KıbrısManşet

Solyalı, KKTC Yolsuzluk Barometresi raporunu hatırlattı

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ürün Solyalı, kamuoyunda “Jet Krizi” olarak bilinen, ülkeye giriş çıkışların kapalı olduğu pandemi döneminde, özel jetleriyle yasa dışı olarak adaya gelen kişilerle ilgili Başbakanlık ve Polis Genel Müdürlüğü‘ne sorduğu sorulara tek cümle cevap verilmediğini belirtti

Solyalı: 2 aydır tek cümle cevap gelmedi

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Solyalı, “Özel Jet Krizi” olarak bilinen olayın üzerinden iki yıl geçtiğini hatırlatarak, Meclis aracılığı ile Başbakanlık ve Polis Müdürlüğü’ne yazılı olarak sorduğu sorulara iki aydır bir cümle cevap iletilemediğini belirtti.

Bir yazı görseli olabilir

Solyalı, “Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün güncel yöntemine göre hazırlanan ‘KKTC Yolsuzluk Barometresi‘ raporunda, anket katılımcılarının yüzde 89’u, yolsuzluğun Kuzey Kıbrıs’ta ‘büyük ya da çok büyük’ bir sorun olduğuna inandıklarını belirtti. Yolsuzlukla mücadelede kurumların yapısından, kültürel değişime kadar almak zorunda olduğumuz daha çok yol olduğu da açık” dedi.

Jet Krizi olayı neydi?

Yenidüzen gazetesinin ortaya çıkardığı olay şöyle gelişmişti;

Adaya giriş çıkışların yasak olduğu 12 Haziran 2020 tarihinde, ADA Havacılık’a ait bir özel jet, 9 yolcusuyla birlikte Antalya’dan Ercan Havaalanı’na saat 22:00’de iniş yapmış, yolcular VIP yanındaki özel kapıdan içeri alınmış, ‘Biz özel izinliyiz’ demişlerdi. Bir otele kumar oynamak için geldikleri anlaşılan yolcular, adada 3 gün kaldıktan sonra da ayrılmışlardı.

Bönemin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, ‘Akşam gelen uçakla ve yolcularla ilgili bilgim yok. Nereye gittiklerini bilemem, Ulaştırma Bakanlığı bu süreçte sadece uçuş izinleri belirler” diyerek, topu Sağlık Bakanlığı’na atmış, dönemin Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ali Çaygür ise gelenlerin Sağlık Bakanlığı değil Bakanlar Kurulu kararı ile ülkeye giriş yaptığını savunarak, 9 değil 13 yolcunun adaya ‘özel görevli’ olarak geldiklerini ifade etmişti.

Dönemin kilit ismi ve Turzim Bakanı olan Ünal Üstel ise basına, daha sonra Lapta Belediye Başkanı tarafından yalanlanacak olan şu açıklamayı yapmış ve kısa süre sonra görevden alınmıştı;

“Bahse konu heyet Lapta Marina projesinin hayata geçirilmesi için gerekli teknik çalışmaları tamamlamak üzere Adamıza gelmiş bulunmaktadır. Bakanlar Kurulunda istişare edilerek Ülkemize katma değer sağlayacak bu projenin hayata geçirilebilmesi adına heyete izin verilmiştir. Halkımızın arasına karışmaları söz konusu değildir. Tamamen kontrol altında tutularak, halkımızla temas etmemesi sağlanarak pandemi otelinde konaklatılmakta olan heyet bu gün çalışmalarını tamamlayarak adamızdan ayrılacaktır”











Başa dön tuşu