EkonomiKıbrısManşet

Asgari Ücret masası Damla Dabis’in programında kuruldu

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman kurulacak” tartışmaları sürerken, işçi, işveren ve Bakanlık tarafı kartlarını ortaya koydu

Serdaroğlu: Brüt 10 bin 850, net 9 bin 970 TL olmalı

Özgür Web TV‘de yayınlanan Damla Dabis‘le Özgür Yorum programına konuk olan taraflar; işçi temsilcisi Ahmet Serdaroğlu, işveren temsilcisi Metin Arhun ve Çalışma Bakanı Hasan Taçoy, rakamlarla ilgili konuştu

Serdaroğlu, Haziran ayı sonuna kadar öngörülen hayat pahalılığı oranının yüzde 55 olduğunu söyleyerek, işçi tarafı olarak istedikleri miktarın brüt 10 bin 850, net 9 bin 970 TL olduğunu belirtti.

Serdaroğlu, “Hayat pahalılığını biz 4 büyük marketten fiyatları alarak yapıyoruz” dedi.

Arhun: Brüt 8 bin 500 TL net 7 bin 391 TL verebiliriz

İşveren tarafı adına programa konuk olan Metin Arhun ise masa toplandığında kendi gerekçelerini de ortaya koyacaklarını belirterek, konuyla ilgili rakamlar vermek istediğini, şu anki asgari ücretin (Brüt 7 bin TL, net 6 bin 90 TL) 2022 yılının Şubat ayında belirlendiğini, o günkü sterlin karşılığının ise nrüt 386 net 329 sterlin olduğunu kaydetti.

Arhun, “O dönem seçim süreciydi ve siyasetçiler popülistçe yüksek rakamlar açıklamak istedikleri için masayı terk etmiştik. Çünkü hayat pahalılığı yüzde 28’di ancak asgari ücrete yüzde 40 oranında artış yapılmıştı. Serdaroğlu’nun söylediği rakam gerçekleşirse asgari ücret 520 sterlin olacak. Ancak bizim öngörümüz brüt 8 bin 500 TL net ise 7 bin 391 TL’dir” dedi.

Taçoy: Uzun vadede mesleki kodlarla iki ayrı asgari ücret öngörüyoruz

Çalışma Bakaı Taçoy ise, önümüzdeki hafta başı komisyonun toplanacağına işaret ederek, iki tarafla da görüşmelere devam ettiklerini, toplantıda da kendi görüş ve bulgularını paylaşacaklarını kaydetti.

Taçoy, uzun vadedeki asgari ücret düzenlemesiyle ilgili olarak da şunları söyledi;

“Esasında yasa çok basit kaldı, önce bunun değişmesi lazım. Uzun vadede, mesleki kodlara göre hazırlanması, yabancı iş gücünün daha farklı kurallar ve akitlerle yapılmasının önünün açılması gerekiyor. Bunu tartışılsın diye ortaya atıyorum. İki ayrı asgari ücretin tespit edilmesi gerekiyor ve bunun için de yasal değişiklik şart. Böylece hem istihdam artacak yerli hem yabancı iş gücünün ülkedeki şartları sözleşmelerle daha kurallı bir hale gelecek”











Başa dön tuşu