EkonomiKıbrısManşet

Sendikalardan hükümete 4 maddelik talep

Kamuda örgütlü 16 sendika, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye‘ye göre ülkede Göç Yasası‘ndan işe başlayanların en yüksek vergi dilimine tabi tutulduğunu ve asgari ücretlilerin de vergi ödemeye mahkum edildiğini belirterek hükümetten taleplerini sıraladı

Bengihan: Çalışanlar, emekliler, dar ve sabit gelirliler çok zor günlerden geçiyor

Sendikalar adına ortak basın açıklamasını kaleme alan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, ülkede yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle çalışanların, emeklilerin, dar ve sabit gelirli kesimlerin ekonomik olarak çok zor günlerden geçtiğini vurguladı.

Bengihan, “Eşel mobil uygulamasının maaş artışı olmadığı, hayatın pahalılaşması oranında alım gücünün korunması adına yapılan bir düzenleme olduğu tartışmasız bir gerçekliktir. Son altı aylık dönemde meydana gelen yüzde 56.76 oranındaki Hayat pahalılığının maaşlara yansıtılmasında 47/2010 sayılı yasa kapsamında istihdam edilen kamu çalışanlarının aleyhine bir durum ortaya çıkmıştır” dedi.

“Asgari ücretli bile vergi ödemeye mahkum edildi”

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yıllık 60 bin euro üzerinde geliri olan çalışanlar için en yüksek vergi oranının yüzde 35, Türkiye Cumhuriyeti’nde 50 bin euro ve üzerinde geliri olan çalışanlar için en yüksek vergi oranının ise yüzde 40 olarak uygulandığını hatırlatan Bengihan, ülkemizde ise Göç Yasası kapsamında çalışanların en üst vergi dilimine tabi tutulduğunu, yapılan son düzenlemelerle asgari ücretlinin bile vergi ödemeye mahkum edildiğini kaydetti.

Sendikalardan 4 talep: Hayata geçirilmeleri için mücadeleye devam edeceğiz

Bengihan, ” Bu konuları değerlendirmek üzere bugün toplanan sendikalarımız aşağıdaki kararları almıştır;

  1. Yüzde 56.76 oranındaki altı aylık hayat pahalılığının 47/2010 sayılı yasa kapsamında istihdam edilen kamu çalışanlarının maaşlarına yansıması yüzde 40 civarında olmuştur. Ancak bu ay belediye meslek vergilerinin de kesilmesi ile artış oranı yüzde 35’e kadar gerilemiştir. Bu adaletsizliğin ve mağduriyetin ortadan kaldırılması için vergi dilimleri genişletilmeli, kişisel muafiyetler ve özel indirimler güncellenmelidir. Bu konuda gerekli yasa çalışması sendikalarımız tarafından hazırlanıp hükümete sunulacaktır.
  2. 47/2010 sayılı yasa kapsamında istihdam edilen kamu çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi adına, bu kesimin maaşlarına ikinci altı aylık dönemde meydana gelecek olan hayat pahalılığına ek olarak yüzde 5 artış yapılmalıdır.
  3. Özel sektörde çalışanların, patronun insafına terkedilerek sömürülmesinin önüne geçilmesi için özel sektörde sendikalaşmayı sağlayacak yasal düzenleme bir an önce Meclis’e gönderilmelidir.
  4. Sermayenin belirlediği yeni asgari ücretin vergiden muaf olması yönünde yasal düzenleme en kısa sürede Meclis’ten geçirilmelidir.

Taleplerini iletmek için sendikaların Çarşamba gününe kadar Maliye Bakanı, ardından da Başbakanla bir görüşme gerçekleştireceğini söyleyen Bengihan, bu taleplerin hayata geçirilmesi yönünde sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

KTAMS, KAMU-SEN, KAMU-İŞ, KTÖS, KTOEÖS, TÜRK-SEN, DEV-İŞ, HÜR-İŞ, BES,
KOOP-SEN, GÜÇ-SEN, VERGİ-SEN, TIP-İŞ, MALİYE-SEN, DAÜ-SEN, DAÜ BİR-SEN











Başa dön tuşu