KıbrısManşet

31. Dünya IFJ Kongresi Umman’ın Maskat kentinde gerçekleşti 

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu‘nun (IFJ) 31. Dünya Kongresi, Umman‘ın Maskat kentinde gerçekleşti. Kongreye 92 ülkeden gazeteci sendikaları ve derneklerini temsil eden 250’den fazla üye katılırken, Basın Emekçileri Sendikası (Basın-sen) Dış İlişkiler Sekreteri Ali Kurtoğlu temsil etti

31. Dünya IFJ Kongresi Umman’ın Maskat kentinde gerçekleşti

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) 31. Dünya Kongresi, Umman’ın Maskat kentinde gerçekleşti. Kongreye 92 ülkeden gazeteci sendikaları ve derneklerini temsil eden 250’den fazla üye katılırken, Basın Emekçileri Sendikası ( BASIN-SEN) Dış İlişkiler Sekreteri Ali Kurtoğlu temsil etti.
Kongrenin ana temaları arasında gazetecilerin gözetimi ve medya çalışanlarına karşı işlenen suçların cezasız kalmasına son verecek eylemler yer aldı.

Umman Gazeteciler Derneği’nin (OJA) ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kongresi, 31 Mayıs Salı günü, Covıd 19 salgınının gazetecilik ve haber odaları üzerindeki etkisi ve IFJ iştiraklerinin son iki yılda iş ve hayat kurtarma eylemleri üzerine üst düzey bir tartışmayı içeren bir konferans ile başladı. Panelde her kıtadan sendika liderleri yer aldı.

Bazı Avrupa ülkeleri medya çalışanlarını destekledi

Panelde EFJ Başkanı Mogens Blicher Bjerregård panelde yaptığı konuşmada bazı Avrupa hükümetlerinin salgın sırasında medya çalışanlarını desteklediğini dile getirdi. IFJ’nin Avrupalı üyeleri bu desteği sağlamak için büyük çaba harcadığını kaydeden Başkan Mogens Blicher Bjerregård hükümetleri serbest çalışanlar da dâhil olmak üzere medya çalışanlarına yardım etmeye ikna ettiklerini ifade etti.

Cinsiyetler arası ücret farkı kapatılmalı

IFJ Toplumsal Cinsiyet Konseyi ve Yönlendirme Komitesi, kadın gazetecilere yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, cinsiyetler arası ücret farkının kapatılması ve kadınların medyada lider rollere erişiminin teşvik edilmesi için yeni kampanya ve eylemlerin düzenlenmesi konusunda hem fikir olduğunu açıkladı.

Eşit işe eşit ücret

Sendikacılıktaki en iyi uygulamalar hakkında ilham verici bir tartışmada tekrar bir araya gelen delegeler sendikaların işleri kurtarma, eşit ücret sağlama ve ücret ve koşulları iyileştirme konusundaki kazanımlarını vurguladı.

Basın-sen Başkanı Kişmir’e destek

92 ülkeden gazeteci sendikalarının ve derneklerin katıldığı IFJ’nin 31. Dünya Kongresi’nde Türkiye’ye girişine izin verilmeyerek İstanbul Havalimanı’nda bir süre alıkonulan ve defalarca basın ve ifade özgürlüğü tahakküm altına alınmaya çalışılan BASIN-SEN Başkanı Ali Kişmir’e ve genelde ise basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmak için kongrede “gazeteci olmak suç değildir” sloganıyla IFJ’ye örgütlü tüm basın sendikaları el dövizleri açarak eylem yaptı. Yapılan eylemin EFJ Genel Kurulu’ nda deklarasyon olarak yayınlanacağı belirtildi.

Yeni Başkan Deminique Pradalie oldu

Maskat’taki 31. IJF Dünya Kongresi, Genel sekreter Antony Belenger’in raporu ve Mali sekreter Jim Bumela’nın mali raporu okuyup kabul edildi. Kongrede yapılan oylama sonucunda yeni başkan Dominique Pradalie seçildi.











Başa dön tuşu