KıbrısManşet

Sarıca: Asgari Ücret Yasası’nın uygulanmasından sorumlu olan kişi Çalışma Bakanı’dır

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-iş) eski Başkanlarından Hasan Sarıca, açlık sınırı altında belirlenen asgari ücretin, gerek komisyonda bulunan taraflar gerekse asgari ücret alan emekçiler tarafından yargıya taşınabileceğini belirtti

Sarıca: Asgari Ücret Yasası’nın uygulanmasından sorumlu olan kişi Çalışma Bakanı’dır

Özgür Web TV’de yayınlanan Özgür Yorum programında Damla Dabis’in sorularını yanıtlayan Dev-iş eski Başkanlarından Hasan Sarıca, Asgari Ücret Yasası’nın uygulanmasından sorumlu olan kişinin Çalışma Bakanı olduğunu söyledi.

Sarıca, “Bu yasa içerik olarak çağdaş bir yasadır. Yasa diyor ki; anne-baba ve bir ya da iki çocuğun geçimi. Ama bir çocuk mu iki çocuk mu? Bu fark önemli, yüzde 25 fark ediyor demektir. Üç kişilik bir aile için bu ücret farklıdır, dört kişilik bir aile için farklıdır. İstatistik Kurumu ve Devlet Planlama Örgütü’nün anketlerle bunu belirlemesi gerekir” dedi.

“Yasada konut, eğitim, kültür, sanat ve her türlü giderlerin açıklanması gerektiğine dair liste var”

Gıda tablosundaki fiyatlar nereden elde edildiğini, doğru olup olmadığını da sorgulayan Sarıca, buna göre Hayat Pahalılığı’nın devletin açıkladığından daha yüksek de çıkabileceği ihtimalini hatırlattı.

Sarıca, “Vatandaşın HP’yi ve gıda tüketiminin miktarını öğrenmeye hakkı vardır. Son belirlenen asgari ücretin yargıya taşınması lazım çünkü Bakanlık yasayı uygulamamaktadır. Yasada konut, eğitim, kültür, sanat ve her türlü giderlerin açıklanması gerektiğine dair liste var. Bunlar baz alınmadan yüzde 56 HP oranı tamam mı?” diye sordu.

“Sendikalar veya asgari ücretliler bunu yargıya taşıyabilir”

Kendisinin Dev-iş Başkanlığı döneminde, hangi gıdanın hangi markette ne kadar olduğunu yayınladıklarını belirten Sarıca, yüzde 57 olarak açıklanan HP’nin doğru olmadığını savundu.

Sarıca son olarak, “Asgari ücretli bu artışı brüt olarak değil net olarak almalıdır ki makul bir asgari ücret olsun. Bunu da yargı ile elde etmekten başka çare yok. Sendikalar veya asgari ücretliler bunu yargıya taşıyabilir. Kimin taşıyabileceği yasada bellidir. Karardan etkilenen kişiler de dava açabilir. Fakat bu çare mi? O ayrı” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu