KıbrısManşet

Usulsüzlüğe imza atacaklar mı?

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) Yönetim Kurulu bugün, daha önce gazetemiz tarafından da defalarca haberleri yapılan ve Ombudsman raporlarına da yansıyan yasa dışı ve usulsüz atama ve terfileri görüşmek üzere toplanıyor, listenin imzalanması için Maliye Bakanı Sunat Atun ve devrik Müdür Gürcan Erdoğan’ın baskısı olduğu biliniyor

Usulsüzlüğe imza
atacaklar mı?

Hatırlanacağı üzere gazetemizin 30 Mart 2021 tarihinde de gündeme getirdiği (İlgili habere buradan ulaşabilirsiniz) ve yaklaşık 2 senedir yapılmaya çalışılan usulsüz ve yasa dışı atama ve terfilerin yapılmaya çalışılması sonrası Ombudsman bir rapor yayınlamıştı. (Rapora buradan ulaşabilirsiniz)

Ombudsman raporunda, kurumda yapılan usulsüz atamalar listelenmiş ve bunların yasalara aykırı olduğu belirtilmişti.

Tüm bunlara rağmen aynı usulsüz ve yasa dışı terfi/atama listesi yeniden gündeme gelmiş ve geçtiğimiz gün kurumda örgütlü sendika El-sen yöneticileri, yaptıkları bir basın toplantısında bu listeyi imzaladıklarını ve arkasında olduklarını açıklamışlardı.

Aynı listeye olumsuz görüş veren kurumun Hukuk Müşaviri ise sözleşmesi fesh edilerek işten çıkarılmıştı.

Maliye Bakanı Sunat Atun da, Kıb-tek YK üyelerinin listeyi imzalamaları konusunda baskı yapmaya başlamış ve üye Samet Biricik’in istifasını dahi istemişti.

İşte listedeki usul ve yasalara aykırı o isimler

İşte bugün Kıb-tek YK’sı o listeyi görüşmek üzere toplanıyor. Üyelerin usulsüz ve yasa dışı olduklarını bildikleri halde, baskı ve şantajla ya da gönüllü olarak imza atıp atmayacakları bilinmezken, gelin listedeki isimlerin usulen ve yasal olarak durumlarına tek tek göz atalım;

Ombudsman’a giden ve rapor yazılmasına neden olan liste
Bugünkü güncel liste

1. Gürcem Akalınlar

*1 Ocak 2020 tarihinde Baş Mühendis oldu.

*Kurumun devrik Müdürü Gürcan Erdoğan tarafından, ilki 9 Kasım 2020 tarihinde olmak üzere ardışık olarak üçer aylık sürelerle Bölge Amiri olarak görevlendirildi. Bölge Amiri Kadrosu Hizmet Şeması’na göre, başka şeylerin yanı sıra bu göreve asaleten atanabilmesi için Baş Mühendis kadrosunda 5 yıl çalışmış olması gerekiyordu.

*Kıb-tek Yönetim Kurulu’nun 15 Nisan 2021 tarihinde almış olduğu kararla 19 Nisan 2021 tarihinden geçerli olmak üzere önceden görevlendirildiği Bölge Amirliği mevkiine bu kez vekâleten atandı. Vekâleten atanmış olması, üç ay sonra atandığı kadronun özlük haklarını almaya başlamasına imkân sağladı.

*Yönetim Kurulu’nun 15 Nisan 2021 tarihli kararı üzerine konu, KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi’ne (Ombudsman) şikâyet dilekçesi olarak yansıtıldı. Ombudsman Müdürlüğü 6 Mayıs 2021 tarihli yazısı ile Kurum Müdürlüğü’nden konu hakkında izahat istedi. Kurum Müdürlüğü 3 Haziran 2021 tarihli yazısı ile buna cevap verdi. Verilen cevapta ilgili karar alınmadan önce herhangi bir münhal açılmadığı açıkça belirtildi, atamanın vekâleten yapıldığı ve münhal açılacağı ifade edildi.

