KıbrısManşet

Şok karar: Bakanlar Kurulu önümüzdeki sezon büyük avı 2 yıl süreyle yasakladı

KKTC Bakanlar Kurulu bu sabah toplanarak gündemdeki konuları görüştü ve bir dizi kararlar aldı.

Alınan kararlar içerisinde en çarpıcı olanı, her yıl Ekim ayının sonlarında başlayan ve yaklaşık on Pazar gününü kapsayan büyük avın iki yıl süre ile kapatılması oldu.

Çevrecilerin yıllardır talep ettiği ancak hiç bir hükümetin almaya cesaret edemediği kararı UBP-DP-YDP hükümeti aldı. Konu ile ilgili açıklama Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yapıldı.

Avcılık kulüpleri ise “Bu karardan sonra bu hükümet gider, yerinde duramaz” dedi.

Kararın, hızla tükenmekte olan av hayvanlarını korumak ve çoğalmalarını sağlamak için alındığı, çevre ve hayvan sever derneklerinin alınan karardan son derece memnun oldukları bildirildi.

Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Tarım Bakanı Dursun Oğuz, “Çok doğru bir karar, biz tribünlere oynamıyoruz ve popülist kararlar almıyoruz. Realist bir hükümetiz ve gereğini yerine getiriyoruz, memlekette av kalmadı” dedi.

İçişleri Bakanı Ünal Üstel ise kararı şöyle savundu;

“Büyük av diye nitelendirdiğimiz ve hacim olarak büyük olan Muflon, Kıbrıs Karacası, Dağ Keçisi, Gergedan, Antilop ve Gufez geyiklerinin avlanması yasaklanmıştır, bu hayvanlar Kıbrıs kültürünün bir parçası olduğu için nesillerinin tükenmesine izin veremezdik”

Üstel devamla, “Ancak avcılarımız endişe etmesin, keklik ve tavşan avı her zamanki gibi açık olacaktır, goma da gider, bombalayıng genni” dedi.

Bu arada son yağmurlar ile birlikte, özellikle bataklık bölgelerde hızlı bir nüfus artışı gösteren “İpsillat Bodur Timsahları”nın (Carcaharo Alligatori İpsillati), zararlı hayvan katagorisine girdiğini belirten İçişleri Bakanlığı, İngiliz döneminden kalan ve av ruhsatı için para yerine geçen karga başı uygulamasının değiştiğini, bundan böyle beş adet timsah kafası getirene hem bedava av ruhsatı, hem de dört adet 32gr fişek verileceğini açıkladı.

Sezon sonu çekilecek olan piyangoda da bir kişiye deri dağarcık ve 2 adet saf Kıbrıs belosu gulisi verilecek.











Başa dön tuşu