KıbrısManşet

Oğuz: Yangından vatandaştan gelen ihbar sonrası haberdar olundu

Tarım Bakanı Dursun Oğuz, Mersinlik yangınından vatandaş ihbarı dolayısıyla haberdar olunduğunu, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı‘nın bazı söylemlerinin ise gerçeği yansıtmadığını kaydetti

Oğuz: Soğutma çalışmaları doğu da bitmek üzere batıda yoğunlaştırıldı

Özgür Web TV‘de Damla Dabis‘in yayınına telefonla bağlanan Oğuz, 20 bin dönüm civarı alanın yandığını, ara ara parlamalar olması sebebiyle soğutma çalışmalarının hala devam ettiğini, bugün itibariyle doğu tarafında soğutma çalışmalarının bitmek üzere olduğunu daha çok batı tarafına yönlendiklerini belirtti.

Oğuz, “Toprağın altında yanmalar devam ediyor, arazi yapısı zor şartlarda ancak iş makinalarıyla müdahale devam ediyor. Dikkati dağıtmadan aynı ciddiyetle buna devam etmek zorundayız. Orman Dairesi dışında, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı‘ndan, İtfaiyeden ve bölge halkından da yardım alıyoruz” dedi.

“Yangından vatandaştan gelen ihbar sonrası haberdar olundu”

Damla Dabis’in gözetleme kulelerinin aktif olup olmadığı, erken uyarı sisteminin var olup olmadığı soruları üzerine Oğuz, yangından vatandaştan gelen ihbar sonrası haberdar olunduğunu, Orman Dairesi olarak bu soruların cevabıyla ilgili denetimleri ve sorgulamaları yapacaklarını belirtti.

Oğuz, “Tabi ki yapılan soruşturmalar sonrası her şey ortaya çıkacak. 177’ye (yangın ihbar hattı) gelen ihbarların anlık kayıtları tutuluyor. Ancak önce bölgedeki tüm işleri bitirip sonrasında bunların araştırması yapılacak.

“Arıklı bilgisi olmadan konuşuyor, bu konular uzmanların açıklaması gereken konulardır”

Oğuz Dabis’in, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın “İsrail’den gelen uçakların gece görüşü olduğu ancak kullanılmadığı yönünde bana gelen bilgiler var” iddialarına ise halka güvenin çok önemli olduğunu belirterek şunları kaydetti;

“Vatandaş sosyal medyada ‘ben bunu duydum’ diyebilir ancak bir bilgisi yok ise yönetenlerin böyle bir lüksü yok. Emin olmadıkları bir konuda konuşmak doğru değil, güven verecek olan kişiler emin oldukları bilgilerle konuşmak zorundalar. Emin değilseniz, konuşmayacaksınız, bu gibi teknik açıklamaları uzaman kişiler yapar. Bu teknik konuların içine bilgisiz kişilerin girmesi doğru değil. Erhan Bey nereden bu konuyu konuştu bilemiyorum ancak ben Bakan olarak bu uçakların gece görüşü var mıydı yok  muydu bilemiyorum. bunun konusu ve tartışması dahi olmadı. Bu durumlar vatandaşı güven bunalımına iter” dedi.

“Benim sorumluluğum çerçevesinde bununla ilgili bir girişimimiz olmadı”

Arıklı’nın “İran’da gece görüşü olan yangın söndürme uçakları olduğu, bunları Türkiye üzerinden talep etikleri ancak sonra sonucu öğrenemedikleri” söylemlerinin hatırlatılması üzerine Oğuz, kendisinin kabinede olduğu halde böyle bir talebin olduğundan haberi olmadığını belirtti.

Oğuz, “Benim sorumluluğum çerçevesinde bununla ilgili bir girişimimiz olmadı. Ben de diyebilirim, ‘ABD’de çok güzel uçaklar var’ diye. Ancak ben onu kullanamadıktan sonra havada kalır. Erhan Başkan iyi niyetle bunu söyleyebilir ancak bunu söyleyip gerçekleşmezse bu daha büyük tartışmalara yol açar” dedi.











Başa dön tuşu