KıbrısManşet

TDP ile TKP-YG ‘bütünleşme’ kararını açıkladı: Güvercinler birleşti

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ile Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) bütünleşme kararlarını açıkladı, bütünleşme süreci ve bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine dair bilgiler verildi

Parti logosu değişti

Merkez Lefkoşa’da düzenlenen basın toplantısında, TDP Genel Başkanı Mine Atlı, TDP Genel Sekreteri Nevzat Özkunt ve TKP-YG Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, bütünleşme süreciyle ilgili bilgi verdi. TDP ile TKP-YG arasında imzalanan protokole göre, tek parti altında gerçekleştirilen bütünleşme, Toplumcu Demokrasi Partisi’nin tüzel kişiliği altında olacak.

Her iki parti arasında imzalanan protokol kapsamında parti logosunda da değişiklik yapıldı. Buna göre, TDP parti logosu “1976 TKP logosu” olarak belirlendi. Güvercin logosu altında “TKP-TDP” rumuzu, altta ise “Toplumcu Demokrasi Partisi” ismi kalmaya devam edecek.

Kurultaya kadar parti ismi; “TDP-TKP” oldu

Partiler arasında imzalanan protokolde, Ekim 2023’te gerçekleşecek ‘olağan kurultaya’ kadar tüm basın yayın kuruluşlarında, tüm temsilciliklerde ve tüm mecralarda parti isminin gayrı resmi olarak “TDP-TKP” olarak anılacağı bildirildi.

Atlı: Toplum için siyaset anlayışı galip geldi

TDP Genel Başkanı Mine Atlı, her iki parti meclisin bütünleşme sürecini olumlu oyladığını, toplum için siyaset anlayışının galip geldiğini vurguladı. Bütünleşmiş bir TDP olarak, yarından itibaren çalışmaları birlikte sürdüreceklerini belirten Atlı, ülkenin tüm öncelikli ihtiyaçlarına yönelik de beraber hareket edeceklerini kaydetti. Atlı, “Ülkemiz ve coğrafyamızda savaş naraları atılırken, biz barış sürecini güçlendiren etkinlikler ve diyaloglar gerçekleştireceğiz” dedi.

“Kıbrıslıtürkler ne azınlık olmayı kabul eder, ne de başka bir ülkenin tahakkümü altında yaşamayı”

Kıbrıslıtürklerin ne kendi ülkesinde azınlık olmayı, ne de başka bir ülkenin tahakümü altında yaşamayı kabul ettiğini belirten Atlı, şu şekilde devam etti: “Kıbrıslı Türklerin iradesinin gasp edilmesine engel olan nüfus politikaları, bizi doğru ve kesin bir rakama ulaştıracak nüfus sayımı ve vatandaşlık gibi önemli bir konuyu Bakanlar Kurulu’nun takdir yetkisinden çıkaracak yasal reform üzerinde çalışmak öncelikli olacak.

“Irkçılık ve ayrımcılığın olmadığı bir dünya hayaliyle çalışacağız”

Bunun yanında, ülkenin barış kültürü içerisinde çok kültürlü yapısının külfet değil zenginlik olmasını sağlayan politikalar da hedefimizdir. Yabancı vatandaşların insan ticareti ve sömürüye maruz kalmadığı, ırkçılık ve ayrımcılığın olmadığı bir dünya hayaliyle yerelde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu ülkede iktidar olamayabiliriz belki ama yönetimin parçası olacağımıza inancım tam. İyi ki bu mücadele var! İyi ki bu toplumun böylesi bir umudu var!”

Özkunt: Bölünmek kolay, zor olan uzlaşmak ve özveri göstermek

TDP Genel Sekreteri Nevzat Özkunt, ülkenin özgürleşmesi, barış ve refaha ulaşması için örgütlü gücün önemine dikkat çekti. Özkunt, sosyal demokratların tek çatı altında bütünleşmesinin yanı sıra diğer sol örgütlerle de birlikte hareket etmenin kaçınılmaz olduğunu belirterek; “Bölünmek, çatışmak ve birbirimizi eleştirmek kolay olandır. Zor olan ise kişisel ve zümresel egoları bir tarafa bırakıp uzlaşmak, gerektiğinde özveri göstermek ve toplumumuzun geleceği için birlikte yürümeyi başarabilmektir” dedi.

Özkunt, diğer örgütlerle birlikte hareket etmeye ve statükoyu yıkmak için işbirliği ve ittifak modelleri geliştirmeye; “toplum için siyaset” anlayışı içinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

“Atamayla gelen ‘kukla hükümeti’ AKP’nin talimatlarıyla Kıbrıslıtürklerin hiçleştirilmesine kuryelik yapıyor

Nevzat Özkunt, atamayla gelen “kukla hükümetin” büyük bir yönetme aczi içinde anayasayı ve yasaları hiçe saydığını söyledi. Özkunt, Kıbrıs Türk halkının AKP’den aldığı talimatlarla hiçleştirilmesine ve değersizleştirilmesine kuryelik yapan, iradesini Türkiye yönetimine teslim eden, her türlü yolsuzluğun içinde bulunan hükümetin ortadan kaldırılması için solda birleşmenin ve işbirliğinin öneminin hiç olmadığı kadar büyük önem arz ettiğini ifade etti. Özkunt, “Üzerimize faşist yağmurlar yağıyor, büyük bir şemsiyenin altında bir araya gelmeliyiz” dedi.

Çakıcı: Geçmiş muhasebesine son verildi, bir ayrılık son buldu

TKP-YG Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, artık geçmişin muhasebesine değil, geleceğe bakacaklarını belirterek, “bir ayrılığın son bulduğunu” vurguladı. Çakıcı, “TKP’den gelen gelenek geçmişi ifade ederken, TDP’nin ise bu geleneğin bugünlerimizdeki devamı olduğunu” ifade ederek, artık yeni bir yapılaşma olduğuna dikkat çekti ve bugünü bir ‘devir teslim töreni’ olarak algıladığını söyledi.

Bütün TKP’lileri ve bütün TDP’lileri, oluşan bu yeni yapı içinde kavga etmeden, ayrılıkçı söylemler geliştirmeden, tek bayrak altında ‘sosyal demokrat’ geleneğini ve ‘sol mücadeleyi’ büyütmeye çağıran Çakıcı, bu ayrılığın artık bittiğine bir kez daha vurgu yaptı.

“Bu geleneğin birleştiğindeki gücünü herkes biliyor”

“Düşüncelerimiz, son yıllarda giderek artan bir şekilde ispatlanmıştır” diye konuşan Çakıcı, adaletsizlik ve eşitsizliğin diz boyu olduğunu söylerek, insan haklarının ve demokrasinin çöktüğünü vurguladı. Sözlerine; “Bunun böyle olmasının ve bu memleketi bu hale sokan iki partinin başa gelmesinin sebeplerinden biri belki de bizim güçlerimizin ayrı olmasıydı” diye devam eden Çakıcı; “Bu geleneğin birleştiğindeki gücünü herkes biliyor” diye konuştu.

 











Başa dön tuşu