KıbrısManşet

Kasulidis: Tezini değişmesi gereken bir taraf varsa; o Türkiye’dir

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Türkiye‘nin iki devlet” çözümü tezini değiştirmediği sürece Kıbrıs sorununda müzakere yapılamayacağını ancak Güven Yaratıcı Önlemler’in (GYÖ) görüşülebileceğini belirtti

Kasulidis: Bu tez asla kabul edilemez

Kasulidis Astra Radyosu’na yaptığı açıklamada Kıbrıs Cumhuriyeti devletinin, iki devlet tezini reddetmek zorunda olduğunu, bu tezin asla kabul edilemeyeceğini aktardı.

Kıbrıs’ta iki egemen eşit devlet kurulması önerisinin “alaşağı edilip edilemeyeceği” sorusuna karşılık Kıbrıslırum Bakan bu tezin, “dünyanın geriye kalanı, BM Güvenlik Konseyi ve AB’nin tezlerine ters olduğunu, kendilerinin bu tezi reddetmek zorunda olduğun ve bunun asla kabul edilemeyeceğini” vurguladı.

Kasulidis: Çözümsüzlüğün rehiniyiz - Kıbrıs Gazetesi - Kıbrıs Haber, KKTC Son Dakika ve Gündem Haberleri

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis“Tezini değiştirmesi gereken bir taraf varsa o da Türkiye’dir” şeklinde konuşan Kasulidis, bu tez var olduğu sürece müzakerelerin yapılamayacağını ancak öte yandan Güven Yaratıcı Önlemlere (GYÖ) dair görüşmeler yapılabileceğini sözlerine ekledi.

“İki toplumun kullanımı için güneş enerjisi sistemi kurulması konusunda istişareler sürüyor”

Avrupa Komisyonu başkanı Von Der Leyen’in, yenilenebilir enerji konusunda iki toplumlu çaba sarf edilmesi önerisi konusu gündeme geldiğinde ise iki toplumun kullanımı için güneş enerjisi sistemi kurulması için ara bölgenin kullanılması konusunda ön istişareler yapıldığını aktaran Kasulidis, şu ana kadar resmî bir şey olmadığını ve bu konuda herhangi bir karar alınmadığını söyleyerek şunları ekledi:

“Doğal kaynaklar Kıbrıs sorunu denklemine girmemeli. Kaynakların paylaşımı konusunda Talat Hristofyas arasında anlaşmaya varılmış ve bu Akıncı ve Anastasiadis tarafından da teyit edilmişti. Başkan Anastasiadis bu çerçevede; masada özlü konular değil, yalnız GYÖ’ler konuşulursa, Türk tarafının arzu ettiği gibi iki devlet şeklinde değil, iki toplumun işbirliği şeklinde görüşülmesi şartıyla bu öneriyi inceleyip cevap vereceğimizi söylemişti”

Avrupa Komisyonu başkanı Von Der Leyen’in önerilerinin bulunduğu habere buradan ulaşabilirsiniz!











Başa dön tuşu