KıbrısManşet

Serdaroğlu: Daha ucuz iş gücü garantisi veren protokolümüze rağmen devlet neden zarara uğratılıyor?

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, Eğitim Bakanlığı’nın çıktığı temizlik ihalesiyle ilgili hükümet kanadına seslenerek “kaos” uyarısında bulundu

Serdaroğlu: Okulların kaosla açılmaması için hükümeti uyarıyoruz

Sendika Başkanı Ahmet Serdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada Eğitim Bakanlığı’nın çıktığı “sözde” temizlik ihalesiyle ilgili hükümete seslenerek, uyarılarda bulunurken; sendikanın yetkisi çiğnenerek, ihaleye çıkılamayacağına vurgu yaptı.

Okullarda yıllardır “taşeron hizmetleri adı altında sözde temizlik ihalesine çıkıldığını” ifade eden Kamu-İş Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu, “Okulların kaosla açılmaması için hükümeti uyarıyoruz. Sendikamızın yetkisi çiğnenerek, bu ihaleye çıkılamaz. Hazırladığımız protokolle, üçüncü bir muhatap olmadan sendika ve hükümet arasında bu meseleyi çözebiliriz” dedi.

“Asla kabul etmiyoruz”

Eğitim Bakanlığı’nın okullar açılmadan önce çıktığı ihaleye dikkat çeken Serdaroğlu, “Eğitim Bakanlığı sözde temizlik hizmetlerini götürmek için hademe alımı yapacak. Bu ihalenin ayın 22’sinde sonuçlanacağı söyleniyor. Burada yetkili sendika olan bizlerin yetkisini hiçe sayarak yapılan bu usulsüz işlemi kabul etmemiz mümkün değildir” diyerek hükümete yüklendi ve sendikanın fikri ile yetkisinin çiğnenemeyeceğini vurguladı.

“Devlet neden zarara uğratılıyor?”

“Hükümete soruyoruz” diyen Serdaroğlu sözlerine; “Neden bu tip ihalelerle devleti zarara uğratıyorsunuz?” diyerek devam etti. Yaklaşık üç aydır bunun doğru olmadığını anlatmaya çalıştıklarını, kişilerin sendikasız ve hiçbir mevzuata uygun olmadan çalıştırılmasının yanlış olduğunu ve bunu defalarca dile getirmelerine rağmen henüz hükümet tarafından bir uzlaşı masası oluşturulmadığını vurgladı.

Serdaroğlu sözlerine, “Hükümet inatla ben yaparım olur mantığıyla ihaleye çıkmak istiyor. Biz üç ay önce okullarda çalışan hademeleri sendikaya üye yaptık. Bununla ilgili bir protokol hazırladık. Hükümetin bu protokolü dikkate alıp yetkili sendika olarak bizle masaya oturması gerekirken, bu yapılmıyor. Üyelikleri onaylanan insanları dışarı çıkarmak pahasına ihaleye çıkılması doğru değildir” diyerek devm etti.

“Hükümet yanlıştan dönmeli”

Hükümet kanadını yanlıştan dönmeye davet eden Serdaroğlu, okulların bu kaos ortamında açılmasının doğru olmadığını yinelerken; sendika olarak ısrarcı olduklarının ve iş kollarını, yetkilerini, asla şirketlere devretmeyeceklerinin altını çizdi.

“Bu bizim kırmızı çizgimizdir. Uzlaşı masasını oluşturun” diyerek hükümete seslenen Serdaroğlu, sendikalarının yaptığı protokolde, çalışanlar daha düşük maliyetle devlette çalışacak olmalarına vurgu yaptı. Daha düşük maliyetli iş gücüne rağmen hükümetin, “Ben daha fazla ödeyeceğim. Şirkete ödeyeceğim” mantığını anlamadıklarını söylerken, hükümeti derhal bu yanlıştan dönmeye davet etti.

“Devlet ciddi tasarruf edecek”

Serdaroğlu açıklamasını; “Amacımız kamuda çalışma mevzuatlarına uyulması, yetkili sendika olarak hükümetin bizi dikkate alıp hazırladığımız protokolü uygulamaya sokmasıdır. Bu şekilde üçüncü bir muhatap, yani özel bir şirket olmadan tamamen sendikamız ve eğitim bakanlığı nezdinde bu işlerin yürütülmesidir. Bu şekilde devlet ciddi bir tasarrufa geçecek, çalışanlar arasında ayrımcılık olmayacak, iş barışı sağlanacaktır. Hükümeti bu konuları tekrar ele almaya davet ediyoruz.” diyerek ve bu hususta hükümete bir kez daha açık çağrı yaparak sonlandırdı.











Başa dön tuşu