KıbrısManşetSağlık

KTTB: Tedbirleri bırakmamalı, halkımızı, insanımızı korumaya devam etmeliyiz

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Covid-19 pandemisinin devam ettiğini, vaka verilerinin toplumun sadece yüzde 23’ünün enfekte olduğunu gösterdiği halde “pandemi bitiyor” açıklamalarından endişe duyduklarını dile getirdi

KTTB: Tedbirleri bırakmamalı, halkımızı, insanımızı korumaya devam etmeliyiz

Yazılı açıklama yapan KTTB Yönetim kurulu, ülkede, ilk Covid-19 vakasının görülmesinin üzerinden 2 yıl geçtiğini, bu 2 yıl içinde 84 bin 540 vaka görüldüğünü ve maalesef 220 can kaybı olduğunu belirterek, bu verilerin toplumun ancak yüzde 23’ünün enfekte olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Açıklamada, “Bu da aslında ülkemizde toplumsal bağışıklık açısından pandeminin sona ermediğinin açık işaretidir. Ayrıca son dönemde vaka sayılarındaki artışa paralel olarak kayıplarımız da artmıştır. Bu nedenle tedbirleri bırakmamalı, halkımızı, insanımızı korumaya devam etmeliyiz” denildi.

“Omicron ve Omicron BA.2 varyantları oldukça bulaşıcıdır”

Açıklama şöyle devam etti;

“Sağlık sistemi sorunsuz çalışan, ülkesindeki insanları aşılamış ve tekrar dozlarını da bitirmiş ülkelerin aldığı açılım kararlarını örnek göstererek açılımlar yapmaktan kaçınmalı, bir yandan aşılamaya devam ederken diğer yandan da birden her şeyi açmak yerine adım adım açılımları tercih etmeli, çok dikkatli olmalıyız.

Son dönemde ülkemizde hâkim olan Omicron ve Omicron BA.2 varyantları, oldukça bulaşıcıdır ve bunun neticesinde ülkemizde günlük vaka sayıları artmış durumdadır. Dünkü verilerle aktif vaka sayısı 6758 olarak açıklanmıştır. Her gün Covid-19’a bağlı artan ölümlerin haberleri üzülerek izlenmektedir.

“Tekrar dozlarını yaptırarak pandemiden kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabiliriz”

Böyle bir dönemde rutin taramaların kaldırılması, ücretsiz PCR yaptırma şartlarının zorlaştırılması vaka sayısında ve maalesef kayıplarda artışa sebep olabileceğine dair endişeler taşımaktayız.

Bulaşı azaltmak için pandeminin başından beri söylenen doğru maske takma, fiziksel mesafeyi koruma, iyi el hijyeni, kalabalıklardan uzak durma, bulunduğumuz ortamları havalandırma ve aşılarımızı ve tekrar dozlarını zamanı gelince yaptırarak pandemiden kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabiliriz.

Ülkemizde izlemekte olduğumuz yöneticilerimizdeki rahatlık halkımıza yansımamalı ve aşı hakkı olan herkes salgından korunmak için aşılarını ve hatırlatma dozlarını mutlaka yaptırmalıdır. 2 doz Sinovac aşısından 3 ay sonra, 1 doz Johnson aşısından 3 ay sonra, 2 doz Biontech-Pfizer aşılarından 5 ay sonra tekrar (booster) dozlarının yapılması hâkim varyant Omicron’a karşı ancak koruyucu olmaktadır.

“Pandeminin hafiflediği veya bitmek üzere olduğu yönündeki açıklamalardan endişeliyiz”

Son dönemde açılan okullarda vaka sayılarında artışlar açıkça ortadır. Kapanan sınıflar ve eğitime verilen araları sadece izlemekteyiz. Covid-19 ile enfekte olan çocuklarda ciddi bir komplikasyon olarak görülen MIS-C verileri dünyada 4000 vakada 1 iken ülkemizde toplam 9 MIS-C vakası görülmüştür. Bu ise ülkemizde 2500 vakada 1 MIS-C görüldüğünü ortaya koymaktadır.

Yüz yüze eğitimin devamı için okullarda ve toplumdaki önlemler devam etmelidir. 5-11 yaş grubunu aşılamada, okullarda, yerinde ve ailelerin onamı alınarak, gönüllülük esası ile aşılama hızlandırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki çocuklar da enfekte olup ağır hastalık geçirebilmektedir. Şu ana kadar ABD’de 8.7 milyon 5-11 yaş grubu çocuk aşılanmıştır ve veriler aşıların güvenli olduğunu göstermektedir.

Alınacak önlemler, ülkemizde ekonomik yaşamın ve eğitimin sürdürülebilir ve doğru şeklide devamını sağlayacaktır. Pandeminin yolunda olduğu, hafiflediği veya bitmek üzere olduğu yönündeki açıklamalar ve izlenimler vakaların ve kayıpların artışına neden olabileceğinden endişeliyiz. Son dönemde artan vaka ve kayıp sayıları da aslında pandeminin hafiflemediğini açıkça ortaya koymaktadır.

“Molnupiravir gibi ilaçlar özellikle orta ve ağır hastalık geçiren hastalarımız için tedarik edilerek kullanıma girmelidir”

Halkımıza çağrımızdır; başından beri söylenen tedbirleri bırakmayınız, pandemi sona ermemiştir. Yorulmuş, usanmış olabilirsiniz ama evrensel tedbirler ve öneriler hala aynıdır. Aşılarınızı tekrar dozları ile birlikte hem kendinize hem de çocuklarınıza ve sevdiğiniz büyüklerinize zamanında yaptırınız. ‘Yöneticilerimize’ de açık çağrımızdır; kademeli açılım yapınız. Yaptığınız hızlı açılımlar ile pandeminin kontrolden çıkmasından ve kayıpların artmasından endişe ediyoruz.

Ayrıca tüm dünyada kullanıma giren molnupiravir gibi ilaçlar özellikle orta ve ağır hastalık geçiren hastalarımız için tedarik edilerek kullanıma girmelidir”











Başa dön tuşu