KıbrısManşet

ABD, ‘silah ambargosu kaldırma’ kararının ardından Kıbrıs’ı “State Partnership Programı”na dahil etti

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2023 mali yılı çerçevesinde Kıbrıs‘ın güneyindeki silah ambargosunu kaldırmasının ardından; Kıbrıs’ın güneyini “State Partnership” programına dahil ettiğini açıkladı. İlgili karar basında “Erdoğan’a cevap” şeklinde yer buldu

ABD, ‘silah ambargosu kaldırma’ kararının ardından Kıbrıs’ı “State Partnership Programı”na dahil etti

Kıbrıslırum Savunma Bakanı Haralambos Petridis gelişmeyi ve bundan duyduğu memnuniyeti sosyal medya hesabında paylaşırken; Alihtia Gazetesi; haberi birinci sayfasından “Kıbrıs Cumhuriyeti Resmen ‘State Partnership’teMillî Muhafız Ordusu’nun Caydırıcılık Kabiliyetinin Önemli Ölçüde Güçlenmesi Bekleniyor” başlıklı haberiyle paylaştı.

Alihtia; Kıbrıslırum Savunma Bakanı Petridis’in, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Güney Kıbrıs’ın “State Partnership” programına dahil ettiği ve ‘Rum Millî Muhafız Ordusu (RMMO)’nun  ‘ABD Ulusal Muhafızları‘ ile işbirliğinin başladığı ilanını, 1 Ekim Cumartesi gecesi twitter hesabından yaptığı kutlama paylaşımıyla duyurduğunu aktardı.

Alihtia: Bu gelişme Erdoğan’ın taleplerinin ‘boşa çıkması’ anlamına geliyor

Gazete, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın silah ambargosunu kaldırma kararının geri alınmasını istediği açıklamasından 2 gün sonra yaşanan bu gelişmeyi, “Erdoğan’ın taleplerinin ‘boşa çıkması’ anlamına geldiği” şeklinde yorumladı.

Habere göre, ABD Dışişleri Bakan Antony Blinken yaptığı açıkalmada; “Kıbrıs halkının, Doğu Akdeniz bölgesindeki refah için oynadığı role” işaret ederek, ABD’nin, “Kıbrıs’ın iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliği olan federasyon olarak yeniden birleşmesine” destek verdiğini belirtti.

Politis: Pentagon’un Tayyip Erdoğan’a Cevabı

Politis Gazetesi ilgili haberi “Millî Muhafız Ordusu’nun Pentagon İle İşbirliği… Pentagon’un Tayyip Erdoğan’a Cevabı” başlığıyla geniş ölçekte aktardı.

Gazete ABD Savunma Bakanlığı’nın, Kıbrıs’ın güneyinin “State Partnership Programı”na katılmasından sonra RMMO ile askerî işbirliğinin başladığı ilanının, Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasından ve F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye, Yunanistan’a karşı kullanılmayacağı gibi ağır şartlar dayatılmasının ardından gerçekleştiğine dikkat çekti.

“Pentagon’un bu açıklamasına Ankara’dan yeni tepkiler gelmesi bekleniyor”

Kıbrıslırum Savunma Bakanı Haralambos Petridis’le birlikte RMMO Komutanı Korgeneral Dimokritos Zervakis’in de iki taraf arasında, RMMO’nun “caydırıcılık kabiliyetinin güçlenmesine katkıda bulunacak askerî işbirliğinin önemli ölçüde genişlemesinden” söz ettiği belirtildi. Gazete Pentagon’un bu açıklamasına Ankara’dan yeni tepkiler gelmesinin beklendiğini yazdı.

Haravgi: Bu askeri işbirliği; Rubio-Menendez Yasası ile başladı

Haravgi Gazetesi; “ABD Kıbrıs İle Askerî İş birliğini Derinleştiriyor” başlığıyla özetlediği haberde; ABD’nin Kıbrıs’ın güneyi ile askerî işbirliğinin “Kıbrıs’ı ABD’nin Doğudaki ‘düşmanlarına yönelik sıçrama tahtası’ haline getiren Rubio-Menendez Yasası ile başladığını” yazdı.

Aynı yasada; Kıbrıs’ın güneyinin aşamalı olarak Rus askerî teçhizatından koparılması için yönlendirmeler de yer aldı. Haberde, Larnaka’daki CYCLOPS Eğitim Merkezi‘nin de iki taraf arasındaki işbirliğinin derinleştirilmesinin bir parçası olduğu anımsatıldı.











Başa dön tuşu