KıbrısManşet

Lefkoşa’daki “insan ticareti”ne 45 günü aşmayan süreyle ek tutukluluk

Kıbrıs‘ın kuzeyinde, Ağır Bir Suç İşlemek İçin Gizli İttifak ve Birinci Derecede Askeri Yasak Bölgeyi İhlal Etme suçlarından tutuklanan zanlılar S. İ. ve J.İ.’nin tutuklanmasının ardından yakalanan S.A. da mahkeme huzuruna çıkarılmış ve haklarında 7 gün tutukluluk emri verilmişti. Yeniden görüşülen davada zanlılar “45 günü aşmayan süreyle ek tutukluluk” kararıyla cezaevine gönderildiler

Bangladeş’ten Lefkoşa’ya uzanan insan tüccarlığında yeni karar

Lefkoşa’da meydana gelen olayda, 2 kişiyi Bangladeş’ten “Avrupa’ya götürmek” vaadiyle ülkeye getirip, inşaat işlerinde çalıştıran zanlılar S.İ ve J.İ‘ın ardından aranmakta olan S.A. da dün sabah; Ağır Bir Suç İşlemek İçin Gizli İttifak ve Birinci Derecede Askeri Yasak Bölgeyi İhlal Etme suçlarından mahkemeye çıkarıldılar.

Mahkemede yeminli şahadet veren polis memuru Aykut Özkan, olguları aktardı. Polis, mesele ile ilgili aranmakta olan zanlı S.A.‘nın da  22 Ağustos Pazartesi günü mahkeme emri gereği tutuklandığını söyledi.

Zanlıların bahse konu suçlardan methaldar olduğunu yeniden belirtti. Özkan, tahkikatın tamamlandığını zanlıların yasal statülerinin olmadığını belirtip, tutuklu yargılanmalarını talep etti.

Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren Yargıç Hazal Hacımulla, zanlıların davasında hazır olması maksadı ile 45 günü aşmayan bir süre hükümsüz tutuklu olarak beklemesine emir verdi.

Ne olmuştu?

Polis, 06 Ağustos 2022 tarihinde Lefkoşa meydana gelen “I. Dereceden Askeri Yasak Bölgeyi İhlal” ve “Ağır Bir Suç İşlemek İçin Gizli İttifak” suçları ile ilgili olarak yürütülen soruşturmalar neticesinde huzurda bulunan zanlıların, A. M. (E-21-Bangladeşli İşçi) ve A. S. (E- 27-Bangladeşli- İşçi) isimli şahısları 2022 yılı başlarında Bangladeş’ten Avrupa’ya götürmek vaadiyle Kıbrıs‘ın kuzeyine getirip bunun karşılığında şahıslardan 6’şar bin euro para alarak onları çeşitli eğitim kurumlarına kayıt yaptırıp inşaat işlerinde çalıştırdıklarının tespit edildiğini aktarmıştı.

Polis, yine aynı zanlıların 1 Ağustos 2022 tarihinde, bahse konu kişileri Kıbrıs’ın güneyine geçmeleri maksadı ile Yiğitler Burcu Bölgesi‘ne götürüp, buna karşılık kendilerinden kişi başı 150 euro aldıklarını söylemişti.

Polis, mesele ile bağlantısı olan 8 şahsın ismine ulaşılmış ve aleyhlerinde derdest emri temin edilerek arandıklarını belirtirken; zanlıların 2021 ile 2022 eğitim döneminde 5 farklı eğitim kurumuna 322 Bangladeş uyruklu kişinin kaydını yaptırdıklarını ancak hiçbirinin eğitime devam etmediğini, 22’sinin başta askeri yasak bölgeyi ihlal etme olmak üzere çeşitli suçlardan yakalanıp, cezaevine gönderildiğini aktarmıştı.

Polis, mesele ile ilgili tahkikatın devam ettiğini, aranmakta olan şahıslar ve emareler olduğunu söyleyerek; zanlıların serbest kalması halinde tahkikata olumsuz yönde etki etmeleri kuvvetle muhtemel olduğundan 7 gün tutuklu kalmalarını talep etmiş ve Yargıç Hazal Hacımulla; zanlıların 7 gün tutuklu kalmasına emir vermişti.

 

 











Başa dön tuşu