tan dayanışma duygularımız ve selamlarımızı gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu