KıbrısManşet

Üniversitenin batması pahasına seçimde verilen sözler yerine getirilmeye çalışılıyor

UBP-DP-YDP Hükümeti, 130 milyon TL bütçe açığı olan ve mali durumu kötüye giden Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) bünyesinde “İç Hizmetler Döner Sermayesi” kapsamında görevlendirilen 250 kişinin “seçim öncesi verilen sözler kapsamında” kadrolanmasının önünü açmaya çalışıyor

Hükümet DAÜ’de 250 kişiyi kadrolamak için harekete geçti

Bütçe açığının yaklaşık 130 milyona ulaştığı DAÜ’de, şu günlerde personeller arasında beklentiyi artıran ve yüksek sesle dillendirilmeye başlanan söz konusu “kadro aktarımının” tepkilere neden oldu.

Üniversite sendikası DAÜ-SEN’in tepki koyduğu “aktarma”, aynı zamanda üniversitenin Kuruluş Yasası’na aykırı ve hukuki olarak da mümkün değil.

Personel alımının nasıl olacağı üniversitenin mevzuatında açıkça yazıyor

Seçim öncesi verilen “kadrolama” sözleri nedeniyle yapılmaya çalışıldığı belirtilen “aktarmalarla” ilgili yazılı veya sözlü bir teminat verilip verilmediği bilinmiyor.

DAÜ’ye personel alımı ise üniversitenin mevzuatında belirtildiği üzere, ilgili amirlik veya müdürlüğün ve rektörlüğün ihtiyaca binaen alacağı karar sonrası, herkesin katılımına açık bir münhal ilan edilmesi ve sınava girilip başarılı olan adayların değerlendirilmesiyle olabiliyor.

DAÜ-SEN: Sendikamız üniversiteyi hukuki ve mali olarak riske atacak her uygulamanın karşısındadır

DAÜ-SEN’in konuyla ilgili üniversiteye gönderdiği “AÇIK MEKTUP” şöyle;

Sayın Başkan ve Sayın Rektör,

Üniversitemizde yaklaşık 250 kişi İç Hizmetler Döner Sermayesi kapsamında görevlendirilmiştir. Bu personelin istihdam şeklinin yasallığı halen tartışılmaktadır. Bu tartışma sürerken söz konusu personelin Üniversite kadrolarına aktarılması personel arasında konuşulmakta, beklentiler artmaktadır.
Sendikamız daha önce bu konuda sizlere sözlü olarak, Üniversite kamuoyuna ise yazılı olarak görüş belirtmiştir. Bir kez daha görüşlerimizi sizlere aktarmak istemekteyiz.
1. Üniversite kadrolarına “aktarma” uygulaması özellikle memur kadroları için hukuki olarak mümkün değildir. Aktarmaya dair yazılı veya sözlü herhangi bir teminat, antlaşma veya söz Üniversitemizin Kuruluş Yasası’nı ve mevzuatını aşamaz.
2. Üniversitemize personel alımı mevzuatla belirlenmiştir. Buna göre personel alımı için, tüm vatandaşların katılımına açık bir münhal ilan edilmelidir. Münhal ise ilgili amirlik veya müdürlüğün, rektörlüğün ihtiyaç analizi, iknası ve kararıyla olabilir.  Münhaller, münhal edileceklerin ihtiyacına göre değil Üniversitenin ihtiyacına göre açılır. Buna ilaveten hem akademik, hem de memur-işci personel münhalleri mevzuat gereği bütçe olanaklarına uygun olarak açılmalıdır. Bütçe açığının 130 milyona ulaştığı bu koşullarda öncelikler doğru belirlenmelidir, üniversite riske atılmamalıdır. Tüm bu şartlar yerine getirildiğinde açılacak bir münhale halen üniversitemizde görevlendirilen döner sermaye personeli de katılabilir. Münhal sonrası değerlendirmede ise tüm başvurucuların eşit şart ve haklara sahip olması yine yasal gerekliliktir. İşçi personel alımında ise yönetsel birimlerin ihtiyacı ve tercihi, rektörlüğün bu ihtiyacı karşılaması veya ihtiyaç için istihdama mutlak kanaat getirmesi, tüm yöneticilerin nesnel gerekçelendirme yapmaları esastır. Belirttiğimiz yasal sürecin herhangi bir noktada eksik veya yanlış uygulanması Sendikamızın bu konuya doğrudan taraf olmasını sağlayacaktır. DAÜ-SEN, üniversiteyi hukuki ve mali olarak riske atacak her uygulamanın karşısındadır.
Sayın Başkan ve Sayın Rektör,
Üniversitemiz ciddi bir mali krizdedir. Buna ek olarak krizden kısa dönemde çıkacağına dair ciddi bir veriye sahip değiliz. Tam tersi öğrenci alımı yaptığımız alanlar daralmaktadır ve ülke içindeki haksız rekabet doruğa çıkmaktadır. Böylesi bir ortamda Üniversiteyi riske atacak bir adımdan kaçınmamız gerekliliği ortadadır.
Görüşlerimizi bilgilerinize saygılarımızla sunarız”
Özgür Gazete/Özel Haber










Başa dön tuşu