KıbrısManşet

Adanır: Belediye başkanı 7 kat yükselmiş binayı nasıl denetlemez? Şaka gibisiniz, çok kötü bir şaka!

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Genel Başkanı Tunç Adanır İskele’deki bir inşaatta gerçekleşen “iş cinayeti”nin ardından kaçak olduğu belgelenen inşaatla ilgili hayrete düşüren açıklamalar yaptı, İskele Belediye Başkanı’na yüklendi

Adanır: İskele Belediye Başkanı’nın inşaatla ilgili basın açıklamalarına inanamıyorum!

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan KTMMOB Başkanı Adanır; “İskele Belediyesi sınırları içerisinde gerçekleşen, ölümlü iş kazası ile ilgili olarak Belediye Başkanı’nı ben de aradım ve bana da iş kazası yaşanan binanın kaçak olduğunu belirtmişti” dedi.

İskele Belediyesi Başkanı Hasan Sadıkoğlu

Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun inşaatla ilgili yaptığı basın açıklamasını defalarca okuyup okuduklarına inanamadığını söyleyen Adanır, Belediye Başkanı’nın “Emirname bugün kalksa, inşaat ruhsatı alabilirdi” demesiyle ilgili hayrete düştüğünü, “Şaka gibisiniz diyorum; çok kötü şaka!” şeklinde ifade etti.

“Ruhsatsız, denetimsiz yükselmiş bir yapıya nasıl oturma izni vereceksiniz?”

Adanır, bir belediye başkanının kendi belediye sınırları içerisinde 21m (yaklaşık 7 kat) yüksekliğinde bir inşaatı denetlemekten ve yasaları uygulamaktan kaçınmasını, üzerine bir de dönüp yayınlanmış olan Emirname’nin kalkması ihtimalinden bahsetmesini hayretler içerisinde karşıladığını vurguladı.

Bir belediye başkanının yasal sorumluluklarını bilmesi gerektiğinin altını çizdi.

KTMMOB Başkanı Tunç Adanır

Fasıl 96 Yollar ve Binaları Düzenleme Yasası’nın 3. maddesini; “Hiçbir kimse, yetkili makamdan (Belediye) ruhsat almadıkça;

“(a) Yol açamaz veya inşa edemez;

(b) Bina inşa edemez veya edilmesine göz yumamaz veya izin veremez veya mevcut bir binayı yıkamaz”

şeklinde yasada bulunduğu haliyle hatırlatan Adanır, söz konusu inşaat ruhsatını imzalama ve izni verme yetkisi olan İskele Belediye Başkanı’nın inşaatın kaçak olduğunu söylediği halde bu yasanın öngördüğü maddeyi uygulamadığını vurguladı.

“Fasıl 96’ya göre, inşaatı denetleme yetkisi, inşaat ruhsatını veren beldiyede olur (inşaat ruhsatı olmadığı için proje müellifleri de devrede yok)” şeklinde açıklama yapan Genel Başkan Adanır, İskele Belediye Başkanı‘na ve yetkililere; “İnşaat Ruhsatı, Yapı Denetimi olmayan ve sorumluluk alanınız içerisinde 21m kaçak olarak yükselmiş bir yapıya, nasıl oturma/yaşama izni (Final Approval) vereceksiniz?” diye sordu.











Başa dön tuşu