KıbrısManşet

Organizasyona, filme konu olan gerçek karakterler de katılacak

Yönetmenliğini Cemal Yıldırım’ın, metin yazarlığını ise Birgül Kılıç Yıldırım’ın yaptığı 1974 savaşında yaşanan gerçek bir hikayeye dayanan Süt Babam belgesel filmi, UNFICYP ve TO STEKİ adlı Kıbrıslırum Kültür ve Gençlik Derneği işbirliği ile gerçekleşecek olan organizasyonda gösterilecek

Organizasyona, filme konu olan gerçek karakterler de katılacak

Derneğin Limasol’daki lokalinde yapılacak olan gösteride ayrıca,  filme konu olan gerçek karakterler, Mehmet Kılıç, Emine Kılıç, Antreas Efstathiou ile Cemal Yıldırım ve Birgül Kılıç da katılacak, izleyiciler ile sohbet gerçekleştirilecek.

Süt Babam hakkında;

“1974 Yılı Temmuz ayında, bu adada savaşın en korkunç gerçekliği yaşanırken, Lefkoşa Dereboyu’nda karşılıklı Türk ve Rum mevzilerinde bir dostluk kurulmuş ve yaşanmaya başlamıştı. O cehennemi koşullar sırasında Kıbrıslıtürk asker Mehmet Kılıç (Hulusi), mevzide çaresizce savaşın dayattığı acımasız koşullara karşı direnirken, henüz o dönem 3 aylık olan kızı Birgül için de endişelenmekteydi. Çünkü evde annesi ile bodrum katında saklanan Birgül, hem kalp rahatsızlığı olan hassas bir çocuktu hem de hassas olduğu için içtiği süt özeldi. Ve ne yazık ki bu süt, Kıbrıs’ın kuzeyinde tükenmiş, sadece Lefkoşa’nın güneyindeki birtakım eczanelerde satılmaktaydı. Savaş koşulları hüküm sürdüğünden, süte ulaşmak imkansızdı. Her geçen gün gıdasızlıktan ve yetersiz beslenmeden ötürü küçük Birgül halsiz düşmekte ve hayata tutunma gücü azalmaktaydı. Bu çaresizlik içerisinde kıvranan baba Mehmet Hulusi, karşı cephede savaş öncesi sohbet ettikleri arada bir sigara ve yiyecek alışverişi yaptıkları bir grup Kıbrıslırum askerden yardım istemeye karar verir ve onlarla, o koşularda temasa geçer. Bu askerler içerisinden biri, Antreas Efstathiou, temiz kalbi, insani duyguları ve çocuklara olan düşkünlüğü sebebi ile, Mehmet’e, sütü bulup getirmeye söz verir ve 1974 yılının Aralık ayına kadar güneyden eczanelerden aldığı sütü, sınırda derede buluşarak Mehmet’e verir. Böylelikle aralarında sağlam bir dostluk oluşur. Sütleri içmeye başlayan küçük Birgül hayata tutunur.

Bu arada savaş biter ve bu iki asker, görev yerleri değiştiği için bir daha birbirlerini görmez.

Yıllar sonra  Birgül, bu askeri bulmak için harekete geçtiğinde, hikayenin ikinci aşaması devreye girer. Tek bir hedef vardır Birgül ve ailesinin….Antreas’ı bulmak. Zorlu ve pek çok bilinmezle dolu bu yolculuk sonunda bu iki asker, Birgül’ün çabası ile mutlu sona varır”

Etkinlik, 15 Nisan Cuma günü saat 19:30 da başlayacak

Yaşanan bu süreç, Birgül’ün eşi, yönetmen Cemal Yıldırım tarafından filme alınır ve sonuçta Süt Babam adlı 77 dakikalık bir belgesel film ortaya çıkar. Süt Babam belgesel filmi, bu dostluğu  anlatan bir filmdir. Filmin metin yazarlığını , Birgül Kılıç Yıldırım kendisi yapmış ve kendisi anlatmıştır. Filmin tek sponsoru,  Birgül Kılıç Yıldırım’a ait olan Green Flipper Ecokids School dur.Film , 2021 yapımıdır.

Orjinal ismi “Süt Babam” olan film, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde, “Barışın Sütü” adı ile de anılmaktadır.

Etkinlik,  15 Nisan Cuma günü saat 19:30 da başlayacak.











Başa dön tuşu