KıbrısManşet

Stefanu: Anastasiadis önerimizi Ulusal Konsey’de bile tartışmadan reddetti

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, Kıbrıs sorununun bugüne kadarki en kötü safhasında olunduğunu söyleyerek, adada bölünmenin kalıcı hale gelmesine doğru gidildiğini belirtti

Stefanu: Bölünmenin kalıcı hale gelmesine doğru gidiyoruz

Politis gazetesine konuşan Stefanu, Türkiye “çok saldırgan ve kışkırtıcı” olmasına rağmen, uluslararası camianın Türkiye’ye iyi niyetle yaklaştığını belirtti ve Kıbrıs sorunundaki çıkmaz için Rum yöneticilere de sorumluluk yüklediğini kaydetti.

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başkanı Nikos Anastasiadis’in politikasının da bu yüzden başarısız olduğunu söyleyen Stefanu, Türkiye’nin uluslararası camianın iyi niyetinden faydalandığını ve bölünmeyi kalıcı hale getirecek yeni oldu-bittiler yarattığını kaydetti.

Stefanu, “Çıkmazın aşılması ve müzakerelerin yeniden başlaması hayati önem teşkil ediyor. Bu doğrultuda bazı inisiyatifler alınması gerekiyor” dedi.

“Anastasiadis önerimizi Ulusal Konsey’de bile tartışmadan reddetti”

Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için fazla seçenek bulunmadığını da belirten Stefanu, iki toplumlu ve iki bölgeli, siyasi eşitlik temelindeki federasyon çözümünün tek yol olduğunu ve Türkiye’nin masaya koyduğu iki devletli çözüm seçeneğinden kaçabilmek için müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesi ve uzlaşılmış çerçevenin dışına çıkılmaması gerektiğini vurguladı.

Stefanu, enerjinin Kıbrıs sorununun çözümünde başarıya ulaşmak için dinamik oluşturabileceğini ve tüm müdahil taraflar için kazanç sağlayabileceğini ifade ederek, AKEL olarak 2020 yılının Aralık ayında bu bağlamda bir öneri hazırlayarak Anastasiadis’e sunduklarını, Anastasiadis’in de bu öneriyi Ulusal Konsey’de bile tartışmadan reddettiğini söyledi.











Başa dön tuşu