EkonomiKıbrısManşet

Avcıoğlu rakamlarla tek tek ortaya koydu: Yargılanacaksınız

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanlarından Yusuf Avcıoğlu, ihalesiz ve doğrudan alımlarla kurumun uğratıldığı zararın 140 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı

Avcıoğlu’ndan zor sorular

Sosyal medya hesabından rakamlarla açıklama yapan Avcıoğlu, 23 Temmuz 2022 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu “altıncı doğrudan alım kararı” olan 66 bin ton (60.000+%10) sonrası kendilerine şu soruları yönelttiğini hatırlattı;

“Cevizcinin çuvalından dağıtan Bakanlar Kurulu’na soruyoruz;

  1. Yakıtın fiyatı nedir?
  2. Yakıtın taşımacılık fiyatı nedir?
  3. Yakıtın içeriği nedir ve içeriğinde hangi şartlar aranacaktır?
  4. Yakıt yine Teknecik terminaline uygun olmayan aynı riskli gemi ile mi taşınacak?
  5. Yakıt analizleri yapılıp, analiz sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mı?
  6. Vatandaşın cebinden alıp özel şirketlerin kasasını doldurmaya daha ne kadar devam edeceksiniz?
  7.  Ünal Üstel’in kurumu zarara uğratanlardan ‘sözde’ soracağı hesap, fahiş fiyattan ihalesiz 66 bin ton daha yakıt alımı yapmak mıdır?
  8. Hükümet ortağı DP’nin fahiş fiyattan ihalesiz yakıt alımı konusundaki ‘sözde’ rahatsızlığı 24 saat içerisinde nasıl geçti ve bu kararın altına imza attı?

Toplam zarar: 139 milyon 567 bin 017 TL

Bu soruların hiçbirine Hükümet kanadından cevap gelmemesine rağmen fiyat bilgisine ulaştıklarını söyleyen Avcıoğlu, çok değil daha bir hafta önce 149 dolardan yakıt taşıyan firmanın, beklenmedik(!) bir şekilde yüzde 50 indirim yaparak 75 dolara yakıt taşıyacağını öğrendiklerini belitti.

Avcıoğlu, “İhale ile yapılan yakıt tedarikine ise taşımacılık için 33.23 dolar ödendiğini yeniden hatırlatmak gerekiyor. Yakıta ise “MED Platts HIGH” (Yüksek Fiyat) üzerinden ödeme yapılacağını teyit ettik. İhale alımda ‘Med Platts Mean’ (Ortalama Fiyat) üzerinden ödeme yapıldığını da hatırlatmak gerek” dedi.

Avcıoğlu şöyle devam etti;

“Güncel fiyatlar ile, bu ihalesiz alımda;

Birim fiyat farkı. = 42.02 $/mton
Toplam yakıt tonajı = 66,000 mton
Toplam fiyat farkı = 2,773,320 $

Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan 6 İhalesiz Alımla;
Toplam zarar: 7 milyon 817 bin 085 dolara ulaşmış oldu (139 milyon 567 bin 017 TL)

Resmi Gazete’de yayınladıkları Yasa Gücünde Kararname’de, ihalesiz yakıt alımının ‘TC’nin kamu ve özel şirketlerinden yapılacak” yazmasına rağmen, hükümet olduğunu iddia eden ve bu kararnamenin altına imza atanlar, kendi yazdıklarına yine kendileri uymayarak, KKTC ve yabancı ülke şirketlerinden de teklif aldıklarını ve bu tekliflerin elden ele dolaştığını biliyor muydunuz?”











Başa dön tuşu