KıbrısManşet

Kasulidis: Müzakerelere giden kapıyı açacak anahtar GYÖ’lerdir

Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs sorununun çözümü için gösterilen çabaların ileri götürülmesinde uygun zamanın şimdi olduğuna işaret ederken, Güven Yaratıcı Önlemler’in (GYÖ) masaya konabileceğini ve Türkiye’den de bazı olumlu mesajlar alındığını söyledi

Kasulidis: Kıbrıs sorununun, yeni gelişmelere maruz kalmadan çözülme zamanı geldi

Kasulidis’in, Washington ile New York’a gerçekleştireceği ziyaretler öncesi, ülkesinin Kıbrıs sorunuyla ilgili temel hedeflerine dair açıklamalarda bulundu.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre RİK’e konuşan Kasulidis, Kıbrıs sorununun çözümü için gösterilen çabaların ileri götürülmesinde uygun zamanın şimdi olduğuna işaret ederken, GYÖ’lerin masaya konabileceğini ve Türkiye’den de bazı olumlu mesajlar alındığını söyledi.

Habere göre Kasulidis, uluslararası ilişkiler, dış politika ve her ülkenin oynadığı roldeki değişikliklerin Kıbrıs sorununda çözüm arzusunu körüklediğini ifade ederken, uluslararası toplumun gündeminde ikinci sırada bulunan bazı konuların, AB’nin Türkiye, ABD ve NATO ile ilişkileri hasebiyle oluşacak yeni gelişmelere maruz kalmadan çözülme zamanının geldiğini vurguladı.

“NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti”

Kasulidis, birkaç yıl önce ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’nin NATO’dan ayrılacağını söylediğini, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da NATO için “beyin ölümü gerçekleşti” diye konuştuğunu anımsatırken, bugün NATO’nun Avrupa açısından öneminin değişip arttığını, bu nedenle NATO ve NATO-AB ilişkilerinin etkinliğine Kıbrıs sorunu ve Türkiye ile ilişkiler gibi “küçük yabani otların” dahil edilemeyeceğini kaydetti.

Habere göre Kasulidis, Türkiye’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’ndaki varlığını yükseltmeyi talep etmek, Kalıcı Yapılandırılmış İşbirliği (PESCO) mekanizmasında yer almayı istemek ve ABD ile silahlanma programları konusunda istişareler yapmak suretiyle diplomasi geliştirdiğini belirtti.

“Türkiye yükselmek istiyorsa, Kıbrıs sorununun çözülmesi gerek”

Kasulidis’in bu açıklamalarından, AB ile NATO içerisinde Türkiye’ye yardım etmeye hazır olan ülkeler bulunduğunun; çünkü Türkiye’nin herkesi, arabulucu ve barışçı olduğuna dair ikna ettiğinin anlaşıldığını yazan gazete, Kasulidis’e göre Güney Kıbrıs’ın “kaybolmadığını”, çünkü Türkiye yükselmek istiyorsa, Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğine işaret ettiğini kaydetti.

Gazeteye göre Kasulidis, Kıbrıs sorununun Türk tarafının koştuğu şartlara göre çözülemeyeceğini ve Güney Kıbrıs’ın ait olduğu, Türkiye’nin de ait olmak istediği bölgelerin, çözüme yönelik katkıda bulunabileceğini söyledi.
Kıbrıs sorunuyla ilgili çabaların yeniden canlandırılmasındaki zorlukların Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan’daki seçimlerle de ilgisi bulunduğuna dikkat çeken Kasulidis, kendisinin ve Başkan Nikos Anastasiadis’in yabancı siyasetçilerle yaptığı istişarelerde de buna atıfta bulunulduğunu belirtti.

Rum Basını/Fatma Kişmir











Başa dön tuşu