EkonomiKıbrısManşet

Barçın: Çalışma Bakanı’na ihbar! Özel sektörde asgari ücret yasanın altında ödeniyor

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ekonomist Devrim Barçın, çalışma izniyle çalışan emekçilerin asgari ücret maaşlarından binlerce liranın işverenler tarafından çalındığına dikkat çekerek, devletin bunu yapanları kontrol etmediği gibi bir de prim desteği verdiğini vurguladı

Barçın: Çalışma Bakanı’na ihbar!

Sosyal medya hesabından “Çalışma Bakanı’na ihbar” başlıklı bir açıklama yapan Barçın, özel sektörde asgari ücretin bile, yasanın altıda ödendiğine dikkat çekerek, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren net asgari ücretin KKTC vatandaşları için 6 bin 090 TL, çalışma izinli çalışanlar için ise 6 bin 423 TL olduğunu hatırlattı.

Barçın, “Çünkü 2008 yılı sonrası çalışma izinlilerin maaşından sadece yüzde 8.25 Sosyal Sigorta primi kesilebilir, başka bir kesinti yapılamaz. Çalışma izinli yaklaşık 50 bin kişi var ve bu emekçilerin yüzde 85’inin yatırımları asgari ücretten yapılıyor” dedi.

“Devlet bunları kontrol etmiyor bir de dönüp bunu yapanlara prim desteği veriyor”

Bir markete girdiğini ve 2008 yılı sonrası çalışma izinli bekar kasiyer emekçinin 6 bin 090 TL aldığını, bu ay ise artış sonrası ise 8 bin 600 TL aldığını söylediğini belirten Barçın, oysa 6 bin 090 TL yerine 6 bin 423 TL, 8 bin 600 TL yerine ise 8 bin 673 TL alması gerektiğini kaydetti.

Baçın, “Çalışma izinli emekçilere asgari ücret 6 bin 423 TL ödenmesi gerekirken bir çok yerde 6 bin 090 TL ödeme yapıldı ve 6 ayda bu emekçilerden bin 998 TL iç edildi. Bu ay da 73 TL’leri iç edildi ve devlet bunları kontrol etmiyor, denetim yapmıyor ve bir de dönüp bunu yapanlara prim desteği veriyor. Çözüm olarak bir an önce tüm maaş ödemelerinin banka aracılığı ile yapılması sağlanmalı ve bir nebze olsun gerçek maaş üzerinden ödeme ve sigorta yatırımı yapılması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu