KıbrısManşet

İHP: Artan baskılara karşı demokratik haklarımıza sahip çıkacağız

İnsan Hakları Platformu (İHP) son dönemde sıklığı artan; ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik eylemler için söylem geliştirmek, duruş sergilemek ve taraf olmak adına, ada yarısındaki anti-demokratik tutumlara karşı bir bildiri yayımladı

İHP: Artan baskılara karşı demokratik haklarımıza sahip çıkacağız

“İfade özgürlüğünü kısıtlama niyetiyle atılan adımları” endişe ile takip ettiklerini belirten İnsan Hakları Platformu, kişilere ve basın kuruluşlarına, Cumhurbaşkanına hakaret ettiği veya yabancı bir devlet yetkilisine hakaret ettiği gerekçesi ile okunan ceza davalarına da değindi.

Platform, bu davaların ifade özgürlüğünü kısıtlayan baskıları her gün daha fazla yoğunlaştırdığını kaydetti.

“Belli basın kurumları ve gazetecilere karşı sistematik bir baskı yapılıyor”

03.08.22 tarihinde, Afrika Gazetesi, Şener Levent ve Hasan Ulaş Altıok’a Afrika Gazetesi’nde yayınlanan bir yazı gerekçe gösterilerek Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na hakaret ettikleri iddiasıyla ceza davası okunduğunu hatırlatan Platform, yine aynı tarihte Yudum Mişon’a da Cumhurbaşkanına hakaret içeren bir Facebook paylaşımında bulunduğu gerekçesiyle ceza davası okunduğu anımsattı.

Platform basın kuruluşları ve gazetecilere yönelik “artarak devam eden bu uygulamaların” basın özgürlüğünü zedelediğini söylerken, Şener Levent ve Afrika Gazetesi örneğinde olduğu gibi belli basın kurumları ve gazetecilere karşı sistematik bir baskı yapıldığını da vurguladı.

Bu uygulamaların, düşünce ve kanaatlerini özgürce dile getiren bireyler ve basın kuruluşlarının ifade özgürlüğünü ihlal etmekte olduğunu kaydeden İHP açıklamasına “Yaratılmaya çalışılan korku iklimi tüm toplumun ifade özgürlüğünü kısıtlamaktadır” diyerek devam etti.

Bildiri şöyle devam etti:

“İfade özgürlüğünün; eleştirilen kişilere rahatsızlık verse dahi siyasilerin eleştirilmesini mümkün kılan, demokrasi ve hukuk devletinin yapı taşı niteliğinde temel bir insan hakkıdır.

Korku iklimi yaratan bu uygulamaların varlığı hali hazırda uluslararası insan hakları standartlarının uzağındayken, son dönemde artış göstermesi demokrasi hilafında atılan adımların endişe verici boyutlara ulaştığını bir kez daha ortaya koymaktadır.

Dolayısıyla, Ceza Yasası’nda ifade özgürlüğünü zedeleyen bu maddelerin varlığının yarattığı tehlike gün yüzüne çıkarken, bu maddelerin bir an önce ceza yasasından çıkarılmasının elzem olduğu açıkça görünmektedir.

İnsan Hakları Platformu olarak, ifade özgürlüğünü kısıtlayan ve demokrasiyi zedeleyen bu davaların takipçisi olduğumuzu belirtirken, artan baskılara karşı demokratik haklarımıza sahip çıkacağımızın altını bir kez daha çizeriz.”

İmzacı örgütler ise şu şekilde:

  • Evrensel Hasta Hakları Derneği
  • Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı
  • Kuir Kıbrıs Derneği
  • Mülteci Hakları Derneği
  • Sivil Toplum İnisiyatifi Derneği
  • Üçüncü Toplum Forumu
  • Pozitif Düşün İnisiyatifi










Başa dön tuşu