Kıbrıs

Akıncı resmi adaylık başvurusunu yaptı

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, bugün sabah saatlerinde, resmi olarak adaylık başvurusunu yaptı

4d650b56-4102-4242-8d2e-7b14bc39c170.jpg

Eşi Merak Akıncı ile birlikte, resmi adaylık başvurusunu yapmak için Yüksek Seçim Kurulu’na giden Cumhurbaşkanı Akıncı’yı coşkulu bir kalabalık karşıladı. Adaylık başvurudunun ardından kendisini bekleyenlere hitap eden Akıncı, Kıbrıs Türk halkının, hakkı kendi vicdanı ile kendi geleceğini belirleyecek hakka sahibi olduğu gibi yeteneğine de sahip olduğunu vurguladı

Akıncı: Vicdan muhasebemizi de yaparak bugün bu başvuruyu yaptım

5 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanlığı adaylığını duyurduğunu ancak nisan ayında yapılması planlanan seçimlerin Kovid-19 pandemisi nedeniyle 11 Ekim’e ertelendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, resmi başvuruyu da bugün yapabildiğini belirtti

“5 yıllık hizmet dönemini kendi içinde değerlendirerek, kendi vicdan muhasebemizi yaparak, halkın çeşitli kesimlerinden gelen mesajları da değerlendirdikten sonra bu adaylığın gerekli olduğuna inanarak bu başvuruyu bugün yapmış bulunuyorum” diyen Akıncı, önümüzdeki dönemde ne yapacaksın sorusuna verdiği cevabında basit ve açık olduğunu ifade etti.
Akıncı, “5 yıl boyunca öngördüğüm dört boyutlu siyasette yapmaya çalıştıklarımı daha fazlasıyla yapmaya calışacağım” dedi.

“Çözüm odaklı siyasete devam edeceğim”

1b24ed20-45e4-4d96-8b04-ba51ddf719de.jpg

Kıbrıs sorununda çözüm odaklı siyasete devam edeceğini belirten Akıncı, bunun alternatifinin ne olduğunu çok iyi bildiğini ve Kıbrıs Türk halkının da bunun ne demek olduğunu çok iyi bildiğini belirterek, çözüm odaklı siyasetten şaşmamak gerektiğinin altını bir kez daha çizdiğini söyledi.

Akıncı, “Mümkün olan çözümün ne olduğunu açık ve net ortaya koymamız lazım. Bu BM parametrelerinde ön görülen iki kesimli, iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı federatif bir yapılanmadan başka bir şey değildir. Bu yönde bizim uzattığımız el tutulursa, bütün taraflar bizim gibi samimiyetle çalışırsa, bu sonuca ulaşmamak için bir neden görmüyorum” dedi.

“Berlin’de yeni bir fırsat doğdu”

a3a88fbb-9646-492d-baf7-e20df9fa4dd8.jpg

Berlin de yeni bir fırsat doğduğunu ifade eden Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ve Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis ile ortaya koydukları anlayışın, yeni bir fırsat penceresinin olanaklı olduğunu bir kez daha gösterdidiğini söyledi.

Akıncı, “Bu nedenle genel sekreterin de taahhüt ettiği gibi ve elbette yeni ortaya çıkan salgın koşullarının da el verdiği şekilde, gayri resmi 5’li konferansın toplanması için, genel sekreter harekete geçecektir” dedi.

“Bağımsız ve tarafsız kimliğimi koruyacağım”

Akıncı, yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesi durumunda, çözüm odaklı siyasetin Kıbrıs’ı çözüme götürmesi için elinden geleni yapacağının sözünü verdi. 
Akıncı ayrıca, KKTC-Türkiye ilişkilerine de değinerek, “Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı ve kişilikli bir ilişki oluşması için çalışacağım. Böylesi bir ilişki her iki taraf için de daha sağlıklı olacaktır. Bağımsız ve tarafsız kimliğimi koruyacağım. Çünkü bu makam parti başkanlığı makamı değildir” dedi.

“Sağlıkçılarımıza teşekkürü bir borç bilirim”

647ed24d-af5f-4c7a-ba43-60a12b95327a.jpg

Salgın koşullarında yaşadığımızı ve Yüksek Seçim Kurulu’nun da bu anlamda gereken tedbirleri aldığını ve almaya devam edeceğini belirten Akıncı, bu noktada tüm sağlık çalışanlarının gayretlerini takdirle andığını söyledi. 

Akıncı, “Bu alanda faaliyet gösteren herkese şahsım ve Kıbrıs Türk halkı adına teşekkürü bir borç bilyorum. Bu seçimler, iktidar ve muhalette benimle aynı fikirde olsaydı, Ağustos ayı ortasında yapılabilirdi. Şimdi daha çetin koşularla bu seçimi yapacağız. Bu vesileyle kamuoyuna buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Sağlık otoritelerinin ve YSK’nın öngördüğü kurallara uyum gösterelim ve onlara yardımcı olalım. Maske, mesafe ve hijyen koşullarına uyalım. Sorunu daha fazla ağırlaştırmadan seçimlerimizi yapalım” dedi.

“Bazı makamların taraf olmaya çalışmalarını kaygı ile izlemekteyim”

61fd4781-a1b1-4aaf-8a15-fb89356ef027.jpg

11 Ekim cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çok önemliolduğunu, toplumda bu noktada güven ve kararlılık gördüğünü söyleyen Akıncı, Kıbrıs Türk halkının, kendi geleceğini belirleme ve kendi özgür kimliğiyle var olma isteğini açıkca ortaya koyduğunu ifade etti. 

Akıncı sözlerini şöyle tamamladı;
“Bu halk, kendi geleceğini kendi iradesiyle belirlemek istiyor. Buna her makamın ve herkesin saygı göstermesi gerekiyor. Sadece izleyip sonuca saygı duyması gereken makamların, taraf olmaya çalıştıklarını kaygı ile izlemekteyim. Bu durum seçimlerimize, daha başamadan kara bir leke sürülmesine zemin oluşturulabilir. Herkesin dikkatli ve Kıbrıs Türk demorkasisine saygılı olması gerekir. Kıbrıs Türk halkı kendi vicdanı ile kendi geleceğini belirlemeye hak sahibi olduğu gibi bu yeteneğe de sahiptir”











Başa dön tuşu