EkonomiKıbrısManşet

Vergi-sen de vurguladı: Vergiler gerektiği gibi toplanırsa Maliye artıya geçer

Gelir ve Vergi Dairesi Çalışanları Sendikası (Vergi-Sen) Genel Sekreteri Ediz Uzun, dairenin çağ dışı yöntemlerle vergi toplayarak vergi kaçakçılığının önünü açtığını belirtti ve vergi sisteminin modern hale gelerek vergilerin tam anlamıyla toplanmasıyla, Maliye‘nin artıya geçebileceğini kaydetti

Uzun: Maliye’nin kasasındaki açığın yapılan zamlarla kapatılacağını düşünmek, ekonomik akılla izah edilemez

Yazılı açıklama yapan Uzun, çiçeği burnunda hükümetin ilk günden itibaren yaptığı icraatları haftalardır sabırla seyrettiklerini, Maliye’nin artan giderlerinin karşılanması için halkın alım gücüne göz diken bir idare ile karşı karşıya olunduğunu tüm toplum gibi kendilerinin de gerek mutfaklarında gerekse çevrelerindeki emekçilerin mutfağında yanan ateşi görerek şahit olduklarını belirtti.

Uzun, “Vergi sisteminin içinde olan biz Vergi Dairesi çalışanları, Maliye’nin kasasındaki açığın enerji emtialarına ve temel tüketim maddelerine yapılan zamlardan elde edilecek vergilerle kapatılacağını düşünmenin, hiçbir ekonomik akılla izah edilemez olduğunu belirtmek isteriz. Gerek pandemiden önce gerekse pandemi dönminde ayakta durmakta zorlanan çarşı esnafının son umudu olan kamu çalışanının da alım gücü sıfırlandırılarak çarşıya kilit vurulacağı aşikardır” dedi.

“Çağdaş vergi toplama yöntemlerini hayata geçirmek varken müdür/Müsteşar atamaları yapılıyor”

Vergi-Sen olarak ülkedeki vergi kaçakçılığının önlenmesi durumunda, ülke kaynaklarının Maliye’nin kasasındaki açığı kapatıp, mali yapıyı artıya geçebileceğine inandıklarını kaydeden Uzun, ancak ne acıdır ki hükümet edenlerin vergi çalışanları zümresini muhatap almayarak yıllarca çağ dışı yöntemlerle vergi toplamaya çalıştıklarını vurguladı.

Uzun şöyle devam etti;

“Şu bilinmelidir ki çağımızda eski yöntemlerle vergi toplamaya çalışmak, değil vergi gelirlerini artırmayı vergi kaçırmayı teşvik etmekte hatta siyasi suiistimallerin önünü açmaktadır.

Hükümet edenlerin gailesi çağdaş vergi toplama yöntemlerini hayata geçirmek olması gerekirken, yapılan müdür Müsteşar değişiklikleri maalesef tüm kurumlardaki kurumsal hafızayı ve getirilmesi planlanan yenilikleri baltalamayı bırakın, tamamen sıfırlamıştır.

Üzülerek seyrediyoruz ki, maalesef hükümetin tek derdi müdür ve Müsteşar atamaları ile parti içi dengelerin nasıl sağlanacağıdır.

“Gaile çekermiş gibi görünenlerin yanında olmayacağız”

“Bayrak salladım, ne iş olursa yaparım” mantığı ile daire yönetimlerine liyakatsiz bürokratlar atandığı sürece değil maliyenin,hiçbir kurumun yapısı düzlüğe çıkmayacaktır.

Bıçak artık kemiği kesmeye başlamıştır. Gidişat gösteriyor ki, Maliyen’in kasasındaki açığın gailesini çekenler ve “çekermiş” gibi görünenler var. Biz sendika olarak çekermiş gibi görünenlerin yanında olmayacağız ve bundan sonra yapılacak olan tüm yanlışlıklara ve partizanca idari uygulamalara sessiz kalmayacağız”











Başa dön tuşu