KıbrısManşet

Bengihan: Maliye Bakanı, Göç Yasası’ndan etkilenen kamu çalışanlarını dilenci zannediyor

Kamuda örgütlü sendikalar; “Kamudaki Göç Yasası mağdurları” için Maliye Bakanı Alişan Şan ile görüştü, yapılan görüşmenin ardından bakanlık önünde toplantı içeriğine yönelik basın açıklaması yaptı

Bengihan: Yıllık %120’nin üzerinde enflasyon yaşanan bir ülkede yaşıyoruz

Görüşme sonrasında Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası  (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan; orada bulunan tüm sendikalar adına, ortak bir basın açıklaması yaptı. Bengihan; 2019’dan beridir vergi dilimlerinin ve muafiyetlerin güncellenmemesi nedeniyle kamu görevlilerinin aynı vergiyi vermeye devam ettiklerini kaydedip “yıllık %120’nin üzerinde enflasyon yaşanan” bir ülkede olduğumuzu hatırlatırken; geçtiğimiz 3 Ağustos’ta burada bulunan sendikalarla birlikte Maliye’ye bu hususta yazılı beyanlar ve örnekler sunduklarını anımsattı.

Güncellenmeyen vergi dilimleri ve vergi muafiyetleri sebebiyle “Göç Yasası”ndan etkilenen kamu çalışanlarının mağduriyetler yaşadığını yineleyen Bengihan; asgari ücretin açlık sınının altındaki 8.600TL tutarında belirlendiğini ve bunun vergilendirmeler bakımından da adaletsiz olduğunu hatırlattı.

“Hiçbir yapıcı adım atılmadı”

Bahse konu güncellemelerin yapılması ve mağduriyetlerin giderilmesi için, yaptıkları tüm iyi niyet çağrılarına ve 3 Ağustos tarihinde Maliye’ye ulaştırdıkları tüm yazılı beyanatlara, Bakanla yapılan iki resmi toplantıya rağmen; asgari ücretlinin vergiden muaf tutulması, vergi dilimlerinin kişisel ve özel muafiyetler gözetilerek güncellenmesi ve göç yasası kapsamında olan kamu çalışanlarına ek bir ödenek sağlanmasıyla “şu an meydana çıkan %25’e varan maaş farkının kapanması” konularında Banlık nezdinde hiçbir yapıcı aksiyon alınmadığına vurgu yaptı.

“Bakan; Göç Yasası’ndan etkilenen kamu çalışanlarını dilenci zannediyor”

Bugünkü görüşme için; Bakan Şan’ın toplantı saatinden kısa bir süre önce kendilerine ulaşıp kendilerini toplantıya çağırdığını aktaran Bengihan, bu acil toplantıyı “Bakanlığın gerekli çalışmaları, kendilerinin talep ettikleri biçimde tamamlamış” olması hususunda iyi niyete yoruklarını ancak durumun hiç öyle olmadığını ve Bakan’ın Göç Yasası mağdurlarını “tabiri caizse ‘dilenci gibi’ düşündüğü” bir çalışma yaptığını aktardı.

Şan’ın kendilerine sunduğu çalışmada; “Üniversite hizmet sınıfındaki çalışanlara brüt 100’er TL, lise hizmet sınıfında olanlara brüt 200 TL, ortaokul hizmet sınıfında olanlara da brüt 300 TL gibi bir artış yapılması” şeklinde öneride bulunduğunu aktaran Bengihan, Bakan’ın bu kararı açıklarken “Ben safımı belli etmek istedim” dediğini aktardı.

“İnsana bunu hak gören; sermaye safında yer alır, haklının yanında değil”

İnsanlara brüt 100 TL’yi reva gören bir insanın safının sermaye safı olduğunu söyleyen Bengihan; “Kimse ne çalışanları dilenci ne de sendikaları bu ülkenin pasif, mücadele etmeyecek ve sessiz kalacak sivil toplum örgütleri olarak düşünmesin” dedi.

“Eylem ve grev yaparak ses yükseltmek konusunda hiçbir çekincemiz yok”

Sorumlu sendikacılık bilinciyle hareket ettiklerinden dolayı, süreci iyi niyetle yönetmek istedikleri için sakin bir diyalog yöntemini seçtiklerini söyleyen Bengihan; bu sessizliğin yanlış algılandığını kaydederek, burada bulunan sendikaların eylem ve grev yapmak konusunda hiçbir çekinceleri olmadığını vurguladı.

Bengihan; özelde Maliye Bakanı’na, genelde de hükümete seslenerek; “Bundan sonra her şey daha farklı olacak, bugüne kadar gösterdiğimiz iyi niyetimiz ve sabrımız bitmiştir. Sendikalarımız toplantı yaparak bugüne kadarki süreçle ilgili eylemlilik kararlarını alacaktır. Biz ‘Göç Yasası’ ile ilgili taleplerimize olumlu bir yanıt gelinceye kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

“Hükümet edenler bundan sonra o koltuklarda rahat oturamayacaklar”

Göç Yasası mağdurlarının uğradıkları adaletsizliği gidermek adına sonuna kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Bengihan; “hükümet edenler bundan sonra o koltuklarda rahat oturamayacaklar” dedi.

Bengihan; dairelerde yeterli personel, okullarda yeterli öğretmen olmadığı için, okulların altyapısıyeterli olmadığı için yapılan eylemlerin tümünde ‘para yok’ diyen hükümet kanadının ‘tanıdıklarını, eşlerini, dostlarını’ çeşitli makamlara istidam ettiğini söyleyerek; “Para yoksa bu bolluk nereden geliyor?” diye sordu.

Bengihan sözlerini; “Göç Yasası mağdurlarına para yok, haklı eylemlerini sürdüren sendikaların talepleri için para yok, müdür müsteşar atamaya devam… Özel ve yandaş basın mensuplarının hanımlarını işe alacaksınız, sonra da memleket yöneteceksiniz. Öyle yağma yok” diyerek bunun hesabını sormanın tüm sendikaların boynunun borcu olduğunu söyledi.

Bengihan konuşmasını sonlandırırken; endika üyesi tüm çalışanlara seslenen Bengihan; sendika çatısı altında, çalışanların da desteğiyle tüm bunlar için birlikte mücadele edileceğinin altını çizdi.

 











Başa dön tuşu