KıbrısSürmanşetYaşam

Akdeniz’deki doğal türlerin varlığı tehdit altında

Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği; 31 Temmuz Pazar günü Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesindeki Turtle Paradise Restoran sahibi Gökmen Güneş‘in yardımıyla “Aslan Balığı ve Uzun Dikenli Deniz Kestanesi Tadım Etkinliği” gerçekleştirdi

Etkinliğin amacı aslan balığı tüketimini teşvik etmek

Ye da gorkma!” sloganı ile gerçekleşen etkinlikte; aslan balığı daha önce bunu tüketmeyi hiç denememiş birçok kişiye tattırıldı. Dernek yetkilileri; Aslan balığı’nın (Pterois miles) ve Uzun dikenli deniz kestanesi’nin  (Diadema setosum) Süveyş Kanalı’nı geçerek kıyılarımıza ulaşan istilacı türler olduğunu kaydetti.

ozgur_gazete_kibris_Aslanbaligi

Kaplumbağaları Koruma Derneği: “Akdeniz’deki doğal türlerin varlığı tehdit altında”

Hızla artan sayıları ve zehirli dikenleriyle Akdeniz’deki doğal türlerin varlığını tehdit ettiği vurgulanan bu canlıların satın alınmalarının, restoranlarda sipariş edilmelerinin; türün doğal yaşam için zararsızlaşmasına katkı sağlayacağı vurgulanırken bu etkinliğin birincil amacının da bu olduğunun altı çizildi.

ozgur_gazete_kibris_aslanbaligi_tadim

“Aslan balığı tüketerek; hem denizi korur, hem balıkçımızı destekler, hem de sağlık kazanırsınız! Unutmayınız, aslan balığı ve uzun dikenli deniz kestanesi yakalaması dikkat ve bilgi gerektiren türlerdir.” cümleleri sarfedilirken; bu deniz canlılarının sağlıklı bir biçimde, insan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde nasıl avlanacağı konuları ele alındı.

“Avlanmaları bir profesyonele bırakılmalı”

Aslan balığının yüzgeçlerindeki dikenlerin çok zehirli olduğu söylenirken, uzun dikenli deniz kestanesinin dikenlerinde de az miktarda zehir bulunduğu; bu nedenle avlamanın bir profesyonel tarafından yapılması gerektiği aktarıldı.

ozgur_gazete_aslan_baligi

Akdeniz’in Küçük Adaları İnisiyatifi ve MAVA Vakfı desteği ile SPOT- Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği, Girne Üniversitesi ve Enalia işbirliğince gerçekleştirilen proje “Seçilmiş Bölgelerde Aslan Balığı ve Uzun Dikenli Deniz Kestanesinin Yok Edilmesi Projesi” kapsamında organize edildi. Ayrıca; etkinlik sırasında KKTC Hayvancılık Dairesi’nin aslan balığı tanıtım broşürlerinden de faydalanıldığı kaydedildi.











Başa dön tuşu