EkonomiKıbrısManşet

Barçın: Servet vergisi hayal değil ama…

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ekonomist Devrim Barçın, hükümetin prim desteğini işverene değil işçiye vermesi gerektiğini savunarak, CTP’nin olası iktidarında ekonomik anlamda atılacak adımları sıraladı

Barçın: CTP döneminde hiçbir zaman hayat pahalılığı altında asgari ücret belirlenmedi

Özgür Web TV’de yayınlanan Özgür Yorum programında Damla Dabis’in konuğu olan Barçın, süpermarket zincirlerinin Covid-19 pandemisi döneminde bile çalışan sektör olduğunu hatırlatarak, bu sektörün prim desteğine ihtiyacı olmadığını vurguladı.

Barçın, “İktidarda olan bir CTP olarak biz ‘ihtiyaçlı sektör analizi’ yapardık, elimizdeki kaynağı adil dağıtıp, adil gelir dağılımı sağlardık. Örneğin araştırabilirsiniz; CTP döneminde hiçbir zaman hayat pahalılığının altında bir asgari ücret belirlenmedi” dedi.

“Hükümet prim desteğini işverene değil işçiye vermeli”

Özel sektördeki yerel fonları desteklemek için verilen paranın, aslında devlet tarafından işverene verildiğini ve bunun da zengin olanı daha zengin yapmak anlamına geldiğini, bunun işçiye sağlanan bir destek olmadığını belirten Barçın, hükümetin prim desteğini işverene değil işçiye vermesi gerektiğini kaydetti.

Barçın, işverenin şu anda prim desteği talebi olmadığını, zaten hayat pahalılığının altında bir maaş ödemesi yaptığını dile getirerek, “Hükümete sesleniyorum; Ağustos sonundan başlayarak, yeni asgari ücret belirlenene kadar (Ocak ayına kadar) doğrudan asgari ücretlinin maaşına yansıtın bu prim desteğini, net olarak” dedi.

CTP iktidara gelirse ekonomik anlamda hangi adımları atacak?

Dabis’in “CTP’nin iktidara gelmesi durumunda ekonomik açıdan neler yapacağını” sorması üzerine Barçın şunları kaydetti;

“Öncelikle eminim ki bu halk istikrarlı bir şekilde ülkeyi yönetmesi için CTP’yi iktidara taşıyacak. Asgari ücretliden vergi alınmaması konusunda girişimi yapan CTP’dir. Bu yönde çalışacak. Sorunlar doğru tespit edilecek ve çözümler doğru bulunacak. Bu ekonomik koşullarda artık etiketler bile (marketlerdeki) döviz üzerinden olacak. Para birimi olarak euro kullanımı konusunda irade gösterecek, ilişkiler kuracak. Annan planındaki kararımıza sahip çıkacağız. CTP olarak kendi kendimizi yönetmekten kastımız; kendi ayakları üzerinde durabilen güçlü bir ekonomik yapıya ulaşabilmektir”

“Servet vergisi hayal değil ama…”

Servet vergisinin hayal olmadığını ancak bunun uygulanabilmesi için ekonomik modelin de bu vergi alımına uygun olması gerektiğini belirten Barçın, servet vergisinin bu anlamda bu ekonomik düzende sadece bugünü kurtaracağını, bunu vergi adaletinin sağlandığı bir sistemde yararlı olabileceğini, dolayısıyla bu anlamda servet vergisinden bahsetmenin şu anki adaletsiz ve denetimsiz koşullarda bir karşılığı olmadığını söyledi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na alınan ihalesiz ve doğrudan alımlar ve elektrik faturalarına gelen fahiş zamlarla ilgili de görüşlerini sunan Barçın şunları söyledi;

“2019’da dörtlü hükûmet döneminde yeni santral alımı (Teknecik Santrali’nin kapasite artırımı) noktasında uluslararası ihaleye çıkmıştık. Bu elektrik sorunu böyle çözülecek ve AKSA bu ülkeden bu şekilde gidecekti. Ancak bizden sonraki hükûmet döneminde bu yönde çalışılmadı ve bugünlere gelindi”











Başa dön tuşu