KıbrısManşet

Avcıoğlu: Madem ortada mafya var, iki yıldır hükümettesiniz, kaç soruşturma açtınız?

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanlarından Yusuf Avcıoğlu, Ekonomi eski Bakanı Erhan Arıklı ve atanmış Başbakan Ünal Üstel‘e bir dizi soru yönelterek, kurumdan kaçırılan milyon dolarları anlattı

Avcıoğlu: Haftanın masalı Erhan Arıklı’dan geldi

Sosyal medya hesabından “Haftanın masalı Erhan Arıklı’dan geldi” başlıklı bir açıklama yapan Avcıoğlu, Arıklı’nın kurumun akaryakıt temini ihalesi hakkında yaptığı açıklamalara cevap verdi

Arıklı”nın, “Ben iddia ediyorum, bu yakıt bırakın 19-20 doları, 10 dolara bile getirilebilir” sözlerini hatırlatan Avcıoğlu, “Fuel Oilin borsa fiyatı yaklaşık 600 dolar. Oysa Rusya gibi ambargolu bazı petrol üreticisi ülkelerden çok daha ucuza almak, Spot piyasada ise yarı yarıya ucuza almak mümkün” dedi.

“Peki Erhan Arıklı ne yapmıştı?”

“Peki Erhan Arıklı ne yapmıştı? Buyurun kendisine hatırlatarak soralım” diyen Avcıoğlu şöyle devam etti;

“Spot Piyasadan 300 $/mton fiyata alınabileceğini iddia ettiğiniz Fuel Oil’i çok değil iki ay önce 1.350 $/mton (4 katı) fiyat ile adrese teslim, ihalesiz satın alınmasının altına neden imza attınız?

10 $/mton fiyata taşıtılabileceğini iddia ettiğiniz Fuel Oil’i çok değil iki ay önce 149 $/mton (15 katı ) fiyat ile adrese teslim, ihalesiz taşıtılmasının altına neden imza attınız?

10 $/mton fiyata taşıtılabileceğini iddia ettiğiniz Fuel Oil’i çok değil bir ay önce 75 $/mton (7.5 katı) fiyat ile adrese teslim, ihalesiz taşıtılmasının altına neden imza attınız?

45 $/mton fiyat teklif atan firmaya, Fuel Oil’in bugün hala 75 $/mton (7.5 katı) fiyat ile adrese teslim, ihalesiz taşıtılmasına neden göz yumuyorsunuz?

10 $/mton fiyata taşıtılabileceğini iddia ettiğiniz Fuel Oil’i çok değil 1 ay önce 61 $/mton (6 katı) keşif bedeli konarak İhaleye çıkılmasının altına neden imza attınız?

Sadece 1 yıl önce “28 $/mton tavan fiyattır, bu fiyattan yukarı yakıt taşıtmam” diyerek 6 kere ihale iptal eden, “Halkın daha fzla soyulmasına izin vermem” diyen siz değil miydiniz?

Ne değişti de halkın soyulmasına gıkınız çıkmadı?

“Kıb-tek’teki “İhale mafyası”diye tabir ettiğiniz, “Bunları bitirmezsem adam değilim” dediniz, uğruna PR videoları hazırlattınız, yine sizin deyiminizle “rantiyeci firmaya” çok değil bir yıl önce adrese teslim, ihalesiz yakıtı neden taşıttınız?

Kötü/kalitesiz yakıt tedariği, yakıt taşımacılığı, santral bakımını, yedek parça temini, beton dökümü, danışmanlık hizmeti alımı bunların hepsi sizin Bakanlığınız döneminde adrese teslim, ihalesiz yapılmadı mı? Bu yüzden adınız Sayıştay raporlarına girmedi mi?

Kıb-tek’in “75TL – 100TL’ye teklif edildi”, dediğiniz elektronik sayaçları için “116€ – 169€ (2,116TL – 3,083TL) keşif bedeli” ile ihaleye neden çıktınız?

