KıbrısManşet

Atun ısrarcı Sucuoğlu çekimser: Karar Resmi Gazete’de yayınlanmadı

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) yeni Yönetim Kurulu atamalarında bir kez daha şaibeli isimler yer aldı, liyakat rafa kaldırıldı, kurumdan sorumlu Bakan Sunat Atun‘un bazı isimler üzerindeki ısrarı Başbakan Faiz Sucuoğlu‘nu rahatsız etti, karar bu yüzden henüz Resmi Gazete‘de yayımlanmadı

Ülkenin en büyük bütçeli, en değerli öz kurumu: Kıb-tek

Kıb-tek yıllardır süregelen liyakatsiz atamalar, işbilmez yöneticiler, şaibeli ve haklarında yolsuzluk davaları bulunan, Maliye Teftiş Kurulu, Sayıştay ve Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun raporlarında adı geçen isimlerin görevden alınmaması ve hatta tekrar tekrar atanması nedeniyle batma noktasına getirildi.

Yeterli üretim yapılmadığı için 21. yüzyılda hergün elektriklerin kesilmesi, AKSA’ya milyonlarca dolar akıtılması karşısında bile gerekli yatırımların yapıldığı kurum, ülkenin en büyük bütçeli, en değerli öz kurumu noktasında.

Atun ısrarcı Sucuoğlu çekimser: Karar henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadı

UBP-DP-YDP Hükümeti’nin bir kez daha göreve gelmesiyle birlikte başlayan yeni “Yönetim Kurulu’nda kim olacak” tartışmaları süredursun, belirlenen yeni isimler arasında bir kez daha şaibeli ve resmi raporlarda adı geçen isimler yer aldı.

Gaztemizin edindiği kulis bilgilerine göre, Bakan Atun’un istediği isimlere Başbakan Sucuoğlu mesafeli durdu, tepkilerden çekindi, bu yüzden belirlenen yeni Yönetim Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanmadı.

Yeni isimler ve haklarındaki raporlar;

İşte o isimler ve gazetemizin daha önce yaptığı haberlerinde işaret ettiği şaibeler;

Başkan: Meftun Orkun (Maliye Müfettişi)

UBP’li üyeler: Özgür Arıkan (Muhasebeci), Dilaver Bilgen (Kamu personeli), Hasan Akyiğit (Makina teknisyeniydi, daha sonra YDP’den Elektrik Mühendisi diploması aldı) Cem Pişmiş (Akaryakıt istasyonu sahibi)

DP’li üye: Atilla Deva (Bankacılık ve Finans ve Bilgisayar Programcılığı/DP MV adayı idi),

YDP’li üye: Ramazan Karal (Bilgisayar Mühendisi)

Meftun Orkun;

2018 yılında Başbakanlık Denetleme Kurulu hazırladığı raporda hala Kıb-tek Genel Müdürü koltuğunda oturan Gürcan Erdoğan’ın yaptığı ek mesai yolsuzluğunu ortaya koymuş, Erdoğan’ın şoförünü, ek mesai yapmış gibi gösteren evrak düzenlediği ve devlet kasasından 80 bin TL hayali ek mesai ödemesi çıkarttığı ortaya çıkmış, yapılan yolsuzluk hakkında da dönemin Kıb-tek Yönetim Kurulu şikâyette bulunarak konuyu yargıya taşımıştı. (Dönemin sterlin kuruna göre 13 bin pound olan yolsuzluğun miktarı, bugün 300 bin TL’ye yakın)

Erdoğan, “kamu görevlisi tarafından yalan beyan, evrak sahteleme ve tedavüle sürme, yetki aşımı, kurumun zarar uğratılması” gibi suçlardan mahkemeye çıkarılmış, yurt dışı çıkış yasağı konularak ve teminata bağlanarak serbest bırakılmıştı. Erdoğan hakkında 14 ayrı ağır ceza davası dosyalanmış, yaşanan bu rezalet üzerine suçunu kabul eden Erdoğan, 80 bin TL’lik hayali ek mesai parasını devlete geri ödemek zorunda kalmıştı.

Kurumu sahte ek mesai ile soyan Erdoğan’ın suçu sabit olmasına rağmen hala kurumun başında olması skandalı yetmezmiş gibi, 2020 yılındaki dönemin Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun Başkanı Meftun Orkun, Erdoğan’ın ilgili ek mesai ücretini kuruma geri ödediği gerekçesiyle, Kıb-tek Yönetim Kurulu’nun şikayetini geri çekmesinde bir sakınca olmadığı yönünde kuruma yazı yazmış, kurulun UBP kanadı da bu doğrultuda karar üretmişti.

Cem Pişmiş;

Hatırlanacağı üzere UBP-DP (2017) hükümeti döneminde, yetkili mercilerin böyle bir talebi olmamasına rağmen ‘aydınlatma projesi’ adı altında adeta seçim yatırımı olarak kurum bütçesinden 133 bin 934 STG harcanarak 22 ayrı noktaya yapılan elektrik alt yapısı da raporlara konu olmuştu.

Dörtlü hükümet döneminde Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu’na şikâyet edilen durum, kurul tarafından incelenerek raporlanmış ve Kıb-tek Yönetim Kurulu kararıyla yargıya taşınmıştı.

Cem Pişmiş’in devletin parasıyla yandaşlara peşkeş çekilen projelere onay verdiği yönünde adı Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu raporlarında adı geçiyor.

Hasan Akyiğit;

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, 2021 yılında Bafra’daki Concorde Otel’e YEK Kurulu’nu by-pass ederek usulsüzce off-grid güneş enerjisi kurulum izni vermişti.

Dönemin Enerji Bakanı Erhan Arıklı da, skandal bir karara imza atarak, tek başına ve 1 paragraflık yazı ile ‘off-grid’ izni bir günde ‘on-grid’e çevirmişti.

Karara Kıb-tek’ten kimse imza atmak istemeyince de karar, emekliliğine 1 ay kalan dönemin Kıb-tek Müdür Muavini Hasan Akyiğit tarafından imzalanmıştı.

İmzanın ardından Akyiğit’in geri göreve (Koordinasyon Kurulu) alınmasına karar verildi. Akyiğit 1 ay sonra emekli olunca, ortada suçlu da kalmayacağı hesaplandı.

Akyiğit ayrıca, El-sen’nin sendikadan ihraç edilmiş, usulsüz personel atamalarına imza attığı iddia edilmişti.

Akyiğit hakkındaki iddialar bununla da sınırlı değil.

ozgur_gazete_kibris_kib_tek1

Lefke Çamlıköy‘de, 1 milyon 111 bin TL borcu bulunduğu için elektriği kesilen bir sayaca, Akyiğit‘in yazılı talimatıyla, yasa dışı şekilde yeniden elektrik enerjisi verilmeye başlandığı belirlenmişti.

Özel Haber/Pınar Barut











Başa dön tuşu