KıbrısManşetYaşam

“Bu saldırı; ırkçı ve yabancı düşmanı bir yapının önyargılarının yansıması”

Mülteci Hakları Derneği (MHD) ile öğrenci örgütleri VOIS ve Liberya Öğrenci Birliği, ırkçı ve yabancı düşmanı tutumların görmezden gelinmesinin şiddet ortamlarının önünü açtığına ve hatta artmasına neden olduğuna dikkat çekti

“Irkçı ve yabancı düşmanı bir yapının önyargılarının yansıması”

MHD ve öğrenci örgütlerinin yayınladığı ortak basın açıklamasında, Lefkoşa’nın kuzeyinde geçtiğimiz gün gerçekleşen ırkçı saldırı hakkında görüşler paylaşıldı, Kıbrıs’ın kuzeyinde giderek artan ve yabancılara karşı korku, nefret ve önyargı olarak tanımlanan ırkçı ve yabancı düşmanı tutumların görmezden gelinmesinin bu şiddet ortamlarının önünü açtığına ve hatta artmasına neden olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada “Özellikle medya, polis ve devlet yetkililerinin bu olay karşısındaki sessizliği, ırkçı ve yabancı düşmanı bir yapının önyargılarının yansıması olarak görülmektedir” denildi.

Açıklanan ortak basın bildirisini Türkçe ve İngilizce olarak tam metin yayınlıyoruz:

“Lefkoşa’da Gerçekleşen Irkçı Saldırı Hakkında MHD, VOIS ve Liberya Öğrenci Birliği Ortak Basın Bildirisi

Uluslararası öğrenci William A. Peter, 11/09/22 tarihinde başkent Lefkoşa’nın Şehir Merkezi bölgesinde bir grup saldırgan tarafından dövüldü. Birkaç gün önce Gönyeli bölgesinde meydana gelen bir kazayla hiçbir ilgisi bulunmayan üniversite öğrencisi William A. Peter, kazaya neden olan kişilerin arkadaşları olduğu tahmin edilen bir grup tarafından ciddi şekilde dövülerek hastaneye kaldırıldı.

Kuzey Kıbrıs’ta giderek artan ve yabancılara karşı korku, nefret ve önyargı olarak tanımlanan ırkçı ve yabancı düşmanı tutumların görmezden gelinmesi, bu şiddet ortamlarının önünü açmış ve hatta artmasına neden olmuştur. Bugün masum bir öğrencinin yaşadığı bu olayın temelinde de bu ırkçı ve yabancı düşmanı tutumlar yatmaktadır.

Özellikle medya, polis ve devlet yetkililerinin bu olay karşısındaki sessizliği…

Her yıl binlerce öğrencinin üniversite eğitimi almak için geldiği Kuzey Kıbrıs’ta artan ırkçı ve yabancı düşmanı şiddetle birlikte en temel insan hakkı olan güven içinde yaşama hakkı ihlal edilmekte ve bu durum güvensiz bir ortam yaratmaktadır.

Özellikle medya, polis ve devlet yetkililerinin bu olay karşısındaki sessizliği, ırkçı ve yabancı düşmanı bir yapının önyargılarının yansıması olarak görülmektedir.

Bu olayın medyada bir sokak kavgası olarak yansıtılması, bu haksız ve ırkçı saldırının hiçbir şekilde haberleştirilmemesi ırkçı tutumların artmasına ve adaletin uygulanmasında ihlallerin yaşanmasına zemin hazırlamaktadır.

Asıl soru, bu tür önceden planlanmış saldırı ve planlarla ilgili olarak ne yapılacağıdır?

Yayınlanan videoda izlediğimiz ve aldığımız bilgiler ışığında saldırının önceden tasarlanmış ve planlanmış olduğu görülmektedir. Saldırıyı gerçekleştiren grubun 18 yaşından küçük, suça sürüklenen çocuklar olduğu bilgisi alınmış, taksi şoförleri tarafından bu öğrenciyi hedef alan ve para ödülü öneren paylaşımlar yapılmıştır.

Olayın en üzücü bir diğer yanı ise henüz çocuk yaşta olan kişilerin ırkçı saldırılara alet edilerek suça teşvik edilmesidir. Asıl soru, bu tür önceden planlanmış saldırı ve planlarla ilgili olarak ne yapılacağıdır?

MHD, VOIS ve Liberya Öğrenci Birliği olarak, devletin ve mekanizmalarının olayla ilgili yapılması gerekenleri bir an önce yapmasını beklediğimizi ve konunun takipçisi olacağımızı, konuyla ilgili olarak polisle temas halinde olduğumuzu, öğrenciye her türlü desteği sunmak için elimizden geleni yapacağımızı ve konuyla ilgili güncellemeleri mümkün olduğunca yayınlayacağımızı bildirmek isteriz.

Joint Press Statement by MHD, VOIS and the Liberian Student Union on the Racist Attack in Nicosia

William A. Peter, an international student, was beaten by a group of assailants in the City Center area of the capital Nicosia on 11/09/22. William A. Peter, a university student who had no involvement in an accident in the Gonyeli area a few days ago was severely beaten by a group of assailants, who were presumed to be friends of the people who caused the accident, was hospitalized.

Ignoring the increasing racist and xenophobic attitudes in Northern Cyprus, which are defined as fear, hatred and prejudice against foreigners, has paved the way for and even caused an increase in these environments of violence. These racist and xenophobic attitudes are at the root of this incident experienced by an innocent student today.

With the increasing racist and xenophobic violence in Northern Cyprus, where thousands of students come every year to study at university, the basic human right to live safely is infringed and this creates an unsafe environment. Especially the silence of the media, police and state authorities on this incident is seen as a reflection of the prejudices of a racist and xenophobic structure.

The fact that this incident is portrayed as a street fight in the media, and that this unjust and racist attack is not covered in any way, paves the way for racist attitudes to increase and violations in the implementation of justice to occur.

In the light of what we watched in the video and the information we received, it appears that the attack was premeditated and planned. We were informed that the group who carried out the attack were children under the age of 18 who were dragged into crime, and taxi drivers shared posts targeting this student and offering a cash reward. The saddest part of the incident is that people who are still children are used in racist attacks and encouraged to commit crimes. The question is what will be done about such premeditated attacks and plans?

We, as MHD, VOIS and the Liberian Student Union, would like to inform you that we expect the state and its mechanisms to do what needs to be done about the incident as soon as possible and that we will follow up on the issue, we are in touch with the police regarding it and we will do our best to offer all kinds of support to the student, and we will be releasing updates on the matter as possible”











Başa dön tuşu