KıbrısSürmanşet

İHP: Yaşananlar, hak ihlallerine zemin yaratan sistematik bozuklukları gözler önüne seriyor

Hakkındaki “askeri yasak bölgeyi ihlal ve casusluk tesisatı kurma” suçlamaları nedeniyle tutuklu bulunan Kıbrıslırum barış aktivisti Andreas Soutzi‘nin tutukluluk ve sorgulanma süreçleriyle ilgili ortaya çıkan insan hakları ihlalleri adına; İnsan Hakları Platformu bir dizi açıklamada bulundu

İHP: Yaşananlar, hak ihlallerine zemin yaratan sistematik bozuklukları gözler önüne seriyor

“Andreas Soudjis’nin 01/09/22 tarihinde Beyarmudu Sınır Kapısı‘ndan Kıbrıs’ın kuzeyine geçiş yaparken, Karpaz bölgesinde kaldığı otel odasında telsiz bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı” şeklinde bir hatırlatmanın yapıldığı açıklamada; “tutuklanmasının ardından gelişen süreç, insan hakları standartları açısından endişe verici bir şekilde halen devam etmekte, hak ihlallerine zemin yaratan sistematik eksiklik ve bozuklukları bir kez daha görünür kılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamı şu şekilde:

“Andreas Soudjis, konu olayın soruşturulmasını halen tutuklu olarak beklemektedir. 02/09/22 tarihinde, mahkeme tarafından soruşturmanın ilerlemesi için beş gün verilmiş olmasına karşın, 07/09/22 tarihinde Andreas Soudjis’in, tutukluluğu 8 gün daha uzatılmıştır, bu mümkün en yüksek süredir. Henüz yargılanmasına dahi başlanmamış kişilerin soruşturma esnasında uzun süreler kalmaları insan hakları standartları açısından endişe vericidir.

“Kişiler uluslararası tutukluluk standartlarından uzak koşullarda tutuklu bulunuyorlar”

Ayrıca, polisin bulunan elektronik aygıtların veri incelemelerini öne sürerek tutukluluğun 8 güne uzatılmasını talep etmesi, bu işlemin yapılması için gerekli makul sürenin çok üzerindedir. Bu durum yapısal eksiklikler ileri sürülerek yapılan insan hakları ihlallerinin bariz bir örneğidir. Polis tahkikat için verilen süreleri etkin ve verimli kullanamamakta ve/veya kullanmamaktadır. Sonuç olarak kişiler uluslararası tutukluluk standartlarından uzak koşullarda uzun süreler tutuklu kalmaktadırlar.

Bunların yanında, Andreas Soudjis, avukatının olmadığı bir ortamda sorgulanmış, 02/09/22 tarihinde İskele Ceza Mahkemesi‘nin tam teşekküllü sağlık kontrolünden geçirilmesi için emir vermesine rağmen sağlık kontrolünden geçirilmemiş, 07/09/22 Lefkoşa Ceza Mahkemesi tekrardan bu yönde emir vermiştir.

“Bu sürecin kamuya yansıtılış şekli de insan hakkı ihlalidir”

Andreas Soudjis’in uluslararası insan hakları standartlarından uzak ilerleyen soruşturma süreci ve bu sürecin kamuya yansıtılış şekli yarattığı hak ihlallerinin yanında, Kıbrıs toplumları arasında gerilim ve endişe ortamına zemin hazırlamaktadır. İki toplum arasında bölgesel geçişlerin, barış iklimi ve kaynaşma açısından önemi açıkken, süreç kişilerin bölgesel geçişlere yaklaşımını olumsuz etkilemektedir.

İnsan Hakları Platformu olarak Andreas Soudjis’in soruşturma sürecinin ve tutukluluk koşullarının takipçisi olacağız. Temel insan hakları olan masumiyet karinesi ve kişi özgürlüğü çerçevesinde sürecin yürütülmesi için gerekli adımların derhal atılmasını talep ederiz.”











Başa dön tuşu