KıbrısManşet

Aşam: 51/95 sayılı Belediyeler Yasası nezdinde “kaynak yetersizliği” geçerli bir sebep değildir

Belediyelerde örgütlü sendikalar ve belediye başkanlarının “Başbakanlık”ta yaptıkları belediyelere ait devlet katkı paylarının ödenmesine ilişkin görüşmenin ardından; BES Başkanı Mustafa Yalınkaya ve DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam basına açıklamalarda bulundu

Yalınkaya: Biz belediyelerimizin paylarını istiyoruz, taviz vermeyeceğiz

BES Başkanı Yalınkaya, basına yaptığı açıklamada; “Bunu her ne kadar dillendirmeseler de, bu bir kaynak sorunudur. Biz bunu anlıyoruz ve biliyoruz ama sonuçta hükümetin yerel gelirleri kesin rakamlardır, biz belediyelerimizin paylarını istiyoruz” şeklinde konuşarak, bu konuda asla taviz vermeyeceklerini vurguladı.

“30 Eylül’ün çok kritik bir tarih olduğunu söyledik”

30 Eylül’ün çok önemli bir tarih olduğunu, belediyelerin o tarihte ödeme yapamayacak durumda olacaklarını bir kez daha vurguladıklarını aktaran Yalınkaya; bu sorunun 30 Eylül’e kadar kesin rakamlar üzerinden çözülmesi ve katkı paylarının belediyelere ödenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Maliye Bakanlığı’nın en kısa sürede belediyelerde örgütlü sendikaları ve belediye başkanlarını yeniden toplantıya çağıracağını belirten Yalınkaya; uzlaşılan meblağın ay sonuna kadar Belediyelere ödeneceği hakkında görüş birliğine vardıklarını kaydetti.

“Bu toplantıdan çıkan net bir şey yok, net bir karar için bir sonraki toplantıyı mı beklemek gerekiyor?” sorusu üzerine Yalınkaya; Başbakan’ın Maliye Bakanı’na talimat verdiğini ve rakamlar üzerinden bir çalışma daha yapılacağını, en kısa sürece kesin çözüm bulunması konusunda uzlaşı sağlandığını aktardı.

Aşam: 51/95 sayılı Belediyeler Yasası nezdinde “kaynak yetersizliği” geçerli bir sebep değildir

DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam ise; Belediyeler adına talep edilen rakamların “adı katkı payı” olsa da bir ek olmadığını, yerel gelirlerin belediyelere ayrılmış payın bir hak olduğunu vurguladı. Bu katkı payının % 9.25 olduğunu söyleyen Aşam; hükümetin kaynak sıkıntısı dediği şeyin 51/95 sayılı Belediyeler Yasası nezdinde geçerli olmadığını, yasanın; “Gerçekleşen mâli gelirin %9.25’i belediyelerindir” emrini verdiğini sözlerine ekledi.

Aşam sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu yılki enflasyondan dolayı belediyelerin maaş ödeyebilme durumu ortadan kalktı”

“Hükümetin bugüne kadarki alışkanlıkları; bunu kendi öngörüleri doğrultusunda organize etmek ve farkı Maliye’de kullanmaktı. Bu yıl olağanüstü şartlar geçirdiğimizden dolayı, belediyelerin artık gerçekleşen enflasyon oranındaki maaşları ödeyebilme durumu ortadan kalkmıştır.

Bu anlamda da sendikalar olarak biz; belediyelerin mâli gelirlerdeki payının kaçınılmaz olarak alınması gerektiği konusunda ısrarcı olduk.

Bu pay alınmadığı takdirde, var olan bu kaynak doğru yere aktarılmadığı takdirde; maaşlar ödenemeyecek, maaşlar ödenemediği zaman sendikalar devreye girecek.

“Maaş alamayan insan, aç insandır. Aç insan da sinirlidir!”

Bir hatırlatma yapayım: ‘Maaş alamayan işçi aç işçidir. Aç insan da sinirli insandır.’

Bu anlamda buradan yola çıkarak, ivedi bir çözüm bulunmaması hâlinde sendikal bütün hakların kullanılacağı çok açık bir gerçektir. Bu içeride de söylendi ve bizler işin ciddiyetinin anlaşıldığı kanaatindeyiz.

Talebimiz; hakkımızdır, ek olarak istediğimiz bir şey değildir. Göstermiş oldukları iyi niyetlerinin realize edileceği ve hayata geçeceği inancındayız.”

 

 











Başa dön tuşu