Kıbrıs

Akıncı: Kıbrıs Türk halkını ve beni Türkiye’de milyonlara yanlış tanıtıyorlar

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC -Türkiye ilişkilerini değerlendirdi, Türkiye medyasında aleyhinde sarf edilen sözlere Özgür Gazete aracılığı ile yorum getirdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC -TC ilişkilerinin karşılıklı saygıya dayanan, kişilikli bir ilişki olması gerektiğini kaydederek, “Türkiye ile KKTC ilişkileri, her zaman vurgusunu yaptığım bir amir memur ilişkisi değil, kardeşlik hukuku içinde bir eşitler ilişkisi olmalıdır” dedi.

Akıncı, “Kıbrıs Türk halkının kendi kendine yeten, kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kendini yönetme becerisine sahip bir varlık olmasını ve de Türkiye ile dost, kardeş ilişkisi içerisinde olmasını hep istedim. Kıbrıs Türk halkının demokratik, laik kimliğinin önemli olduğunu, Atatürk ilkelerine bağlılığının önemli olduğunu ve bunları koruması gerektiğine hep inandım ve bu doğrultuda hareket ettim. Bütün çabam, söylemlerim hep bu doğrultuda oldu” diye konuştu.

“Çıkış noktaları yanlış ve yalana dayalı”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye medyasında aleyhinde sarf edilen sözleri de yorumladı, “Akıncı-Türkiye’nin karşında” algısının nerede zemin bulduğunu, bu algının nasıl ortadan kaldırılabileceğini değerlendirdi.

Akıncı, şunları kaydetti:

“Bu algıyı sistematik olarak yaratmaya çalışan çevreler var. Çıkış noktaları yanlış ve yalan. Yalan üstünden giderek bana karşı Türk kamuoyunda ve dolayısıyla Kıbrıs Türk kamuoyunda bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Kıbrıs’ı ve Kıbrıs Türk halkını bilmeyen insanların beni Kıbrıs Türk halkına tanıtıp anlatmasına gerek yoktur, zahmet etmesinler. 45 yıldır bu halkın hizmetindeyim. Beni bu halk tanıyor. Beni bu halka yanlış tanıtma güçleri yoktur. Ama Türkiye’de beni tanımayan milyonlara yanlış tanıtıyorlar maalesef. Bizim karakterimizden Türkiye düşmanı yaratma çabası boşunadır. Kıbrıs Türkünden Türkiye düşmanı çıkmaz. Biz fikrini özgürce söyleyen, inandığını söyleyen Atatürk ilkelerine bağlı bir toplumuz. Biz inanmadığımız bir kalıba giremeyiz. Yüzyıllar içinde oluşan yaşam tarzımız neyse onu yaşamak isteriz”.

“Hiç saygısızlık yapmadım”

Cumhurbaşkanı Akıncı, bugüne kadar Türkiye’nin hiçbir yöneticisine, hangi partiden olursa olsun saygısızlık yapmadığına vurgu yaparak, Türkiye demokrasisine de hassasiyet gösterdiklerini belirtti.

15 Temmuz 2016 akşamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin sivil yönetimine ilk desteğin sabahı beklemeden KKTC Cumhurbaşkanlığından geldiğini hatırlatan Akıncı,  “Demokrasi mücadelesini zor zamanlarda veren insanlarız. Kolay zamanların figüranları değiliz. Bunun gereğini yerine getirdik, o akşam sesini çıkarmayanlar parti mitingleri için sahneler kurulunca oralarda boy gösterdiler. Bizim kimsenin gözüne girme çabamız yoktur; bir tek halkımıza bakarız. Bizim yerimiz halkımızın vicdanındadır” diye konuştu.

“Kıbrıs Türk halkı bunları unutmaz”

“Bizim buradan gitmemiz için elinden geleni yapanlar var” diyen Akıncı, demokratik usuller çerçevesinde ve dış karışmacılık olmadığı sürece bu  çabalara söyleyecek sözü olmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Demokratik yöntemlerle bir makamı kazanmak için çalışılması meşrudur, söyleyecek bir şey yoktur. Ancak yapılmaması, olmaması gereken şeyler yapılıyor, bunlar Kıbrıs Türk halkını rencide eder ve yaralar. Kıbrıs Türk halkı bunları unutmaz” dedi.

Özgür Gazete’ye manevi destek

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmasının sonunda Özgür Gazete’ye de hayırlı olsun temennilerini belirtti.

Akıncı, makamında ağırladığı Özgür Gazete Genel Yayın Yönetmeni Pınar Barut ve Genel Yayın Koordinatörü Duygu Alan’a başarılar diledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sözlerini, “Size bu yeni yayın hayatınızda üstün başarılar diliyorum. İki genç girişimci kadının bu girişimini selamlıyorum” diyerek tamamladı.











Başa dön tuşu