Kıb-tek batmış bir kurum diyorsunuz, Kıb-tek’in mali yapısı hangi Bakan/Bakanlar döneminde alt üst edildi ve batırıldı? Aynaya hiç bakıyor musunuz?

“Madem ki ortada mafya var…”

Madem ki ortada mafya var, tam iki yıldır hükümettesiniz, bu süre içerisinde;

Kaç soruşturma açtırdınız? Sıfır!
Kaç kişiye görevden el çektirdiniz? Sıfır!
Kaç kişiyi polise şikayet ettiniz? Sıfır!
Kaç kişiyi mahkemeye çıkardınız? Sıfır!

Ortalama bir insanın bu kadar şeyden sonra yüzü kızarır insan içine çıkamazdı. Siz maşallah her gün yeni bir masal anlatıyorsunuz.

Üstel’e de zor sorular

Atanmış Başbakan Ünal Üstel’e gelecek olursak;

Siz sessizliğinizi korudukça, bizde sorularımızı cevap alana kadar yinelemeye devam edeceğiz:

11 Ağustos 2022 tarih ve 209/2022 sayılı ihalede 34 $/mton olan Keşif Bedelini, “sadece bir ay sonra” 15 Eylül 2022’de 61.25 $/mton yani iki katna nasıl ve neden çıktı?

İhalede 45.9376 $/mton Teklif atan Firmaya, hangi hak ile önce 149 $/mton sonra 75 $/mton fiyata yakıt taşıttınız?

Bakanlar Kurulu yapmış olduğu ihalesiz, adrese teslim doğrudan alımlar ile ödemiş olduğu milyonlarca dolar fazla taşımacılık ücretini tazmin edecek mi?

İhale teklifi ile doğrudan alım fiyatı arasında fazladan ödenen milyonların hesabını kim verecek?

İhalenin keşif bedeli ve Kamu İhale Yasası’nın aşırı düşük teklif limitine göre, kuruşuna kadar taban fiyatı atan firma, keşif bedeli daha düşük olsaydı bu fiyatın çok daha altında teklif atabileceğinin, dolayısıyla keşif bedelinin çok yüksek olduğunun farkında mısınız?

Keşif bedelindeki bu fahiş fiyat farkının hesabını kim verecek?

Yargılanacaksınız”

Arıklı ne demişti?

Arıklı sosyal medya hesabından şu açıklamayı yapmıştı;

