KıbrısManşet

Gürtay: LGBTİ+’lar yönelimleri, kimlikleri ve daha birçok konuda ayrımcılığa uğruyor

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-sen) Örgütlenme Sekreteri Növber Gürtay, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19. maddesini hatırlatarak, İstanbul’da düzenlenen Onur Yürüyüşü‘nde hem LGBT+ bireylere hem de gazetecilere yapılan saldırılara dikkat çekti

Gürtay: LGBTİ+’lar yönelimleri, kimlikleri ve daha birçok konuda ayrımcılığa uğruyor

Sendika adına yazılı açıklama yapan Gürtay, ülkede ve dünyada insanların kimi sevdikleri, ne giydikleri, ne düşündükleri ve aslında kim olduklarıyla bağlantılı olarak saldırıya uğradığına ve şiddet gördüğüne işaret ederek, LGBTİ+ haklarının insan hakları olduğunun bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gürtay, “Unutulmamalıdır ki herkes eşit haklara sahiptir. Bireylerin cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimi ne olursa olsun, herkes eşit hak ve özgürlüklere sahiptir. Bugün LGBTİ+ cinsel yönelimleri, cinsiyet kimlikleri, cinsiyet ifadesi ve daha birçok konuda ayrımcılığa uğruyor. Eşitsiz muamelenin yanında, iş yerlerinde, sokakta, okulda hayatın her alanında psikolojik ve fiziksel şiddete uğruyor, nefret cinayetleri sonucunda hayatını kaybediyor” dedi.

“Herkesin yaşama hakkı, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı vardır. Bu haklar ayrımsız herkes içindir”

Basın-sen olarak gerek ülkede gerekse dünyanın çeşitli ülkelerinde bu yıl da Onur Haftası etkinlileri çerçevesinde yapılan eylemleri yakından takip etiklerini, LGBTİ+ haklarının bazı ülkelerde kabul edildiğini dahası toplumsal cinsiyetle ilgili kalıplaşmış yargıların neden olduğu birçok kısıtlamanın ortadan kaldırıldığını gözlemlerken, yakın coğrafyada düzenlenen İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlilerinin yasaklandığını, hiçbir gerekçe gösterilmeden eylemcilerin ve görevini ifa etmeye çalışan meslektaşlarının ters kelepçeyle darp edilerek gözaltına alındığını da üzülerek öğrendiklerini belirtti.

Gürtay, “Ülkemizde ve dünyada özgürlükleri tahakküm altına almaya çalışan bu tavrı kınadığımızı belirtiriz.
Unutulmasın ki herkes kendini özgürce ifade edebilme hakkına sahiptir. Sahip olduğumuz hakları düzenleyen ilk belge olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19. maddesi, herkesin kedini özgürce ifade etme hakkını koruma altına almaktadır. Öte yandan herkesin yaşama hakkı, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı vardır. Bu haklar ayrımsız herkes içindir” dedi.

“LGBTİ+ hakları insan haklarıdır”

Gürtay son olarak şunları kaydetti;

“Bu ayrımsız hakların herkes için olduğunu kabul ettiğimiz de, toplumsal cinsiyetle ilgili kalıplaşmış yargıların neden olduğu birçok baskıyı ortadan kaldırabileceğiz.

İnsanların cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği her ne olursa olsun daha kapsayıcı yasaların çıkartılması, LGBTİ+’ların çalışma haklarına erişmelerinin sağlaması, barınma, sağlık ve eğitim hakları için mücadele edilmesiyle hakları özgür kılabileceğiz. Unutulmasın, LGBTİ+ hakları insan haklarıdır”











Başa dön tuşu