KıbrısManşet

Tatar: Çavuşoğlu Tatar’la görüşün dedi, Borrell ise derdini Anastasiadis’e anlat dedi

Cumhurbaşkanlığı makamına Ankara’nın seçimlere müdahalesiyle getirilen Ersin Tatar, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrellin kendisiyle görüşmeyi kabul etmemesine “Anastasiadis’le görüşüyorlar, benimle görüşmüyorlar, ben de Kıbrıs Türk halkının seçilmiş(!) lideriyim” diyerek isyan etti

“KKTC’nin deniz yetki alanları”

Tahsin Eruğruloğlu’nun kabineye atanması şartıyla Antalya Diplomasi Forumu’na gidebilen Kıbrıslı siyasetçiler arasında yer alan Tatar, temasları hakkında Milliyet gazetesine konuştu.

Tatar,  Avrupa’nın Rus gazına alternatif arayışlarında gündeme gelen İsrail ve Mısır gazının, ‘KKTC’nin deniz yetki alanlarından(!) geçmek zorunda olduğunu öne sürerek, bu durumun kuzey Kıbrıs’ın statüsüne olumlu etki yapacağını savundu.

Tatar: Biz de bu işin içinde olacağız inşallah

Avrupa’nın enerjide Rusya’ya olan bağımlılığı nedeniyle önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Tatar, Doğu Akdeniz projesinin tamamen rafa kalktığını söyleyerek, “İsrail, Mısır ve o bölgeden AB’ye doğalgaz götürülecekse, gazın gelmesi Kıbrıs’tan çok daha kolay. Kıbrıs’tan Türkiye 65 km. Böyle bir gaz rotası ister istemez bize statü kazandıracaktır, kazandırmak zorundalar, çünkü onlar tanımayabilir ama Türkiye Cumhuriyeti tanıyor. (Böyle bir rota) KKTC’nin mutlaka deniz yetki alanından geçer” ifadelerini kullandı.

Söz konusu enerji rotasının Kıbrıs’ın Karpaz Burnu’na dokunmasının, orada yeni yatırımlar getireceği için daha iyi olacağını savunan Tatar, Karpaz’dan geçmese de KKTC’nin mutlaka bu işin içinde olacağını söyledi.

Tatar, “Denizden geçecek olsa bile KKTC deniz yetki alanlarından geçecek. Biz de bu işin içinde olacağız inşallah” diye konuştu.

“Ben de Kıbrıs Türk halkının seçilmiş lideriyim, benimle görüşmüyor”

İki devlet politikasının her zaman hedefleri olduğunu söyleyen Tatar, “O bakımdan mutluyuz, fakat hiç kolay olmuyor, hayal kırıklığına uğradım. Demokrasiyi, insan haklarını savunan bir ülkeler topluluğu her gün Anastasiadis’le görüşüyor. Ben de Kıbrıs Türk halkının seçilmiş lideriyim, benimle görüşmüyor. Bu Kıbrıs Türk halkına da hakarettir” ifadelerini kullandı.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in kendisiyle görüşmediğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, (AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep) Borell’e ‘Sayın Tatar’la görüş’ dedi, görüşmedi. ‘Benimle görüşmek istiyorsan, derdini Anastasiadis’e anlatacaksın, o bana anlatacak’ diyor. Böyle bir haksızlık yapılıyor.”











Başa dön tuşu