“KIB-TEK MAFYASI SİYASETTEN GÜÇLÜ MÜ…?
Son zamanlarda Kıb-Tek ile yatıp kalkar olduk. Kıb-Tek basit bir Kurum değil. En son Bakanlar Kurulundan geçen bütçesi 8 milyarın üzerinde. Yani Devletin bütçesinin yarısı. Ekmekçi’nin “Sehem”, benim “Mafya” dediğim bir gurup, yıllardır oranın kanını emiyor…
Önceki gün Kıb-Tek yakıt ihalesi yapıldı. Sonuçta MİK, ikinci en yüksek teklifi veren İçkale isimli firmanın kazandığını ilan etti.
Tartışmalar da ondan sonra başladı. Çünkü İçkaleden daha düşük teklif veren 2 firma vardı.
İhalenin açıklandığı gün, Başbakanın da olduğu bir toplantı da MİK Başkanına en düşük teklif veren firmalara ihalenin niçin verilmediğini sorduk.
MİK Başkanı Bir firmanın evraklarının eksik, diğer firmanın ise bu fiyata bu yakıtı getiremeyeceğin kani oldukları için ittifakla o firmaya ihaleyi vermediklerini söyledi.
Ayrıca yasa, kendilerine keşif bedelinin %25 altına fiyat vereni eleme hakkı veriyormuş.
MİK Başkanı gerekçeli kararı pazartesi açıklayacaklarını bu karardan sonra kaybeden firmaların Rekabet Kuruluna veya Mahkemeye gitme haklarının olduğunu da ifade etti.
Meseleye iki açıdan bakmak mümkün.
Birincisi, yakıtı 75$ a getiren firma şimdi “45 $ a getireceğim” diyor. İhale kesinleşir ise taşımaya 30 $ daha az para ödemiş olacağız. İyi de aynı firmaya yaptığımız yüksek ödemeleri nasıl izah edeceğiz?
İkincisi ki bana göre çok daha önemli; MİK kendine göre haklı ve yasalara uygun bir karar vermiş olabilir.. Ama bana göre Komisyondaki arkadaşlar dünyayı iyi okuyamadıkları için yanlış bilgi ile bu kararı verdiler.
Ben iddia ediyorum. Bu yakıt, bırakın 19-20$ 10 $ a bile getirilebilir. Çünkü biz ahmakça şartnameye, gelen yakıtı Plass değerinden üzerinden ödeyeceğimizi söylüyoruz.
Plass değer ne? İtalyan borsa fiyatı. Yani şu anda bu fuil oilin borsa fiyatı yaklaşık 600$. Oysa mesela Rusya gibi ambargolu bazı petrol üreticisi ülkelerden bu yakıtı çok daha ucuza almak mümkün. Spot piyasada ise yarı yarıya ucuza almak mümkün. Yani ihaleye giren ve alan firmalar için taşıma bedeli değil, yakıt bedeli önemli. Yani adamlar 300-400$ a aldıkları yakıtı Kuruma 600$ a satacaklar.
Ayda 24.000 ton fuil oil alındığını düşünün. Asıl para orada. MİK te diyor ki; “Bu paraya getiremeyeceklerine kani olduk”. Yahu adamalardan üste para istesen vercekler. Adamlar 3-5$ ın değil milyonlarca doların peşindeler.
Gelelim asıl meseleye; ihaleye çıkılacağı zaman, Bakanlar Kurulunda şartnameyi hazırlayan Kıb-Tek yetkililerine adrese teslim anlamına gelen bazı şartların, şartnameden çıkarılmasını ve ihalenin CİF Teknecik olarak hazırlanması yönünde talepte bulunmuştuk.
Sayın Başbakan ve bizler bu talebi üzerine basa basa söylediğimiz halde, Kıb-Tek teki yetkililer, birilerinin baskısı ile şartnameyi yine eskisi gibi adrese teslim hazırladılar.
Adrese teslim şartlar içeren bu şartnameye göre de MİK bu ihaleyi böyle sonuçlandırmak zorunda kaldı.
Soru şu; (Aynı soruyu Bakanlar Kurulunda Kıb-Tek yetkililerine de sordum) Bakanlar Kurulunda ihale şartnamesine şu maddeleri koymayın dediğimiz halde, şartnameyi yine adrese teslim hazırlayanlar kim?
Bunlar bu cesareti kimden aldılar da Bakanlar Kurulunu Bakanı ve Başbakanı bile dinlemeden bu şartnameyi hazırladılar?
Sevgili Başbakanım, Kıymetli Eski Bakanım. Boşuna birbirinize mesaj göndermeyin. Kabul edelim ki bu oyunu hazırlayan Kıb-Tek MAFYASI, bizden çok daha güçlü. Siyasiler kavga ediyor, onlar gülüyor.
Bana göre yapılması gereken şu; Önümüzde daha zaman var. (Çünkü yapılan anlaşma gereği 20.000 ton daha aynı fiyattan yakıt almamız şart) Zamanımız olduğuna göre gelin Mafyanın oyununu bozup, İhaleyi iptal edelim.
Yeni şartname ile İhaleyi kamunun önünde, “Açık Eksiltme” ile tekrar yapalım. Bu Kurum ancak ucuz yakıt alırsa kurtulur. Yoksa her geçen gün daha da batar. Çünkü topladığı para ile bırakın AKSA’yı ödemeyi, kendi aldığı yakıtı bile ödemeyemiyor…”










Başa dön tuşu