*Ne var ki, Erdoğan’ın münhale çıkılacağına ilişkin atıf yaptığı 15 Nisan 2021 tarihli Kurum Yönetim Kurulu kararı öncesinde 9 Kasım 2020 tarihinde bile Gürcem Akalınlar, Mağusa Bölge Amiri olarak eski müdür tarafından görevlendirmişti.

*Yine söz konusu Kurum Yönetim Kurulu kararından çok önce münhal açılmamış olmasına rağmen usule aykırı bir şekilde Kurum Terfi Komitesi 10 Şubat 2021 tarihinde toplanmış ve Kurum Yönetim Kurulu’nun Terfi Komitesi’ndeki üyesi Bülent Kaya, Erdoğan ile Sendika Başkanı Kubilay Özkıraç’ın imzalarını taşıyan tavsiye niteliğinde karar çıkartılarak, Gürcem Akalınlar’ın Mağusa Bölge Amirliği’ne atanması sağlanmaya çalıştı.

*Kurum Yönetim Kurulu’nun 15 Nisan 2021 tarihli kararı uyarınca kişiye özel atamaların yapılabilmesi için değiştirilmesi gereken Kadro Hizmet Şemaları, yine 1 Temmuz 2021 tarihinde toplanan Kurum Yönetim Kurulu tarafından değiştirildi. Söz konusu değişikliklerin hukuksuz olduğu Ombudsman raporunda ifade edildi.

2. Özlem Özyay

*Gürcem Akalınlar gibi Özlem Özyay da eski Kurum müdürü Gürcan Erdoğan tarafından terfi ettirilmek istendi, Satın Alma Şube Amirliği mevkiine 9 Kasım 2020 tarihinde görevlendirildi ve yine aynı şekilde 15 Nisan 2021 tarihli Kurum Yönetim Kurulu kararı ile bu göreve vekâleten atandı

*Yine Gürcem Akalınlar gibi Özlem Özyay için de münhal açılmadığı halde usulsüz Terfi Komitesi toplantısı düzenlenerek söz konusu amirlik kadrosuna atanabilmesi için tavsiye karar üretildi.

*Aynı şekilde atanmak istediği kadronun hizmet şemasında aranan nitelikler kısmı bu atamanın yapılabilmesi için sendikanın da onayı alınarak yeniden düzenlendi.

*Yakın zamanda basına yansımış olan Özel Güvenlik şirketine fazladan yapılmış 800 bin TL’lik ödemeyle ilgili imzası bulunuyor.

3. Laden Sıddık

*Kadro Hizmet Şeması değişikliği hariç burada da tüm süreç, atanmak istenen diğer isimlerde olduğu gibi gelişti.

*Özlem Özyay gibi Laden Sıddık da Özel Güvenlik şirketine fazladan yapılan 800 bin TL’lik ödeme işlemiyle alakalı sorumlu pozisyonda bulunuyor.

4. Volkan Çetin

*Sahte Setaş Marka, D-Fuse ve Cut Out İhalesi ile ilgili Sayıştay Raporu’nda adı geçiyor.

5. Hançer Kadiroğulları

*Sahte Setaş Marka, D-Fuse ve Cut Out İhalesi ile ilgili Sayıştay Raporu’nda onun da adı geçiyor.

6. Arif Kurucu

İlkokul mezunu, statüsü değiştirilmek suretiyle atanmak istendiği kadro en az lise mezuniyeti gerektirdiğinden koşulları karşılamıyor.

7. Hüseyin Çakıcı

*Kamuoyunda tartışma konusu olan eski Başbakan Faiz Sucuoğlu ile El-sen Başkanı Kubilay Özkıraç arasında bir protokol imzalanması ile sonuçlanan eylem sırasında, Cumhurbaşkanlığı binası ile BRTK’nın elektriğini yasa dışı olarak kesmekle suçlanan ve hakkında yasal işlem başlatılan iki isimden birisi. Sirkat ile suçlanıyor

Özel Haber/Pınar Barut











Başa dön tuşu