KıbrısManşetSağlık

Dizdarlı: Kamu sağlık sistemi çöküyor, özel ise sağlıklı gelişmiyor

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi eski Başhekimlerinden Dr. Bülent Dizdarlı, kamu sağlık sistemindeki çöküşü ve çıkış yollarını vurguladı, eğer uygulanmazsa neler olabileceğini bir bir anlattı

Dizdarlı: Kamu sağlık sistemi çöküyor, özel ise sağlıklı gelişmiyor

Sosyal medya hesabından “Kamu sağlık sistemi çöküyor, özel ise sağlıklı gelişmiyor” başlıklı bir açıklama yapan Dizdarlı, Covid-19 pandemisinin dünya üzerinde gelişmiş kabul edilen ülkelerin sağlık alt yapılarını gözden geçirmelerine ve geliştirmelerine yol açtığını hatırlatarak, bu ülkelerin sağlığa ayrılan bütçeyi artırarak gerekli hamleleri yapmaya başladıklarını belirtti.

Dizdarlı, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise maalesef gelişmeler pozitif yönde olmadı. Pandemi başladı başlayalı geriye doğru bir yöneliş vardır. Sağlık, kamusal alanda hızla yetersiz kalma yolunda ilerlerken, özel sektör de sağlıksız bir gelişme içindedir. Kamuda çalışan hekimlerin büyük bir çoğunluğu emeğini bilgisini mesai saatları dışında özel sektörde harcamaktadır. Organize olamayan yapı nedeniyle doktorlar çeşitli sebeplerle adeta özele kaçmaktadır” dedi.

“Bizde yıllardır, sağlığın finansmanı için Genel Sağlık Sigortası’nın şart olduğu söylenir ama…”

Amerika Birleşik Devletleri’nde sağlık sistemine “özel sektör”ün hakim olduğunu, kamu sağlık sektörünün nerdeyse olmadığını, bütün hastanelerin özel olduğunu anlatan Dizdarlı, “Özel Sağlık Sigortası” olanların kapsamları gereğince oralardan sağlık hizmeti aldıklarını veya aldıkları hizmet karşılığını nakit ödediklerini belirtti.

Dizdarlı, “Bizdeyse yıllardır, sağlığın finansmanı için Genel Sağlık Sigortası’nın şart olduğu söylenir. Söylenir de bu veya benzeri çözüme yönelik tek adım atılmaz. Aslında Genel Sağlık Sigortası’nın ne olduğunu ya da nasıl çalışması gerektiğini bilen insan sayısı da bir elin parmak sayısından azdır. Bence söylemde olup da icraatta olmamasının başlıca sebebi budur” ifadelerini kullandı.

“Kısacası gidişat hiç iyi değil”

Dizdarlı şöyle devam etti;

“ ‘Su akar yolunu bulur’ derler. Neticede bizde de kamu sağlık sisteminin çöküşüyle, özel sağlık sektörüne yöneliş hızlanmıştır. Bu yöneliş çarpıklıkları da yanında taşımıştır. Zira ne Genel Sağlık Sigortası çıkarılmış, ne de ABD‘deki özel sigorta sistemi teşvik edilmiştir. (Not: Amerikan sistemini savunmuyorum realiteyi anlatıyorum)

Defalarca konuşulmuş ve sistemin toparlanması için ihtiyaçlar belirlenmiştir:

1- Genel ve Özel Sağlık Sigortası yasa tasarısı
2- Kamu hekimleri çalışma yasası
3- Sağlıkta döner sermaye yasası
4- Özel hastaneler, klinikler, muayeneler yasası (Var ama uygulanmıyor)
5- Hasta hakları yasası

Bunları hep beraber uygulamaya koyduk koyduk. Kısacası gidişat hiç iyi değil. Birkaç yıl sonra parasızlık nedeniyle hastane kapılarında tedavi için yalvaran insanları görürsek hiç şaşırmayalım”











Başa dön tuşu