KıbrısManşetSağlık

Balcı: Bu insanlık suçunun bir an önce son bulması şart

Mağusa’da bulunan özel yaşlı bakım evlerini ziyarette eden Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mine Atlı, Mağusa İlçe Başkanı Ece Balcı ve Mağusa İlçe örgüt üyeleri gördükleri karşısında dehşete düştüklerini anlatarak, yapılması gerekenler konusunda hükümete çağrıda bulundu

Balcı: Gördüklerimiz karşısında dehşete düştük

Ziyarete ilişkin yapılan açıklama yapan Ece Balcı, gördüklerinin kendilerini dehşet içinde bıraktığını, sıcaklıkların 40 dereceye ulaştığı bugünlerde yaklaşık 30 bakıma muhtaç kişinin idrar kokulu pis bir ortamda oturduğuna tanık olduklarını belirtti.

TDP Mağusa İlçe Başkanı Ece Balcı

Bu kişilerin arasında 25 yaşında şizofreni hastası olarak belirtilen özel gereksinimli bir gencin de bulunduğu belirten Balcı, hükümete yüklenerek, “Artık temel insan haklarımızın askıda olduğunu, Kıbrıs sorununa bağlı önemli gelişmelerde takipçi olmadığınızı söylemeyi geçtik, size insan olmanız gerektiğini ve başka insanlara insan gibi yaşama hakkı tanımanız gerektiğini hatırlatmak zorunda bırakılıyoruz” dedi.

“Yasam koşullarının insani değil”

Yaşlı bakım evlerinin, devletin kendine bakamayan dar gelirli vatandaşları ve özel gereksinimli bireyleri başından attığı bir yer haline geldiğine dikkat çeken Balcı, devletin bakımevlerine maddi durumu iyi vatandaşların alındığını ve dar gelirli vatandaşların özel bakım evlerine aktarıldığını ancak düşük ücretlerden dolayı bazı bakımevlerinde maddi imkansızlıktan hijyen sorunu yaşandığını, yasam koşullarının insani olmadığını söyledi.

Balcı, “Derhal kapatılması gereken bu sözde yaşlı bakım evlerine devlet eliyle hala bakıma muhtaç kişilerin yerleştirildiğini yaptığımız ziyaretler çerçevesinde tespit ettik. Henüz kısa süre önce Sınırüstün’deki yaşlıların durumları kamuoyuna taşındıkça toplum nezdinde infial yaratan bir konunun birkaç hafta sonra hükümetin tamamen gündeminden düşmüş olması inanılır gibi değildir dedi.

“Bu insanlık suçunun bir an önce son bulması şart”

Derhal ülke geneli tüm özel bakım evlerinin teftiş edilmesi, Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği gibi sivil toplum örgütlerinin sunduğu önerilerin yerine getirilmesi ve devletin dar gelirli ailelerin yaşlılarını bırakabilecekleri sağlıklı alternatifler hizmete açması gerektiğine vurgu yapan Balcı, “TDP olarak Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği’nin sunacağı Yaşlı Bakım Evi Yasa Taslağı’nın takipçisi olacağız. Bu insanlık suçunun bir an önce son bulması şart” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu