KıbrısManşet

Kızılyürek’ten AB Komisyonu’na gazeteci Aysu Basri Akter’le ilgili soru önergesi

Avrupa Parlamentosu üyesi Niyazi Kızılyürek Avrupa Komisyonu’na, Türkiye‘ye alınmayan Bayrak Radyo ve Televizyonu (BRTK) eski Müdürlerinden Gazeteci Aysu Basri Akter‘le ilgili soru önergesi verdi

Kızılyürek’ten AB Komisyonu’na Akter’le ilgili soru önergesi

Kızılyürek, sunduğu soru önergesiyle 25 Temmuz tarihinde gazeteci Aysu Basri Akter’in, Türkiye’ye girişi reddedilen altıncı Kıbrıslı Türk barış aktivisti olduğunun altını çizdi.

Kıbrıslı Türk aktivistlerin Türk ulusal güvenliğine bir tehdit oluşturmadığını belirten Kızılyürek, Avrupa Birliği yurttaşı olan Kıbrıslı Türklerin bir aday ülke olan Türkiye’ye seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını vurguladı. Ayrıca Kızılyürek, Komisyon’un Kıbrıs Türk toplumunu Türkiye Cumhuriyeti’nin müdahalelerinden korumak için ne gibi önlemler almayı planladığını sordu.

Gazeteci Aysu Basri Akter

Kızılyürek’in Komisyon’a yönlendirdiği soru önergesinin tam metni:

“25 Temmuz tarihinde Kıbrıslı Türk gazeteci Aysu Basri Akter’in Türkiye Cumhuriyeti’ne girişi engellendi. Gazeteci, havaalanında 19 saat bekledikten sonra Kıbrıs’a geri gönderildi. Aysu Basri Akter Türkiye’ye girişi reddedilen ilk Kıbrıslı Türk değil. Son birkaç ayda bir çok Kıbrıslı Türk aktivist, gazeteci ve sendikacının Türkiye’ye girmesine izin verilmedi.

Girişine izin verilmeyen herkes için “Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit” resmi gerekçesi verilemektedir. Ancak asıl sebep, Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeyindeki politikalarını eleştirmeleri ve Kıbrıs’ta federal bir çözümden yana olmalarıdır.

Bu bağlamda Komisyon,

Avrupa vatandaşlarının Türkiye hükümeti tarafından ihlal edilen haklarını korumak için hangi adımları atmayı planlıyor?”

Neler olmuştu?

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRT) eski Müdürlerinden Gazeteci Aysu Basri Akter‘in 25 Temmuz’da gittiği Antalya Havalimanı’nda, 5 ve 7 yaşındaki iki çocuğuyla birlikte 19 saat nezarette bekletildikten sonra sınırdışı edilmişti.

“N82” kodu ile girişine izin verilmeyen Aysu Basri Akter’e “vize zorunluluğu” ile Türkiye’ye gidebileceği söylenmişti.











Başa dön tuşu