KıbrısManşet

Avcıoğlu Gürcan Erdoğan’a dava açtı: Hesap verememelerini keyifle izleyeceğim

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu, görevden alındığı halde kurumda bulunmaya devam eden Müdür Gürcan Erdoğan‘a, güneş enerjisi kurulum başvurularını keyfi şekilde bekletip, kayırmacılıkla bazı dosyaları onayladığı gerekçesiyle dava açtı

Avcıoğlu: Başvurular Erdoğan tarafından keyfi şekilde bekletilmektedir

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Avcıoğlu, geçtiğimiz yıl Kıb-tek’in ihale ile kalitesiz ve çevreye zararlı yakıt almasını engellemek için Yüksek İdare Mahkemesi‘nde dava açtığını, bu davanın da etkisi ile söz konusu kalitesiz yakıt alımından vazgeçildiğini ve eski limitlere göre yakıt alınmasına karar verildiğini hatırlattı.

Avcıoğlu, “Şimdi ise güneş enerji sistemi kurulumları için yapılan başvuruların çok büyük kısmı, Kıb-tek personeli tarafından gerekli tüm işlemler yapılmış olmasına rağmen, Kıb-tek Genel Müdürü Gürcan Erdoğan tarafından ve/veya onun talimatı ile tamamen keyfi şekilde bekletilmektedir. Diğer taraftan, nüfuzlu ve torpilli kişilerin başvuruları ise başvurular arasından seçilerek hızlıca onaylanmaktadır” dedi.

“Atun’un şahsi başvurusu bir günde onaylandı. Keyfilik, topril, adam kayırmacılık…”

Maliye Bakanı Sunat Atun’un 24 Mart 2022 tarihli şahsi başvurusunun bir gün içinde onaylandığı bir ortamda, 1 Temmuz 2021 tarihinden başlayarak, yapılan başvuruların çok büyük bir bölümünün 9 aydır tamamen keyfi olarak bekletildiğine dikkat çeken Avcıoğlu,  1 Temmuz 2021 – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında başvuru yapmış olan 190 vatandaşın dosyasının ve 1 Ocak 2022 – 1 Mayıs 2022 tarihleri arasında başvuru yapmış olan bin 196 vatandaşın dosyasının keyfi bir biçimde bekletilirken, 2022 yılı başvurularından yalnızca 42 tanesine izin verildiğini belirtti.

“Hesap verememelerini keyifle izleyeceğim”

Avcıoğlu, “Keyfiliğe, toprile, adam kayırmacılığa ve Genel Müdür’ün görevini kötüye kullanmasına ilişkin burada yazdığım ve yazmadığım, izahı mümkün olmayan bir çok tespitlerimle birlikte, bugün itibarı ile Yüksek İdare Mahkemesi’nde ‘İdari ihmal davası’ açmış bulunmaktayım. Hangi başvurunun ne zaman onayladığı, hangisinin neden aylarca beklettiği konusunda mahkemeye hesap verememelerini ise keyifle izleyeceğim “dedi.

“Avukatlarımdan konunun yasal yönünü incelemelerini istedim”

Bununla birlikte dosyaların keyfi olarak bekletmesinden doğan zarar hususunda “tazminat davası” açılması için de avukatlarına yetki verdiğini kaydeden Avcıoğlu şunları söyledi;

“Buna ilaveten yine güneş enerjisi başvurularının bir kısmının, Kıb-tek Genel Müdürü’nün sözlü talimatı ile arşivlerde toplatıldıktan sonra, sözde ‘trafo kapasitelerinin GES kurulumları için limitlere ulaştığı’ gerekçesiyle Ekonomi ve Enerji Bakanlığı‘na bağlı YEK Kurulu’na geri gönderildiğine ilişkin de ciddi iddialar bulunmakta olup, bununla ilgili de avukatlarımdan konunun yasal yönünü incelemelerini istedim. Yarın da bu konuda detaylı bir açıklama yapacağım”











Başa dön tuşu