KıbrısKültür&SanatSürmanşet

Olivia’ya yoğun ilgi

Kıbrıs‘ta son 50 yılda savaş ve çatışmalardan etkilenen üç kuşak kadının hikayesinin anlatıldığı “Olivia” isimli kısa belgesel Lefkoşa ara bölgedeki Goethe Estitüsü’nde gösterildi

Olivia’ya yoğun ilgi

aSi Production tarafından hazırlanan belgeselin gösterimi yoğun ilgiyle karşılandı ve gösterimin ardından kısa bir söyleşi gerçekleştirildi.

Belgeselin yönetmenliğini üstelenen Mine Balman Olivia’nın, barışı simgeleyen zeytin veya zeytin ağacı anlamına gelen Latince bir kelime olduğunu belirtirken, birinci neslin, savaşın kayıplarını, kayıp akrabaların, evini ve yurdunu kaybetmenin acısını dindirmek için mücadele ettiğine işaret etti.

Açıklama şöyle devam etti;

“Diğer yandan ikinci nesil, Kıbrıs’ın bölünmesinden sonra adanın yarısına sıkışıp kalmanın klostrofobik hissini aşmak ve geleceğe dair belirsizliği ve geçmişin geleceğe taşınan acılarından kurtulmak için mücadele ederken, üçüncü kuşak ise doğduğundan beri görme sorunu yaşamaktadır.

Çatışma yaşanan bölgelerde, savaşlar ve çatışmalardan en fazla etkilenen kadınlar, barışı inşa etmek üzere inisiyatif alma konusunda daha cesur olabiliyorlar. Üç farklı kuşaktan bu üç kadın düşmanlığı büyütmek yerine dayanışarak birbirlerini sarıp sarmalayıp destekliyorlar ve iyileştiriyorlar”

Kıbrıs’ın çeşitli şehirlerinde gösterimleri planlanmakta olan “Olivia” ilgili bilgi almak isteyenler Asi Production’un sosyal medya sayfalarından duyuruları takip edebilirler.

Belgesel teknik bilgiler:

Yönetmen: Mine Balman
Yapım: aSi Production
Ses: Ahmet Güvenler
Post-production desteği: Ali Bostancı ve Evren Maner
Yunanca Altyazılar: Manos Vrachimis
Dil: İngilizce
Altyazılar: Yunanca / Türkçe
Süre: 34′
2022











Başa dön tuşu