KıbrısManşet

Heyet CHP, HDP, TİP ve Halkevleri ile temaslarda bulundu

Çeşitli siyasi parti ve örgütlerle temaslarda bulunmak için Ankara‘ya doğru yola çıkan Abdullah Korkmazhan, Orhan Erönen, Besim Baysal, Viyan Karabulut ve Fikri Marasalı‘dan oluşan Sol Hareket heyeti, varışta Genel Sekreter Korkmazhan’ın, hakkında alınmış karardan dolayı ülkeye giriş yaptırılmamasının ardından programına değişiklik yapmadan devam etti

Heyet ilk olarak Halkevleri ile temaslarda bulundu

28 Haziran günü sabah saatlerinde Halkevleri Genel Merkezi’nde Genel Başkan Nebiye Merttürk ve MYK üyeleriyle görüşüldü. Yaklaşık 1 saatlik görüşmede son dönemde AKP yönetiminin Kıbrıs üzerindeki politikları bunun Türkiye iç politikasına etkileri üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.

Türkiye’deki siyasal baskılar ve davalar benzerlikler farklılıklar konuşuldu. Ayrıca Türkiye’deki sol ittifaklar ile Kıbrıs’takiler arasında benzerlikler ve farklılıklar üzerine deneyim paylaşımı yapıldı.

Heyet CHP Genel Merkezi’nde

Daha sonra CHP Genel Merkezi’ne geçen heyet, orada CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ile bir görüşme gerçekleştirdi. Türkiye’nin Kıbrıs politikasında yıllara yaygın alışkanlıkların üzerine son dönemdeki hoyratlaşan sömürgeci duruşun hem Türkiye, hem Kıbrıs’ın kuzeyinde yarattığı sıkıntılar üzerinde duruldu ve önümüzdeki dönemde de CHP’nin Kıbrıslı Türklerin iç dinamiklerine verdiği önem üzerinde konuşuldu.

Ayrıca, Türkiye muhalefetinin durumu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun oluşturmaya çalıştığı demokrasi ittifakının yaratacağı dönüştürücü güç ve bu deneyimlerin Kıbrıs’ta da kullanılabileceği üzerinden fikir alışverişi yapıldı.

HDP Genel Merkezi

Öğle saatlerinde ise HDP Genel Merkezi’nde Eş Genel Başkan Yardımcıları Adana Milletvekili Tülay Hatimoğluları, Tuncer Bakırhan ve dış ilişkiler bürosundan Evren Çevik ile görüşüldü. Burada da yaklaşık 1 saat verimli bir görüşme gerçekleştirildi.

Siyasi baskıların, koloniyalist yaklaşımların benzerlikleri üzerinde duruldu. Özellikle Kıbrıs sorununun Orta Doğu’daki diğer sorunlarla ilişkileri ve bağlantıları tartışıldı. Yapılacak işbirlikleri ve ilişkilerin önemine değinildi.

Türkiye İşçi Partisi

Son görüşme ise TBMM’de TİP başkanı Erkan Baş ve TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ile samimi bir ortamda gerçekleşti.

Mevcut işbirliğinin ve dayanışmanın daha da geliştirilmesi, ayrıca ortak yapılacak etkinlik ve çalışmalar üzerinde çeşitli görüş alışverişinde bulunuldu. Heyet daha sonra TİP Hatay Milletvekili Barış Atay ile meclisteki ofisinde kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

Tüm görüşmelerde, Abdullah Korkmazhan’ın ve diğer altı Kıbrıslı Türk’ün ülkeye alınmaması da konu olurken; heyet, 2020 seçimleri hakkında yazılan Müdahale Raporu ile birlikte, Sol Hareket yayın ve çalışmalarından örnekleri içeren birer dosya sundu.











Başa dön tuşu